Witam ludki
Jezdzac moja A6 zawsze monitoruje prace filtra DPF uzywajac apki VAG DPF. Zawsze procedura wypalania uruchomiala sie przy ok.500km przejechanych. Nagle cos sie pochrzanilo i wypala przy 300km. W apce zauważyłem że gdy pasek zapełnienia jest w okolicy 77% a wartość sadzy kalkulowana jest 17g następuje nagły skok i pasek procentów skacze do 100%, wartość sadzy kalkulowanej skacze do 21.45g i rozpoczyna procedurę wypalania. Dodam że ostatnio dolałem specyfiku czyszczącego wtryskiwacze ale nie sądzę żeby to miało jakiś związek.
Macie jakieś pomysły?
Dzieki
Nagly wzrost zapelnienia DPF
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2009
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Re: Nagly wzrost zapelnienia DPF
Ja mam podobny problem od 3 tygodni tylko u mnie przy jeździe typowo miejskiej DPF wypalał się co 300 km a teraz co 150 km. W moim przypadku może mieć na to wpływ uszkodzona sonda lambda - jej błąd co jakiś czas pokazuje się w vcds-ie oraz wariujący czujnik różnicy ciśnień - czasami pokazuje dziwne wartości. Pod koniec września będę w Polsce i wymienię te dwie części mam nadzieję że to pomoże i wypalanie DPF-a wróci do normy.
A tak przy okazji to te 500 km u ciebie to jazda miejska ?
Pozdrawiam
A tak przy okazji to te 500 km u ciebie to jazda miejska ?
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2011
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: Nagly wzrost zapelnienia DPF
Jeżdżę do pracy obwodnica 10min. Czasem jakąś trasa ale nie jakoś szalenie z 30 do 50 km