Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Buczenie lub rezonans

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
mateuszfish17
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2018
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Buczenie lub rezonans

Post autor: mateuszfish17 » 02 paź 2025, 18:21

Witam, posiadam Audi a 6c7 2.0 tdi quattro rocznik 2018, skrzynia automatyczna S-tronic. Auto podczas przyspieszania przy obrotach między 1000-1400 zaczyna buczeć tak jakbyśmy mieli wrzucony za duży bieg i dodawali gazu. Wiem że obroty są niskie i silnik ma duże obciążenie ale nie wydaje mi się żeby auto w tej klasie miało takie problemy. Przebieg auta to 116000 km. Byłem u dwóch mechaników i powiedzieli że to normalne przy takich obrotach. Oryginalnie soft skrzyni według mnie jest skopany ponieważ wrzuca za duży bieg co do obrotów i próbuje utrzymać obroty w okolicach 1100-1400. Pytanie moje jest takie czy to auto tak ma czy coś się już dzieje z skrzynią. Podobno poduszki pod silnikiem są w porządku. Jak jadę no 35 km na godzinę to auto już wrzuca bieg 4 i jak dodam lekko gazu to zaczyna buczeć rezonować. Jak kopnę w gaz to od razu jest redukcja i auto działa jak należy.
Pozdrawiam serdecznie :)

Awatar użytkownika
Edddisz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Emem
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI 204KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Re: Buczenie lub rezonans

Post autor: Edddisz » 16 paź 2025, 17:59

U mnie inny silnik, ale od pewnego momentu też zaczął mi tak buczeć i nie jestem w stanie zlokalizować co powoduje taki objaw. To nie wina obrotów.
Nic wizualnie nie jest uszkodzone, trochę rzeczy powymieniałem, ale nic to nie zmieniło więc ogólnie robota głupiego. Zastanawiam się czy takie objawy w dieslu nie pochodzą czasem od niedomagania wtryskiwaczy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
hamulce części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostacja