Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

2.5 TDI akn 150 wskazania temperatury

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Prostokrzywo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI AKN 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

2.5 TDI akn 150 wskazania temperatury

Post autor: Prostokrzywo » 09 kwie 2025, 01:14

Witam, początkowo myślałem że termostat będzie do wymiany, ale odpaliłem menu na climatronicu, wybrałem 51 pomiar temperatury cieczy, wskazówka na liczniku pokazuje 60 stopni, a pomiar na climatronicu idzie do 95 stopni i trzyma je równo. To do wymiany będzie czujnik temperatury ?

Awatar użytkownika
tomnik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI CANA 190KM

Re: 2.5 TDI akn 150 wskazania temperatury

Post autor: tomnik » 09 kwie 2025, 13:54

Czujnik temperatury cieczy chłodzącej w tym (i nie tylko w tym) silniku jest czujnikiem podwójnym G62/G2. Czyli dwa osobne w jednej obudowie. Z grubsza - jeden z nich podaje wartości do sterownika silnika [01], z drugiego dane kierowane są do sterownika licznika [17], gdzie pomiar temp. jest tam wskazywany.
Diagnostyka sprowadza się do porównania wskazań temperatury z odpowiedniego bloku pomiarowego sterownika silnika[01] np. 007, do tego występującego w sterowniku licznika[17] (tu nr bloku 003), na dwa sposoby :
- na silniku zimnym po długim postoju(porównując wskazania do innych np. temp. oleju, powietrza)
- na silniku rozgrzanym do temp. roboczej i tu należałoby posłużyć się jeszcze termometrem, który umieszczamy w zbiorniczku cieczy chłodzącej .
Do diagnostyki używamy odpowiedniego urządzenia (np. VCDS) Nie opieramy się tylko i wyłącznie na odczytach kanałów Climatronika.
Na marginesie - usterka G62/G2 jest dość często spotykana i przeważnie jego sekcji podającej sygnał właśnie do sterownika licznika.
Polecam czujniki zakupione w ASO (mimo tego, co napisałem w poprzednim zdaniu) lub ewentualnie sprawdzonych marek (np. Bosch).

Tu naprędce znaleziona instrukcja https://sprawdz.auto.pl/sprawdzenie-ter ... atury-g62/
Dedykowane Moduły LED oświetlenia wnętrza-niezawodne/bezawaryjne Kontakt : PW/Mail prolumo@yahoo.com

bgroni
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: bgroni
Rocznik: 1998
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM

Post autor: bgroni » 09 kwie 2025, 14:30

Tak ja pisze Tomnik, jeszcze powinno być wskazania temp. na zegarach, vcds/instruments( czyli licznik).
Podglądasz temp silnika do sterownia, i sprawdzasz temp wskazania na licznika, instruments--> blok pomiarowy003. Niestety mi się wydaje, że termostat...

Prostokrzywo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Prostokrzywo » 09 kwie 2025, 17:19

Dzięki bardzo, dziś właśnie na climatronicu jak włączyłem pomiary to skakało trochę, jak dobiło do 95 to zbijało do około 85 i tak w kółko, no właśnie myślałem że się obejdzie bez termostatu ale to już przy okazji się zrobi rozrząd z termostatem i te czujniki, silnik i tak wydaje się bardzo zdrowy klepie ładnie, wiem że poprzedni właściciel dosyć pedantycznie o wszystko dbał bo znam osobiście i to starsza osoba, sprawdzałem jeszcze węże te górne, niby są gorące, ale tak czy tak chyba zrobię to wszystko na raz.
Ogólnie trochę obawiam się tego silnika, nie wiem czy jest sens go zostawiać sobie mimo że to jeździ fajnie.
Jeszcze tylko pytanie czy takim zwykłym skanerem obd jest sens to sprawdzać czy podjechać do mechanika normalnie na kompa

Dodano po 1 godzinie 30 minutach 41 sekundach:
bgroni pisze:
09 kwie 2025, 14:30
Tak ja pisze Tomnik, jeszcze powinno być wskazania temp. na zegarach, vcds/instruments( czyli licznik).
Podglądasz temp silnika do sterownia, i sprawdzasz temp wskazania na licznika, instruments--> blok pomiarowy003. Niestety mi się wydaje, że termostat...
Dobra dzisiaj poswirowal całkiem, temperatura nie chciała na climatronicu pójść ponad 50 i spadała do 20 jednocześnie na minutę podniosła się wskazówka na zegarach do równych 90 i powoli spadła spowrotem do 60 czyli na sam dół, jutro podjadę na kompa zobaczymy co powie

Prostokrzywo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Prostokrzywo » 12 kwie 2025, 17:38

Wymieniłem czujnik temperatury febi za 30 zł, w tamtym była przerwa między 2 pinami na mierniku. Co prawda climatronic pokazuje 75 ale wskazówka trzyma rowniutko pion

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja