Audi A6 C7 3.0 TDI Quattro 2017r. Przebieg 202tys. km (zakupione przez mnie z przebiegiem 200 km - pełna historia serwisowa z ASO (byłem po nią osobiście) i wszystko się pokrywa.
Opis problemu:
Samochód po odpaleniu trzęsie silnikiem i falują obroty w zakresie 900-1100, słychać jakby sobie sam próbował 'dogazowywać' a z drugiej strony jakby się dławił, całość trwa w zależności od temp. na zewnątrz miedzy: (przy 5 stopniach celsjusza - około 10 sekund) ; (przy 0 stopniach celsjusza 20-30 sekund) - im zimniej tym dłużej - następnie auto się rozgrzewa i silnik pracuje normalnie. Auto nie jest zamulone - jest dynamiczne, nie wydaje dziwnych dźwięków.
Próby diagnozy:
1) Wymieniłem świece zapłonowe na nowe - nic się nie zmieniło.
2) Postaram się dowiedzieć czy przekaźnik od świec żarowych w ogóle działa - dam znać
3) Auto obecnie postawiłem pod kątem (tył wyżej) może coś z paliwem (rada z forum) - jak auto ostygnie pójdę sprawdzić czy jest jakaś różnica. - nic się nie zmieniło.
4) Czyszczenie kolektora, egr - dam znać
5) Sprawdzenie/wymiana wtryskiwaczy wraz z wymianą uszczelek - dam znać (jak się dowiem podam numery części, jeżeli ktoś zna można podać, to tutaj dopiszemy

Oczywiście będę chciał korzystać też z pomocy mechaników, jednak tam gdzie w moim miasteczku 'warto' pojechać muszę poczekać w kolejce ok. 2 tyg. Wiec liczę na sugestie, rady doświadczonych osób z podobną usterką bądź takich znających temat.

Przeczytałem już chyba wszystkie wątki o tej tematyce. Przykre jest to, że osoby z takimi problemami rzadko kiedy doprowadzają wątek do końca i nie informują co było przyczyną i jak udało się ją wyeliminować. Ze swojej strony zapewniam, że jeżeli uda nam się rozwiązać temat z pewnością zostanie to tutaj odpowiednio opisane.