Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

A6c6 3.0 tdi quattro tiptronic problem po przejechaniu przez kałuże

Silniki wysokoprężne
Kubot
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kuba
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2007
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

A6c6 3.0 tdi quattro tiptronic problem po przejechaniu przez kałuże

Post autor: Kubot » 23 lip 2024, 15:02

Witam.
Posiadam Audi a6c6 3.0 tdi quattro tiptronic.
Tydzień temu przejeżdżając przez miasto podczas ulewy przejechałem przez większą kałuże tak na oko o wysokości do połowy koła max. Na powrocie z miasta zaczęły się dziwnie wibracje które trwają do teraz. Auto wibruje przy prędkości między 50-70 najczęściej coś jakby przejeżdżał przez pregi na jezdni przed przejściem dla pieszych. Przy puszczeniu pedału gazu problem ustępuje lecz zauważyłem że coś z obrotami jest nie tak. Jadąc równa prędkością jak się odpuści gaz to obroty falują oraz czasem szarpie przy redukowabiu biegu lub zapinaniu. Nawet jak się odpali auto i włączy D i chce ruszyć to jest minimalne szarpnięcie. Mechanicy w okolicy rozkładają ręce a większość w tym momencie na urlopach. Czy ktoś może się orientuję co tu się mogło stać? Czy kałuża to zbieg okoliczności? Z tego co się dowiedziałem to konwerter w skrzyni nie pada od tak tymbardziej że skrzynia chodziła ok. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź

Awatar użytkownika
Wurst
Moderator
Moderator
Imię: Marcin
Moje auto: Allroad C6
Rocznik: 2007
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Re: A6c6 3.0 tdi quattro tiptronic problem po przejechaniu przez kałuże

Post autor: Wurst » 30 lip 2024, 10:51

Wyglada mi to na zbieg okolicznosci, duze prawdopodobienstwo jest, ze moze sie konczyc konwenter. Najlepiej by bylo, odstawic auto na kilka dni.
Potem sie przejechac i zobaczyc czy sa jakies zmiany. Zwlaszcza prosty test ASB na zimnym i na cieplym. Podpinali pod komputer?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl