Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

A6 C4 - Czy warto kupić zamiast A4 B5?

Off Top, linkownia, ciekawostki, przywitania, pogawędki niezwiązane z 'techniczną stroną' forum Audi A6 / A7.
GingerJuice
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dominik
Rocznik: 1993
Moje auto: 80 B4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 115KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

A6 C4 - Czy warto kupić zamiast A4 B5?

Post autor: GingerJuice » 25 maja 2026, 10:24

Jestem posiadaczem 80tki B4 od kilku dobrych lat. Wdzięczny to samochód, kupiłem go jako drugie auto rok po zdaniu prawa jazdy. Głównie dlatego, że nie przepadam za nowoczesną motoryzacją, wolę starsze auta, a ogólnie do 80tek czuje sentyment, to były auta dzieciństwa. No i tak sobie jeździłem te kilka lat, kupiłem egzemplarz który powoli sobie odbudowywałem, na tyle, na ile pozwalał budżet i czas studenta. Nie narzekałem. Aż do momentu, gdy mój znajomy po tym, jak jego piąty samochód w ciągu sześciu lat jazdy poszedł na złom, postanowił, że tym razem kupi jakieś auto starsze, ale dobrze wyposażone i zadbane, w jak najlepszym stanie technicznym. No i kupił, A4 B5 z końca produkcji, 1.8T. Oczywiście dał mi się nim przejechać. No i nie ukrywam, wgniotło mnie w ziemię jak duża przepaść była między jego autem, a moim. Możnaby powiedzieć, że po tym coś we mnie pękło i zacząłem dostrzegać wszystkie wady starej 80tki i szczerze zaczęły mi one przeszkadzać. Postaram się wylistować tutaj wszystkie zarzuty jakie przychodzą mi do głowy.

1. Prowadzenie. W mojej Audi bardzo zadbałem o ten aspekt. Kupiłem stabilizator przedni z S2. Całe zawieszenie wyremontowane na częściach Lemfordera. Sprężyny AP Sportfahrwerke -60/-30 przód tył (samochód stoi równo na takich). Amortyzatory jednorury Bilstein B8. W paru miejscach, jak np na stabilizatorze albo na drążkach kierowniczych poliuretany, powerflex black series. Oczywiście odpowiednio dopasowana geometria. I co? Generalnie auto moim zdaniem prowadziło się świetnie. A przynajmniej tak uważałem do momentu przejechania się A4. Mój znajomy ma całkowicie fabryczne, stockowe, komfortowe zawieszenie. Jedyna zmiana to sprężyny Eibach Pro-Kit. I jego auto prowadzi się zwyczajnie lepiej, jest bardziej zwarte, szybkie, precyzyjne, można wejść w zakręty ostrzej bez utraty przyczepności. Będąc przy tym również bardziej komfortowe. A to wszystko na gorszych oponach w A4.

2. Nagłośnienie. W 80tce niestety jedyne głośniki to 10cm pipki w desce rozdzielczej oraz 13cm wooferki w tylnych drzwiach. Powoduje to, że bez rżnięcia tapicerek i mocnych modyfikacji auta nie ma możliwości zrobienia dobrego nagłośnienia. Po prostu. No chyba, że ktoś tak jak ja wywali absurdalne kwoty na najwyższe modele głośników Morela lub tym podobne, no to będzie grało to bardzo dobrze, a przynajmniej tak długo, jak ktoś nie oczekuje dużych ilości basu. Bo z tej konfiguracji uzyskać się go po prostu fizycznie nie da. Tutaj znowu, A4 B5 góruje. Z przodu w drzwiach normalnie głośniki 13cm, z tyłu 16cm. Wystarczy kupić dystanse i można ładować w drzwi praktycznie dowolne głośniki bez żadnych przeróbek. Do tego wygluszenie i można za ulamek ceny uzyskać audio tak dobre, jakiego w 80tce nie uzyskam nigdy chcąc zachować fabryczne wnętrze, niezależnie od wydanej kwoty

3. Wygluszenie
W mojej 80tce z racji nagłośnienia dokładałem dużo wygłuszenia. Założyłem wygluszenie maski, wygluszylem solidnie wszystkie drzwi, zachowując przy tym też ich fabryczne wygluszenie, więc można powiedzieć, że mam teraz podwójne wyciszenie. No i po tym gdy się namęczyłem z matami byłem zadowolony z rezultatu, w aucie było cicho i nawet przy prędkościach autostradowych można w nim komfortowo rozmawiać. No i tu znowu przychodzi A4 B5 mojego znajomego. Która fabrycznie, bez żadnych zmian znowu okazała się lepsza. Ba, nawet gdy jechaliśmy po autostradzie ze zdjętymi boczkami z drzwi, bo akurat było w tym aucie robione audio, to i tak było ciszej niz w mojej 80tce. Z gołą blachą w środku.

4. Dostęp części tuningowych
Dostęp części tuningowych do 80tki b4 jest dosyć ograniczony. Jeśli chodzi o jakieś marki typu Eibach, KW, H&R, Bilstein, Koni czy inne, często do 80tki b4 oferują oni tylko podstawowe warianty produktów, takie najpopularniejsze, a tych faktycznie wysokopółkowych, najlepszych podzespołów nie ma. Jeśli chodzi np o sprężyny Eibach Sportline, albo wyścigowe gwinty KW. Do A4 B5 do kupienia bez problemu. Do 80tki B4 nie występują.

5. Pierdoły eksploatacyjne
W 80tce jest dużo upierdliwosci eksploatacyjnych. Np nie da się ustawić położenia kierownicy, jest w jednym położeniu na sztywno. W A4 B5 da się regulować. W 80tce B4 przewody fabryczne od radia to jakieś śmieszne 1mm^2 kabelki które są do lepszych aftermarketowych jednostek jak alpine po prostu za cienkie i są spadki napięcia. W A4 B5 jest dużo bardziej sensowne 2mm^2. W 80tce B4 zegary są fajne wizualnie, ale ich sposób działania pozostawia wiele do życzenia. Chociażby to, jak długo wskaźnik poziomu paliwa się podnosi, albo to, że przy mocnych skrętach potrafi chwilowo pokazywać ciut inny poziom paliwa w baku niż jest w rzeczywistości (nie są to duże odchyły, ale widoczne). W A4 B5 tego problemu nie ma. W 80tce b4 złącze OBD jest w komorze silnika. Chcąc sprawdzać coś przy kompie trzeba więc otwierać maskę, prowadzić przewody do środka auta i tak siedzieć z otwartymi drzwiami, maską i długimi kablami. W A4 B5 tego problemu nie ma bo gniazdo OBD jest w kabinie, pod ręką. Do 80tki B4 można wrzucić maksymalnie aku 74Ah, bo tyle zmieści podstawa. Do A4 B5 bez problemu wejdą większe. 80tka, mimo, że w środku ma podobną ilość miejsca co A4 albo nawet i ciut więcej, ma ten problem, że ma mniej miejsca nad głową, bo 80tka ma płaski dach, a w A4 jest wypukły. 80tka ma słabe oświetlenie wnętrza, tylko jedna lampka z przodu, dosyć mocna, ale no tylko jedna. W A4 B5 jest tu dużo lepiej, kierowca ma swoją lampkę, pasażer swoją, z tyłu też jest dodatkowe oświetlenie.

Z tych powodów (a zapewne nie tylko, bo jestem pewien, że nie wymieniłem wszystkich), zdecydowałem, że chyba jednak czas na zakup innego samochodu. No i tu dochodzimy to sedna. Skoro tak wspominam ciągle o A4, no to mogę kupić po prostu A4 i będzie git. Po co o tym pisać na forum A6? A to dlatego, że po długim zastanowieniu doszedłem do wniosku, że jednak chciałbym coś większego. No a skoro chce coś większego niż A4, to wzrok naturalnie kieruję w stronę A6. Natomiast kwestia jest taka, że miałem okazję jeździć już A6 C5. Dla mnie jest to auto zdecydowanie zbyt nowoczesne, nie jeździło mi się nim dobrze. Do tego moim zdaniem jest brzydkie. Było wygodne i fajnie wyposażone, ale to nie dla mnie. Całkowicie odrzucam tą opcje, nowsze tym bardziej nie wchodzą w grę. Więc zostaje A6 C4. Z tym autem jednak nie miałem nigdy żadnej styczności, nie znam też nikogo w okolicy kto by był w posiadaniu tego modelu. Jestem bardzo zainteresowany tym modelem, jednak moje wątpliwości wzbudza fakt, że A6 C4 to tak naprawdę lift starej 100 C4. Co za tym idzie, mam pewne obawy czy ten samochód nie cierpi na te same bolączki które przeszkadzają mi w przypadku 80tki. Czy nie okaże się po zakupie, że mam te same problemy, tyle tylko, że w większej i troche lepiej wyposażonej budzie. Dlatego chciałbym usłyszeć zdanie i opinie ludzi, którzy jeździli i mieli, lub nadal mają A6 C4. Czy ten samochód adresuje i rozwiązuje problemy konstrukcyjne, ktore ja mam z moją 80tką, tak jak robi to A4 B5? Czy kupując ten samochód będę zadowolony? Czy okaze się, że tak jak mówiąc wcześniej - będę miał to samo tylko w większej i ciut lepiej wyposażonej budzie i dalej będę wzdychał do B5 które tych problemów nie ma?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl