Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Antena i subwoofer

Car Audio
Awatar użytkownika
stuwacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Antena i subwoofer

Post autor: stuwacz » 28 sie 2009, 10:17

Witam. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem A6 C5 1.9 TDi 2002 rok. Z każdym dniem odkrywam nowe to rzeczy (pozytywne) związane z A6. Jednak na dwa pytania odpowiedzi nie znalazłem ani w instrukcji obsługi ani na forum (przeszukałem dział o Car Audio, elektrykę).
Pierwsza kwestia dotyczy urządzenia które zamontowane mam na przedniej szybie w mojej A6. Coż to jest? Antena? Czujnik jakiś? A może coś od ogrzewania szyby? Wygląd tego urządzenia przedstawiam na foto poniżej:
Obrazek

Drugie pytanie: Gdzie szukać czy posiadam subwoofer w Audi A6 C5 Sedan 2002 czyli po liftingu? Nie posiadam instalacji audio Bose czyli pewnie oryginalna zwykła.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2009, 11:19 przez stuwacz, łącznie zmieniany 1 raz.

marlitkos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: marlitkos » 28 sie 2009, 11:21

nie wiem jak to jest w autach po liftingu ale w moim awancie subwoofer jest w bagażniku po prawej stronie. W tapicerce powinna być klapa od schowka za którą jest głośnik. na Twoje pierwsze pytanie nie znam odpowiedzi bo u mnie tego czegoś nie ma
Pozdrawiam

Maniacy COOO łączmy się.
Forum dyskusyjne.

Awatar użytkownika
stuwacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stuwacz » 28 sie 2009, 11:52

Hmmm... Co do tego urządzenia na przedniej szybie to ciężko zrobić zdjęcie bo szyba swoimi refleksami skutecznie utrudnia a wręcz uniemożliwia zrobienie fotki, postaram się ją jednak wykonać. Tymczasem mogę opisać, że od strony szyby widnieją na tym urządzeniu dwa podłużne wąskie czarne paski (wyglądające trochę jak ogniwa słoneczne ale nie do końca).
Czy mógłby to być czujnik świateł to nie wiem bo włącznik mam standardowy, beż zadnego trybu auto czy coś.

Co do subwoofera to z prawej strony w bagażniku otwierając schowek widzę tam tylko miejsce na jakieś pierdoły, kable do świateł, cięgno awaryjnego otwierania wlewu paliwa i tyle. Nic co mogło by przypominać subwoofer. Załączam fotkę. Moja wersja A6 nie jest może na super wypasie ale ma skóry, tempomat i parę innych bajerów to czy możliwe, żeby nie miała w zestawie oryginalnego subwoofera?
Obrazek

Awatar użytkownika
stuwacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stuwacz » 28 sie 2009, 12:46

Dziękuje za wszelkie sugestie i informacje. Radyjko mam nieoryginalne (Kenwood) więc trudno powiedzieć co siedziało oryginalnie w mojej A6 - w każdym razie grają wszystkie głośniki ale czy ktoś coś przerabiał, jak to jest podłączone to nie wiem, będę musiał radio wyjąć i wtedy po kostkach popatrzeć, może coś się uda ustalić odnośnie schematu instalacji audio.
A gdyby to urządzenie okazało się czujnikiem (deszczu, zmierzchu) to jak sprawdzić jego działanie??

Awatar użytkownika
stuwacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stuwacz » 28 sie 2009, 13:05

Myślę, że najłatwiej będzie sprawdzić zakrywając ten czujnik dłonią (jak od zmierzchu to zareaguje) albo polewając wodą autko (jeśli miałby być od deszczu). Na forum znalazłem informację, że by czujnik deszczu działał to przełącznik wycieraczek musi być ustawiony w pozycji I. To znaczy, że mam go od pozycji wyjściowej (tej w której wycieraczki są wyłączone) dać raz w górę (na czasowe?) czy też raz w dół? (jak daje w dół to raz się włączą a potem manetka wraca do pozycji wyjściowej czyli tej gdzie wycieraczki są wyłączone). Być może to głupie pytanie ale poważnie, nie wiem jak tą pozycje I włączyć :)

Awatar użytkownika
stuwacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stuwacz » 28 sie 2009, 17:10

Zmyliła mnie instrukcja do A6 bo tam wg schematu przy wyłączonych wycieraczkach jest pozycja 0 (co zrozumiałe) pozycja I to raz w dół względem pozycji 0 a pozycja II (czyli nasza I) to raz w górę względem pozycji 0. Sprawdzę a zdjęcie i tak postaram się zrobić tylko muszę lepszy aparat załatwić by pstryknąć fotkę makro i jakoś tak bez tych refleksów szyby.

[ Dodano: 2009-08-28, 17:09 ]
Jeszcze jedno pytanie odnośnie wycieraczek - czy koniecznie trzeba włączyć silnik czy wystarczy zapłon przekręcić?

Wrzucam dodatkowo zdjęcia tajemniczego urządzenia od strony szyby przedniej, może to pozwoli ustalić czym owo urządzenie jest. Z góry dziękuje za wszelką pomoc i sugestie :)

Obrazek

Awatar użytkownika
stuwacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stuwacz » 29 sie 2009, 12:14

Próbowałem sprawdzić wyżej podanym sposobem czy to czujnik deszczu i niestety nie działa w sposób w jaki działać powinno gdyby był to czujnik deszczu. Wycieraczki działają po prostu czasowo, zwyczajnie.
Anteny radiowej nie mam na aucie, jest gdzieś schowana lecz to urządzenie najprawdopodobniej nie jest anteną, gdyż odchodzi z niego cieniutki kabelek w podsufitkę (zrobiony bądź to oryginalnie bądź bardzo estetycznie jeśli to samoróbka) a do radia dochodzi zwykły gruby kabel antenowy fachowo zdaje się nazywany coaxialnym. No i po co w antenie byłby fotorezystor i jakieś paski? Coraz bardziej ciekawi mnie to urządzenie :)

Awatar użytkownika
edzioedek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: edzioedek » 29 sie 2009, 12:23

Może to jest założony czujnik światła od solar dachu???

Awatar użytkownika
eneron
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM

Post autor: eneron » 29 sie 2009, 12:35

Co do suba w A6 to przy jego "fabrycznym" braku bagażnik ma inny kształt tzn nie ma tych schowków po bokach zamiast tych schowków jest wyprofilowana tapicera bagażnika w zakamarkach gdzie powinny być schowki przez co bagażnik auta bez suba wydaje się wizualnie o wiele więszy. Widziałem trzy A6 sedany bez suba i żadna nie miała tych schowków po bokach. Na mój rozum suba miałeś na 100% tylko, że ktoś go wyjął po prostu :evil:
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem

Awatar użytkownika
stuwacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stuwacz » 29 sie 2009, 12:44

edzioedek tylko, że ja nie mam szyber dachu a to zdaje się na nim umieszczone są ogniwa słoneczne.
eneron wszystko jest możliwe, bo skoro nie ma oryginalnego radia to i inne elementy wyposażenia car audio mogły zniknąć. Popatrzę jeszcze w tym schowku czy gdzieś nie ma wciśniętego kabla od suba chociaż on mógł zniknąć razem z głośnikiem :) reszta głośników jest na swoich miejscach i gra :) A duży to byłby problem i koszt by suba dołożyć? Zarówno w przypadku jak był i zniknął oraz jak go nigdy nie było?

Awatar użytkownika
edzioedek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: edzioedek » 29 sie 2009, 13:07

Ups nie zwróciłem uwagi że nie masz solar dachu :oops:

Awatar użytkownika
eneron
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: eneron » 29 sie 2009, 16:08

stuwacz pisze:edzioedek tylko, że ja nie mam szyber dachu a to zdaje się na nim umieszczone są ogniwa słoneczne.
eneron wszystko jest możliwe, bo skoro nie ma oryginalnego radia to i inne elementy wyposażenia car audio mogły zniknąć. Popatrzę jeszcze w tym schowku czy gdzieś nie ma wciśniętego kabla od suba chociaż on mógł zniknąć razem z głośnikiem :) reszta głośników jest na swoich miejscach i gra :) A duży to byłby problem i koszt by suba dołożyć? Zarówno w przypadku jak był i zniknął oraz jak go nigdy nie było?
No z tym rozkradaniem auta przed sprzedażą to niestety ale częsta praktyka, u mnie ktoś sobie wyjął zmieniarkę :evil:

Koszt samego suba nie jest drogi, można dorwać na Allegro w cenie 150 - 200zł :-)
Moim zdaniem nawet te 200zł jest dobrą inwestycją w suba gdyż bardzo fajnie podkreśla niskie tony. Co prawda szałowego basu nie ma, który potrząśnie całym autem ale do normalnego słuchania muzyki jest w sam raz <ok>

Tu masz przykładowe suby pasujące do Twego auta:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=726436865
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=711089149
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=702407713 - BOSE

W tym pierwszym linku Twój schowek po prawej stronie auta powinien wyglądać tak z zamontowanym subem jak na zdjeciu.

Tylko pamiętaj, że subwoofer do od avanta do sedana nie pasuje kształtem! Przed kupnem zwróć koniecznie na to uwagę czy nie est on od avanta!! ;-)

aha i jeszcze jedno moje spostrzeżenie - piszesz, że grają Ci głośniki... jeżeli mialeś ori subwoofer i go teraz nie masz to nie powinny Ci grać tylne głośniki, chyba, że ktoś chłupniczym sposobem przerobił instalację.

W subwoofer jest wbudowany wzmacniacz, któy napędza sam subwoofer jak i tylne głośniki w drzwiach. Jeśli natomiast bez suba grają wszystkie 8 gołośników to tak jak wyżej pisalem albo ktoś przerobił instalację albo fabrycznie nie było suba... ale wtedy powinien być inny kształt bagażnika.... :roll:
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem

Awatar użytkownika
stuwacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stuwacz » 29 sie 2009, 16:30

Dzięki wielkie kolego :) Wygląda na to, że ktoś pomajstrował coś przy instalacji w wyniku czego graja wszystkie głośniki i w dodatku wygląda na to, że napędzane tylko radyjkiem bez wzmacniacza :( A w suba będę musiał zainwestować ale to juz razem z Concertem na płytki dołożę i będzie git, na razie przy tym Kenwoodzie którego mam i przerobionej instalacji chyba nie ma sensu większego. A jeszcze jedno pytanie. Czy kazdy oryginalny subwoofer audi mam wbudowany wzmacniacz? Czy też moÂŻe być tak, że na aukcji będzie oferowany sam głośnik z pudłem bez wzmacniacza?

Awatar użytkownika
eneron
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: eneron » 29 sie 2009, 17:05

stuwacz pisze:A jeszcze jedno pytanie. Czy kazdy oryginalny subwoofer audi mam wbudowany wzmacniacz? Czy też moÂŻe być tak, że na aukcji będzie oferowany sam głośnik z pudłem bez wzmacniacza?
Tak, każdy subwoofer ma wbudowany wzmacniacz. Jeśłi jest system Bose to wzmacniacz wbudowany w subwoofer napędza wszystkie głośniki w aucie, radio tylko podaje sygnał na wzmacniacz. Instalacja do suba Bose rożni się grubością kabla zasilającego (w Bose duuużo grubszy) no i tym, że kostka przy wzmacniaczu ma masę kabelków a to z tego względu, że wszystkie głośniki są wlasnie napędzane wzmacniaczem :->

pablo.k
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7T BEL 265KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna

Post autor: pablo.k » 30 sie 2009, 10:36

stuwacz a nie jest to przypadkiem antena od gsm?
Mialem podobna naklejona z przodu na szybie w tym samym miejscu.

Pozdr.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja