A6 C6 - nie działa moduł PDC
-
OnlineArtur197
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Artur
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
A6 C6 - nie działa moduł PDC
Cześć, mam problem z czujnikami parkowania. Po wymianie modułu na wyswietlaczu pojawia się taki komunikat poniżej na zdjęciu. Prośba o pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
OnlineDoc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2006
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: A6 C6 - nie działa moduł PDC.
Artur197, problem który widzisz to niekompatybilności sygnału wideo nowego modułu PDC z twoim systemem MMI.W.
Twoim roczniku A6 C6 2005 masz fabrycznie system MMI 2G High. Kupiony przez ciebie moduł na 99% pochodzi z wersji poliftowej od rocznika 2008r w górę, która obsługiwała nowszy system MMI 3G. Moduły z MMI 3G generują obraz w wyższej rozdzielczości i innym formacie, którego twój sterownik MMI 2G nie potrafi prawidłowo zinterpretować i stąd te kolorowe pasy.
Artur197, sprawdź numery sterowników. Wyjmij nowy moduł oczywiście znajdziesz go w bagażniku po prawej stronie, za klapką i porównaj jego numer z twoim starym modułem.
Dobierz właściwą literę na końcu. Do MMI 2G High potrzebujesz modułu obsługującego grafikę, którego numer kończy się odpowiednią literą. Dla wersji na 4 lub 8 czujników szukaj m.in. końcówek.
4F0 910 283 C (4 czujniki, tył z grafiką)
4F0 910 283 D (8 czujników, przód + tył z grafiką)
4F0 910 283 F lub H (8 czujników, przód + tył z grafiką i obsługą kamery)
Oczywiście nie kupuj modułów o numerach zaczynających się od 4F0 919 283 bez 910 w środku no i tych z końcówkami K, L, M, P, Q, to są właśnie moduły pod MMI 3G, które dają taki efekt jak na twoim zdjęciu. Niestety tego problemu nie rozwiążesz samym kodowaniem VCDS, ten moduł fizycznie wysyła zły sygnał wideo i musisz go wymienić na poprawny model dedykowany do MMI 2G.
Twoim roczniku A6 C6 2005 masz fabrycznie system MMI 2G High. Kupiony przez ciebie moduł na 99% pochodzi z wersji poliftowej od rocznika 2008r w górę, która obsługiwała nowszy system MMI 3G. Moduły z MMI 3G generują obraz w wyższej rozdzielczości i innym formacie, którego twój sterownik MMI 2G nie potrafi prawidłowo zinterpretować i stąd te kolorowe pasy.
Artur197, sprawdź numery sterowników. Wyjmij nowy moduł oczywiście znajdziesz go w bagażniku po prawej stronie, za klapką i porównaj jego numer z twoim starym modułem.
Dobierz właściwą literę na końcu. Do MMI 2G High potrzebujesz modułu obsługującego grafikę, którego numer kończy się odpowiednią literą. Dla wersji na 4 lub 8 czujników szukaj m.in. końcówek.
4F0 910 283 C (4 czujniki, tył z grafiką)
4F0 910 283 D (8 czujników, przód + tył z grafiką)
4F0 910 283 F lub H (8 czujników, przód + tył z grafiką i obsługą kamery)
Oczywiście nie kupuj modułów o numerach zaczynających się od 4F0 919 283 bez 910 w środku no i tych z końcówkami K, L, M, P, Q, to są właśnie moduły pod MMI 3G, które dają taki efekt jak na twoim zdjęciu. Niestety tego problemu nie rozwiążesz samym kodowaniem VCDS, ten moduł fizycznie wysyła zły sygnał wideo i musisz go wymienić na poprawny model dedykowany do MMI 2G.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
-
OnlineArtur197
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Artur
- Rocznik: 2005
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: Brak
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: A6 C6 - nie działa moduł PDC
Numery są prawie identyczne jak w moim module, który mam również z 2011 roku a samochód jest z 2005
Dodano po 1 minucie 49 sekundach:
I ten moduł który kupiłem jest z literką C
Dodano po 1 minucie 49 sekundach:
I ten moduł który kupiłem jest z literką C