Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ASO] Rowiński Wajdemajer Powsin badanie przed zakupem

Irek wawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ASO] Rowiński Wajdemajer Powsin badanie przed zakupem

Post autor: Irek wawa » 10 cze 2009, 08:13

Przed kupnem pojechałem na sprawdzenie do ASO (Rowiński- Wajdemajer Powśin (Wawa). Na dzień dobry mi powiedzieli, że przebiegu sprawdzić nie mogą i żadnej historii auta nie da rady sprawdzić (samochód kupiony w salonie w Polsce!).

Sprawdzenie obejmowało podwozie, układ zawieszenia, grubość lakieru, stan ogólny i analizę komputerową. Trwało ok. 1.5 h i kosztowało 400 nowych polskich ostatnio osłabionych złotych.

Więc po kolei.

Po wizycie w poleconym warsztacie podczas wymiany rozrządu (ASO wskazało na popękany pasek nadający się do wymiany) okazało się, że zawieszenie, które miało być już prawie do wymiany wg. ASO, jest dobre z wyjątkiem tulei amortyzatorów, które się faktycznie rozklepały. Tylne tarcze hamulcowe, które miały być zardzewiałe i zużyte (cienkie), okazały się być jedynie zardzewiałe. Prawidłowo zostały zdiagnozowane amortyzatory klapy tylnej bagażnika, co widać gołym okiem przez laika. Z silnikiem tylnej wycieraczki już nie poszło im tak cacy, bo zalecili wymianę, a wystarczyło wyczyścić końcówkę i założyć podkładkę pod pióro (15 min + 20 gr) i hula.

Zadowolony jestem z badania grubości lakieru, bo to na oko jest ciężko stwierdzić.

Jednak najważniejsze jest to, że niby podpinali się komputerem (widziałem jakiś płaski ekran 15'', który wchodził do kabiny razem z mechanikiem) i NIC nie wykazało!!!

Kilka dni temu zainstalowałem VAG-a i pojawiły się błędy pomiaru temperatury płynu chłodzącego oraz najważniejsze - błąd 575 czyli przeładowanie turbiny, co może powodować w skrajnym wypadku dodatkowe koszty!!!

O sprawdzeniu takich drobiazgów, o których pisze morfeusz27 w sekcji pierdołki - w ogóle nikt nie pomyślał!!! FIS ma pogubione linie, silnik nawiewu "piszczy" przy pewnych prędkościach, oba lusterka boczne mają przepalone maty grzewcze....

Teraz te "pierdołki" krok po kroku naprawiam - czytając i ucząc się od kolegów z forum ;-)

Więc zastanawiam się, czy warto było tę wizytę odbyć w ASO....

Dlatego idealnym pomysłem jest inspekcja z kolegą z forum! :mrgreen:
No i zamiast zostawiać kasę w ASO można się koledze ładnym browcem odwdzięczyć ;)

Update:

Teraz wiem, że nie wykryli w sumie:
- zepsutego termostatu i czujnika temp. płynu (dających różne błędy),
- kompletnie nieżywego przepływomierza,
- źle ustawionego kąta wtrysku,
- zapieczonej turbiny, która przeładowuje i generuje błąd 575,
- zużytej pompy wspomagania kierownicy.

O takiej subtelności, że soft był niefabryczny, nawet nie wspomnę....

Pozdrawiam <ok>

KMS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Hubert
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: KMS » 10 cze 2009, 13:40

Nic nowego, kilka dni temu o tym pisałem, szkoda tylko kasy na ASO

Awatar użytkownika
toms001
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: toms001 » 22 cze 2009, 14:41

Porażka, ale tak to jest jak się nazywa `Diagnostyką` zrobienie tylko oględzin na postoju. Bez pomiarów na drodze wielu problemów nie można jednoznacznie stwierdzic. Pozdrawiam
AEL C4 AEL quattro ... sprzedałem :(
...jest S6 C4 PLUS 4.2 v8 326km 6gang
Obrazek
DIAGNOSTYKA VAG przed i po kupnie ;)

mariana6wawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mariana6wawa » 08 lip 2009, 14:02

Dlatego ja do aso tylko po części się udaję, a przeglądy robię w nieautoryzowanych lub drobne naprawy w Feu-vert. Mam do Powsina ze 3 km, ale będę omijał. Zawsze myślałem, że to dobra firma ten Rowiński-Wajdemajer.

Nikifor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Nikifor » 14 paź 2009, 19:45

niestety, ale w ASO właściciele płacą mechanikom grosze. jest to fakt, info od kierownika (niegdyś) serwisu VW Wojtanowicz Wrocław, nie tylko "gdzieś coś słyszałem" albo "tak myślę".

źle opłacany mechanik nie ma ochoty pracować w takim serwisie, wiec ucieka gdzie indziej. a zostają same leszcze i lewary. a co się dzieje z ich udziałem to chyba wiadomo.. syf, niepodokręcane śruby i inne czary.

nie mówię, że to reguła, ale niestety najczęściej tak jest, a ostatnio, w ramach kryzysu się to nasiliło.

sawik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2014
Moje auto: Allroad C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: sawik » 14 paź 2009, 19:53

No toście mnie teraz koledzy załamali! :-( A miałem się już umawiać z ASO! A w takim wypadku widzę, że lepiej wziąć kogoś zaufanego! Pozdrawiam! ;-)

t_rex_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: t_rex_ » 08 gru 2009, 00:11

zaufany nie opowie Ci historii samochodu ja tylko po to pojechałem do ASO aby zweryfikować książkę z danymi u nich w kompie. Rowiński od razu powiedział że nie mają usługi przeglądu przedzakupowego :) (albo za bogaci albo za głupi) Pojechałem do Nadarzyna i trzepali mai auto dobre 2h łącznie z testami drogowymi itd - 300zł

Awatar użytkownika
paveu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paveu » 12 sty 2010, 15:36

Tia... Rowinski-Wajdemajer w Powsinie powiadasz...

ja tez mam bardzo negatywne wspomnienia z wizyty przed zakupem u nich. historie samochodu owszem, sprawdzili ale juz nie chcieli jej wydrukowac i dac. sprawdzili mi w sumie to samo co opisal kolega Irek wawa i wykryli, ze mam "peknieta pokrywe zaworow z jednej strony". pomyslalem, trudno. wiem ze w ASO bedzie drogo ale wykryli to wiec niech naprawia. skasowali mnie w sumie 380 za przeglad i z 1000 za te pokrywe zaworow. ale za to nie wykryli:

- ze umieral juz komputer w skrzyni biegow (Multitronic)
- nie umieli w ogole stwierdzic czy skrzynia biegow to Multitronic czy Tiptronic (!!!)
- ze wycieraczka z tylu miala ukrecony spryskiwacz i sie lalo do srodka klapy bagaznika (Avant)
- lakier stwierdzili ze jest OK chociaz sprzedajacy sam sie przyznal ze byla robiona drobna naprawa przedniego lewego nadkola
- pompa podcisnienia (vacuum) ledwo dyszala i nadawala sie do wymiany
- tarcze powiedzieli ze w sumie sa jeszcze OK a nadawaly sie juz tylko do wymiany

poza tym taka drobna sprawa - jak przyjechalem do nich za drugim razem to powiedzialem ze jak jade bardzo wolno w korku to mi cos miarowo stuka z przodu. przetrzymali samochod 4h dluzej w warsztacie i podobno sprawdzili co mogli - nic nie wykryli. podokrecali jakies sruby i juz. jak tak samo opisalem objawy w poleconym warsztacie to mechanik wiedzial co jest nie tak nawet bez zagladania do samochodu (!). w przednich tarczach klocki wytarly juz wielkie rowki na szerokosc klockow i klocki jezdzily w takich "rynienkach". jak jechalem wolno to boki tych "rynienek" zachaczaly o klocki i stad stukanie.

ech... szkoda gadac. od tamtej pory do ASO tez jezdze wylacznie po czesci. ktore jak sie niedawno okazalo sa niewiele drozsze od uzywanych a czasem tansze od nowych, ktore mozna dostac w "popularnym serwisie aukcyjnym" ;-)

jesli chodzi o ASO to moj znajomy ma taka teorie:
- mechanicy, ktorzy sa naprawde dobrzy dawno maja swoje prywatne warsztaty albo w takich pracuja
- Ci, ktorzy byli ciut gorsi a mieli smykalke dawno zarabiaja w Funtach Brytyjskich ;-)
- a reszta pracuje w ASO...

i ja w to wierze.

pozdro!
Specyfiki na poprawe pamieci maja jedna wade - trzeba pamietac zeby je zazywac...

Awatar użytkownika
Argi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Argi » 17 sty 2010, 11:53

paveu pisze: jesli chodzi o ASO to moj znajomy ma taka teorie:
- mechanicy, ktorzy sa naprawde dobrzy dawno maja swoje prywatne warsztaty albo w takich pracuja
- Ci, ktorzy byli ciut gorsi a mieli smykalke dawno zarabiaja w Funtach Brytyjskich ;-)
- a reszta pracuje w ASO...

i ja w to wierze.

pozdro!
Nie ma się co dziwić. Mam kolegę, który pracuje w ASO Peugeot ponad 8 lat. Robi dosłownie wszystko: diagnostyka kompem, gaz, elektrykę i resztę. Zarabia mniej niż 2 tys. "na rękę".
I myślę, że już niedługo :mrgreen:
Było:
2008 - 2019 C5 Quattro AKE 2002
Jest:
2019 - C7 Quattro CNHA 2016

Awatar użytkownika
Fascynat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1992
Moje auto: 100 C4
Silnik: 1.8 125KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: Fascynat » 27 lip 2010, 22:37

Niestety 90% obecnych fachowców to nie mechanicy a "wymieniacze" ...
zabiegi wymiany z dobrego na nowe (tzw. metoda prób) to norma..

Z mojego doświadczenia i obserwacji wynika ze mazowieckie wypada bardzo słabo jeżeli chodzi o prawdziwych fachowców i sumienne warsztaty..

mest1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mest1987 » 28 lip 2010, 02:00

Nie martwcie się Auto-premium w Poznaniu bije wszelkie rekordy pod tym względem. Nie powiedzieli mi że mam wszystkie wtryski do wymiany, to były oględziny auta przed zakupem, gdy zadałem pytanie czy mechanicznie wszystko w silniku jest w porządku otrzymałem odp. twierdzącą, dobrze, że inny serwis Audi a mianowice ÂŚwitoń-PAczkowski w Lubinie mi powiedział że są do wymiany a pojechałem zupełnie z czymś innym, więc serwisów w Wielkopolsce nie polecam bo sam się sparzyłem jak widać w mazowieckim też mają nas w 4 literach. Napisze krótka Banda PAJACYKÓW z Audi i tyle w temacie.

Awatar użytkownika
Fascynat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Fascynat » 29 lip 2010, 00:12

Dlatego tym bardziej pamiętajmy o tych sumiennych i rzetelnych warsztatach o wybitnym zapleczu ludzkim ...
Promujmy ich w dziale Polecam!!!

grejf
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: grejf » 30 lip 2010, 12:18

To ja dla odmiany napiszę, że serwisuję tam samochód zawsze u dwóch mechaników (wtajemniczeni wiedzą, że dla chcącego nic trudnego) sprawa diagnostyki będzie diagnosta prawdziwy, z zalożenia miala byc to tylko siedziba salonu Wajdka i Rowka :D , 2 stanowiska zerówek na wydanie aut. Diagnozuję sam auto, kupuję części, lecz robi je ASO każdy orze jak może Sa w stanie rozbudowy, więc czas pokarze. Wiem, że jak coś robią są rzetelni i uczciwi. To, że na zagon tam teraz jezdzą wszyscy nie oznacza, że biedny kier. Marcin ma tam wszystko ogarnąć. Na startującym serwisie.

Bierz poprawkę, że dopiero teraz się to rozbudowywuję, nastepnym razem pojedź 4km dalej ja Ci auto prześwietle ze wszystkim + logi. <piwo>
TDI

Awatar użytkownika
Fascynat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Fascynat » 02 sie 2010, 04:13

ASO Ziom ? ;-)
Tak jak w każdym gronie znajdzie sie czarna owca.. lub sztuk kilka
Tak nie można cenić wszystkich jedną miarą..
A prawda leży zawsze po środku..
Wszystko w temacie..

grejf
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: grejf » 03 sie 2010, 12:58

Fascynat pisze:ASO Ziom ? ;-)
Tak jak w każdym gronie znajdzie sie czarna owca.. lub sztuk kilka
Tak nie można cenić wszystkich jedną miarą..
A prawda leży zawsze po środku..
Wszystko w temacie..
Dokładnie, b.delikatna sprawa, a zarzuty padają...
TDI

ODPOWIEDZ

Wróć do „Odradzam (spoza Forum)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja