[A6 2.5 TDI]Skrzynia biegów Multitronic szarpie
[A6 2.5 TDI]Skrzynia biegów Multitronic szarpie
Witam kolegów , mam problem ze skrzynią multitronic w A6 2002 r. Przy zmianie biegów szarpie , wymieniałem już dwukrotnie olej w skrzyni i było trochę lepiej, chciałem wymienić filtr ale mechanik powiedział że tam nie ma filtra i trzeba by było aby do niego dojść rozebrać całą skrzynię. Miał ktoś taki problem na diagnostyce komputerowej nic nie wyszło. Może znacie dobrego mechanika od automatów w okolicy Bydgoszczy Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 24 cze 2009, 15:37 przez jaroA6, łącznie zmieniany 2 razy.
- marcinkap
- Forum Audi A6 / A7
Witam . Najpierw poczytaj tu all-tiptronic-zf-zbior-wiedzy-wymiana-f ... t10267.htm Jak nie pomoże temat to polecam pana Olczaka .
Zakład znajduje się w Nadarzynie przy Brzozowej 14 . Może nie jest blisko ale warto .
Adres strony http://www.autoprecyzja.pl/ Pozdrawiam .
Zakład znajduje się w Nadarzynie przy Brzozowej 14 . Może nie jest blisko ale warto .
Adres strony http://www.autoprecyzja.pl/ Pozdrawiam .
Są treści jakich nie wszędzie i wszystkim należy ujawniać, bo skrzywieni głupotą i tak nie zrozumieją ich Mądrości .
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
w tej skrzyni na bank jest filtr. wymienia się go po zdjęciu miski olejowej. myślę też,że ten mechanik nie ma zbytnio pojęcia o wymianie oleju i jego ilości. po co wymieniac olej skoro filtr może być tak zasyfiony,że nie ma pełnej przepustowości? wskazana wymiana nie tylko filtra,ale także mechanika. a i jeszcze dodam,że żeby zdemontować miskę wcale nie trzeba rozbierać ani demontować skrzyni. przy demontażu miski ważne jest jej wyczyszczenie,ponieważ na niej zbiera się największy syf.
- MR.A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2014
- Moje auto: Q7
- Nadwozie: Van
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
ÂŚwięta prawdapiotrekkawa pisze:w tej skrzyni na bank jest filtr. wymienia się go po zdjęciu miski olejowej. myślę też,że ten mechanik nie ma zbytnio pojęcia o wymianie oleju i jego ilości. po co wymieniac olej skoro filtr może być tak zasyfiony,że nie ma pełnej przepustowości? wskazana wymiana nie tylko filtra,ale także mechanika. a i jeszcze dodam,że żeby zdemontować miskę wcale nie trzeba rozbierać ani demontować skrzyni. przy demontażu miski ważne jest jej wyczyszczenie,ponieważ na niej zbiera się największy syf.

Forum internetowy a6klub.pl , a8team.pl , audi80.pl
- MR.A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2014
- Moje auto: Q7
- Nadwozie: Van
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Skrzynia: Multitronic
Po jednej poważniejszej usterce (jeszcze nie do końca zdiagnozowanej) w swojej audini myślisz już,zeby ją sprzedaćjaroA6 pisze:... czy może być to coś poważnego bo jak tak to może lepiej pchnąć dalej ten samochód. Doradźcie

Nie wiem,moze to nie pierwszy objaw czegoś złego w niej,ale jeżeli to tylko to,a dobrze się w niej czujesz i nieźle Ci sie jeździ,to może za szybko na myślenie o giełdzie?
Nawet w najgorszym scenariuszu-oby nie :roll: ),jakbyś miał wydać na serwis p.Sopy (polecany przez znawców)większe siano,to już będziesz miał gwarancję,jak coś się dalej będzie działo...Ale to tylko moje myślenie,do którego nie musisz przecież sie stosować,ja bym nie sprzedawał,bo można trafić gorzej :-P
[ Dodano: 2009-06-24, 00:58 ]
Piotruś ,nikt pewnie,a ja napewno :!: nie jestem urażony,bo niby za co? :roll: Wiadomości nigdy dość,a gdyby nie Twoje sprostowanie,pewnie do jutra juz by ten Tiptronic był rozłożony tu na części w postach ze zdjęciamiPiotruś pisze:
MR.A6 - jeżeli ktokolwiek poczuł się urażony moim postem to bardzo przepraszam.
...

Forum internetowy a6klub.pl , a8team.pl , audi80.pl
Dzwoniłem do SOPA Serwis , powiedziano mi że to standardowa usterka skrzyń multitronic, koszt naprawy od 3000 do 7000, to zależy co okaże się po rozłożeniu skrzyni, mam pytanko czy ktoś z was naprawiał tam skrzynię , czy robią to rzetelnie i uczciwie nie naciągając klientów na niepotrzebne wydatki i wciskając kity jak to dużo trzeba było wymienić w skrzyni i waląc rachunek np 7000 gdy koszt naprawy wyniósł rzeczywiście np 3000, wiecie o co chodzi ja nie jestem w stanie po wykonanej naprawie stwierdzić ile w środku wymienili. Jestem w stanie tam dojechać bo naprawa trwa około 24h. Moja Audi ma przebieg 170000 tyś km i jak bym to zrobił byłaby całkowicie sprawna no i wiem co mam .
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Skrzynia: Manual
proszę się nie sugerować tym postem bo to wprowadzanie ludzi w błądKrzyś124 pisze:u mnie szarpala lekko jak było (co sie potem okazało) tylko około 2 litry oleju , po wymiane filtra i oleju pracuje jak złotko
skrzynia na 2l by nie działał
gdyby jakimś "cudem" działała to wymiana oleju by już jej nie pomogła
poza tym, coś z resztą oleju musiałoby się dziać, nie rozpisuje się na ten temat, no comment :evil:
poprawiłem

Ostatnio zmieniony 26 cze 2009, 00:07 przez goly191, łącznie zmieniany 1 raz.
ale ja prawie ze zacytowalem Pana Sopę ! wiec o co Ci chodzigoly191 pisze:proszę się nie sugerować tym postem bo to wprowadzanie ludzi w błądKrzyś124 pisze:u mnie szarpala lekko jak było (co sie potem okazało) tylko około 2 litry oleju , po wymiane filtra i oleju pracuje jak złotko
skrzynia na 2l by nie działał
gdyby jakimś "cudem" działała to wymiana oleju by już jej nie pomogła
poza tym, coś z resztą oleju musiałoby się dziać, nie rozpisuje się na ten temat, no comment :evil:
poprawiłem

co dziac ? skrzynka by go paliła - potocznie piszac :mrgreen:
a czy pomogło ? teraz jezdzi tak jak ma jezdzic
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Skrzynia: Manual
pomyliłeś pojęciakrzys124 pisze:ale ja prawie ze zacytowalem Pana Sopę ! wiec o co Ci chodzisam tam bylem i widzialem co i ile spuscili z mej skrzynki w wiaderku mi pokazano , sugerujesz , ze mnie oszukano
bo co innego jak się wymienia olej i spuszczono 2l
a co innego jak w skrzyni były 2l
jeżeli spuszczono przy wymianie 2l to nie jest tragedia, bo brakowało 3-4l
ale jeżeli by w skrzyni było 2l to brakowało by ponad 7l
także źle sprecyzowałeś wypowiedz, ale teraz wszystko jasne