[A6 C5] Silnik 2,4 V6
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C5] Silnik 2,4 V6
witam jestem nowy i chcę kupić audi a6 z silnikiem benzynowym 2.4v6.
Chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej na temat tego silnika
- ile spala wam paliwa faktycznie
- jak jest z poborem oleju
- czy jest prawdą że silnik lubi mieć wycieki
ile słyszałem głosów na temat tego silnika, tyle było różnych opinii.
z góry dzięki za odpowiedzi.
Prosze sie najpierw przywitac w odpowiednim dziale i poprawnie nazywac tematy
Chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej na temat tego silnika
- ile spala wam paliwa faktycznie
- jak jest z poborem oleju
- czy jest prawdą że silnik lubi mieć wycieki
ile słyszałem głosów na temat tego silnika, tyle było różnych opinii.
z góry dzięki za odpowiedzi.
Prosze sie najpierw przywitac w odpowiednim dziale i poprawnie nazywac tematy
Ostatnio zmieniony 29 maja 2008, 21:29 przez student1203, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj. Silnik spala mi w miescie: 12 - 14, trasa: 9 - 11 i srednio 11,5
Wynika to z moich obliczen. U mnie silnik bierze jakis 1 - 1,5 litra w okresie miedzy wymianami czyli na 12 tys. km. A co do wyciekow to jak u mnie narazie nic nie kapie: nie widac po podlodze w garazu ale widzialem ze lekko sie zaczal pocic wiec pewnie uszczelki pod pokrywami zaworow do wymiany 

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Ja tam nie chce zabardzo zachwalac bo mam Niuńkę od niedawna ale przyznam odrazu że silniczek elastyczny i w porownaniu do a4 to a4 jest pomylka. Silniczek pracuje na prawde rowno i jeszcze nie mialem zadnych problemow z falujacymi obrotami tak jak przy a4 w dodatku jest o niebo elastyczniejszy, chodz to moze byc zasluga 2.8. Nie wiem jak tam z KM bo o tym co kolega wcześniej napisal ze ponoć uciekają to jeszcze nie odczulem, ale przy wymijaniu nie musze sie duzo spuszczać i nawet redukowac biegow. Prawdziwa przyjemnosc z jazdy i bardzo duży konfort. Jeśli chodzi o spalanie to ja mieszcze sie po mieście i na klimie do 12/13 Litrow, Na trasce (jak jechalem z niemiec) spalila średnio 9,6 litra gdzie tam jeździ sie przeważnie 180 a w porywach lecialem 200 lub 210 Km/h. Czasami tylko licznik spadał do 120 lub 140Km/h. No i w Polsce przy predkościach 120 i w korkach spalanie wychodzilo podobne.
Oczywiście w silniku narazie nie było nic kopane z LPG, i grubo sie nad tym zastanawiam bo jak widać źle nie jest. Jeśli chodzi o wycieki to jeszcze nie wiem do końca bo dopiero dzis będę patrzył od spodu, ale delikatne pocenie widać z góry. Eksplatacja jak dla mnie, jak narazie nie jest droga bo oleje jak dla mnie nie sa takie drogie.. tak ze na prawde samochodzik GODNY POLECENIA.
A jeśli chodzi o DIESLA... to nie wiem jak to jest w Audi A6 ale zanim zakupilem A6 to pozyczalem od wujka golfa III dizla 1.9 i powiem ci że BENZYNA to BENZYNA.. inne konie można tak powiedzieć no i reakcja silnika na dociśnięcie pegału gazu jest natychmiastowa nie to co w DIESLU.
Ale wybór nalezy oczywiscie do ciebie.. Ja z zakupu jestem jak narazie w 100% zadowolony! ZOBACZYMY JAK BEDZIE W PRZYSZLOÂŚCI.
Pozdrawiam.
Oczywiście w silniku narazie nie było nic kopane z LPG, i grubo sie nad tym zastanawiam bo jak widać źle nie jest. Jeśli chodzi o wycieki to jeszcze nie wiem do końca bo dopiero dzis będę patrzył od spodu, ale delikatne pocenie widać z góry. Eksplatacja jak dla mnie, jak narazie nie jest droga bo oleje jak dla mnie nie sa takie drogie.. tak ze na prawde samochodzik GODNY POLECENIA.
A jeśli chodzi o DIESLA... to nie wiem jak to jest w Audi A6 ale zanim zakupilem A6 to pozyczalem od wujka golfa III dizla 1.9 i powiem ci że BENZYNA to BENZYNA.. inne konie można tak powiedzieć no i reakcja silnika na dociśnięcie pegału gazu jest natychmiastowa nie to co w DIESLU.
Ale wybór nalezy oczywiscie do ciebie.. Ja z zakupu jestem jak narazie w 100% zadowolony! ZOBACZYMY JAK BEDZIE W PRZYSZLOÂŚCI.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2008, 15:47 przez iras85, łącznie zmieniany 1 raz.