Temperatura silnika po wymianie termostatu
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Temperatura silnika po wymianie termostatu
Siema grupowicze. Pytanko jestem po wymianie termostatu w swojej a6 c6 3.0 tdi 211km, wcześniej temperatura non stop trzymała mi 70 stopni. Wymieniłem termostat na firmę mahle, no i teraz dobija mi do 90 stopni. ALE dopiero po przejechaniu +/- 20 km od zimnego, czy to normalne ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Sławek
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
Re: Temperatura silnika po wymianie termostatu
Tak.Jeżeli nie masz dogrzewania,to tak.Ja wymieniałem na ori termostat i też min.15km przy temp.zewn.-5-5st. potrzeba a na poprzednim też tak miałem w ori.
-
- Forum Audi A6 / A7
mam dogrzewanie bo ogólnie w kabinie ciepło się robi już po 2/3 km natomiast chodziło tylko i wyłącznie o wskaźnik temp. cieczy. - dziwiło mnie dlaczego tak długo to trwa ale wychodzi na to, że to normalne bo wiele ludzi mi to potwierdziło.
- tomnik
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2009
- Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
W fazie nagrzewania silnika zmniejsz i kontroluj obroty dmuchawy na powiedzmy drugi stopień (piszę "kontroluj", ponieważ sterownik klimatyzacji może, po pewnym, nawet niedługim czasie uparcie je podwyższać). To przyspieszy tą fazę.
Dedykowane Moduły LED oświetlenia wnętrza-niezawodne/bezawaryjne Kontakt : PW/Mail prolumo@yahoo.com
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Sławek
- Nadwozie: Limuzyna
Tak dokładnie jest.Ja mam to dogrzewanie i nawet ,gdy na dworze mróz,to po 3/4km leci ciepłe. I nie chodzi mi o webasto. A pełną temp.na budziku mam po około 15/18km i wtedy bez względu na jazdę,zawze trzyma "pion".
-
- Forum Audi A6 / A7
Odkopuje temat bo po tej wymianie ewidentnie jest coś nie tak, owszem teraz temperatura dobija do 90, ale, na dłuższym postoju potrafi spaść do 70, mimo iż wcześniej zrobiłem trasę i trzymało na 90, czy to normalne ? Albo 2 sytuacja auto odpalone rano chodzi powiedzmy godzinę i nie rozgrzeje się do 90 tylko ja wiem max 30 stopni, czy to normalne? Może po wymianę termostatu nie odpowietezyli mi układu, bo woda w zbiorniczku też waha się o 1-2cm raz wyżej raz niżej, o co chodzi....
- Wurst
- Moderator
- Imię: Em-ka
- Moje auto: Allroad C6
Nie jest to dobre, duża szansa że problem tkwi w nie odpowiednim odpowietrzeniu po wymianie termostatu.Markoss pisze: ↑03 sty 2025, 18:06Odkopuje temat bo po tej wymianie ewidentnie jest coś nie tak, owszem teraz temperatura dobija do 90, ale, na dłuższym postoju potrafi spaść do 70, mimo iż wcześniej zrobiłem trasę i trzymało na 90, czy to normalne ? Albo 2 sytuacja auto odpalone rano chodzi powiedzmy godzinę i nie rozgrzeje się do 90 tylko ja wiem max 30 stopni, czy to normalne? Może po wymianę termostatu nie odpowietezyli mi układu, bo woda w zbiorniczku też waha się o 1-2cm raz wyżej raz niżej, o co chodzi....
Temperatura powinna trzymać pion, mniej więcej na 90 stopniach.
moja rolada - galeria --------> c6/a6-c6-allroad-3-0tdi-quattro-2007-t108134.html
-
- Forum Audi A6 / A7
Proszę powiedz mi jak samemu mógłbym to odpowietrzyć aby to zaczęło pracować, dziękuję.Wurst pisze: ↑04 sty 2025, 01:43Nie jest to dobre, duża szansa że problem tkwi w nie odpowiednim odpowietrzeniu po wymianie termostatu.Markoss pisze: ↑03 sty 2025, 18:06Odkopuje temat bo po tej wymianie ewidentnie jest coś nie tak, owszem teraz temperatura dobija do 90, ale, na dłuższym postoju potrafi spaść do 70, mimo iż wcześniej zrobiłem trasę i trzymało na 90, czy to normalne ? Albo 2 sytuacja auto odpalone rano chodzi powiedzmy godzinę i nie rozgrzeje się do 90 tylko ja wiem max 30 stopni, czy to normalne? Może po wymianę termostatu nie odpowietezyli mi układu, bo woda w zbiorniczku też waha się o 1-2cm raz wyżej raz niżej, o co chodzi....
Temperatura powinna trzymać pion, mniej więcej na 90 stopniach.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Hubert
- Silnik: 2.0TDI 140KM
Na zimnym silniku będziesz miał niższy poziom płynu, a przy rozgrzanym wyższy. Taka jest charakterystyka rozszerzalności cieplnej cieczy. Mi w 2.0 po wymianie rozrządu odpowietrzał się ok miesiąc zanim przestał ubywać płyn. w sumie to dolałem przez ten okres 0.5l, a od wymiany 3 lata i ten sam poziom trzyma. U mnie przy 90st na zegarach 5 min w sklepie i przy zewnętrznej -2 na zegarach spada do 50-70st. Jak przejadę ok 1km to wraca do 90.
Moje daily: Audi A6 C6 2006 2.0 TDI BRE "420k km na blacie"
Taty: 2017 SQ7 4M 4.0 V8 TDI CZAC
Nowy nabytek: Q5 8R 2.0 TDI CNHA
Taty: 2017 SQ7 4M 4.0 V8 TDI CZAC
Nowy nabytek: Q5 8R 2.0 TDI CNHA
- Wurst
- Moderator
- Imię: Em-ka
- Moje auto: Allroad C6
NorthWesterN - podobna sytuacja spotkała mnie w passacie b6 2.0 tdi pd. Był po wymianie rozrządu (do 2 tysięcy kilemetrów).NorthWesterN pisze: ↑04 sty 2025, 19:06Na zimnym silniku będziesz miał niższy poziom płynu, a przy rozgrzanym wyższy. Taka jest charakterystyka rozszerzalności cieplnej cieczy. Mi w 2.0 po wymianie rozrządu odpowietrzał się ok miesiąc zanim przestał ubywać płyn. w sumie to dolałem przez ten okres 0.5l, a od wymiany 3 lata i ten sam poziom trzyma. U mnie przy 90st na zegarach 5 min w sklepie i przy zewnętrznej -2 na zegarach spada do 50-70st. Jak przejadę ok 1km to wraca do 90.
Na zimnym pokazywał zbiorniczek poniżej minimum, a na rozgrzanym w normie, delikatnie pod maksymalnym stanem.
Odpowietrzałem z 10 razy? Aż się uspokoiło, a robiłem to odkręcając nakrętkę od zbiorniczka, po chwili odczekania żeby nie strzelił.
Teraz ojciec jeździ, i nie ma żadnych problemów. Z drugiej strony, ten problem jest znany w grupie vaga, po za tym, nawet u konkurencji
w grupie Bmw, jeżeli ktoś nie odpowiednio odpowietrzył, też borykali się z tymi problemami.
moja rolada - galeria --------> c6/a6-c6-allroad-3-0tdi-quattro-2007-t108134.html
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: marek
- Silnik: 2.7TDI 180KM
Pod plastikową zabudowa silnika jest śrubka do odpowietrzenia
-
- Forum Audi A6 / A7
To odpowietrzać na ciepłym silniku, dobrze rozumiem ?
-
- Forum Audi A6 / A7
Tak , oczywiście i chodzącym silniku
-
- Forum Audi A6 / A7
Tak pod górną. Rurka będzie szła czarna nad silnikiem i będzie mała śrubka na klucz 8 albo 6 na tej rurce. Znajdziesz ją bo będzie gorąca
Dodano po 3 minutach 44 sekundach:
Podaj telefon to Ci zdjęcie wyślę. A jaki masz silnik?
Dodano po 3 minutach 44 sekundach:
Podaj telefon to Ci zdjęcie wyślę. A jaki masz silnik?