Rozrusznik czasami słabo kręci
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Rozrusznik czasami słabo kręci
Mam problem ze swoim A6. Otóż czy lato czy zima czasami rozrusznik bardzo słabo kręci. We środę postawiłem auto pod blokiem i dopiero w niedzielę odpalałem. 1 obrót ledwo co wykonał, a kolejne coraz szybciej. Z 2 tygodnie była pełna regeneracja rozrusznika (11 lat nie otwierany, więc profilaktycznie regeneracja, bo i tak był na wierzchu). Problem występuje od 2 lat, ale ostatnio bardziej się nasila. Latem pękł łańcuszek zaworów i u mechanika stał 3 miechy i odpalił od strzała... Złodzieja prądu też wykluczam, bo mierzyłem prąd 0,025-0,027 A) i co 2-3 min pik na 70 mA (pewnie skanowanie kabiny przez alarm). Mechanik sprawdził przewód jak to określił: "ten na dole" i stwierdził, że jest ok. Macie jakieś pomysły? Ładowanie też jest. Na początku podejrzewałem aku, ale w sklepie sprawdzali gęstość i idealna i pojemność aku też była ok. Najśmieszniejsze, że jak słabo kręci, odpali to zgaszę i ponownie odpalam to już dobrze kręci...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Pieter
- Rocznik: 2000
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
Re: Rozrusznik czasami słabo kręci
Podmienić rozrusznik na inny sprawny, żeby wykluczyć że to wina rozrusznika.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 1997
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
Re: Rozrusznik czasami słabo kręci
Jak wspomniałem rozrusznik przeszedł kompleksową naprawę. Cały bendix, szczotki i cośtam jeszcze wymienione na nowe (mechanik podawał, ale po tym czasie już nie pamiętam).