Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

felgi - sklep internetowy ucando.pl

tiptronic a6c5 1998 rok - pozycjoner lub wybierak? 00293

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
bartoshhh1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: bartosz
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 1998
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

tiptronic a6c5 1998 rok - pozycjoner lub wybierak? 00293

Post autor: bartoshhh1 » 14 lip 2024, 22:10

Cześć, zaczne od tego ze przejrzałem chyba każde możliwe forum oraz każdy możliwy temat, i mam pare pytań, być może ktoś się zna na tyle aby udzielić mi odpowiedzi,

zaczeło się od lekkiego podszarpywania, oraz ciezkiej zmiany biegow z 1-2 i z 3-4, oraz np przy wrzucaniu wstecznego dość mocniej szarpało i dłużej wchodził niż na początku pare lat temu ;),

wymieniłem wiec olej w skrzyni, na chwile się poprawiło ale nagle wrzucając wsteczny (R) wbił się z mooocnym opoznieniem i skrzynia przeszła w tryb awaryjny,

komputer pokazał błąd 00293 - czujnik położenia dzwigni wyboru jazdy w skrzyni automatycznej - sygnał nieprawidłowy - nieciągły -

wyczysciłem wtyczkę z pinami ( okrągła) niestety nic to nie pomogło po skasowaniu błędów jezdziło super fajnie do czasu wrzucenia wstecznego, wtedy wywala znowu tryb awaryjny,

kupiłem używany pozycjoner z okrągłą wtyczką, ( sprzedawca zapewniał ze sprawna i daje gwarancje ) wymieniłem dziś ten pozycjoner, ruszyłem do przodu, biegi zmieniają sie duzo płynniej i nic nie szarpie, natomiast gdy chciałem zawrócić i wbiłem wsteczny problem ponownie się pojawił, i skrzynia jest ponownie w trybie awaryjnym,

podczas wymiany zauwazylem ze wtyczka do której wchodzą piny ( ta do której wchodzi wtyczka z pozycjonera) była w mokra pod gumą, chyba zalana płynem lub błotem/wodą, - wyczyscilem wysuszyłem, kontaktem oczywiscie, lecz niestety nic to nie dało, i teraz moje pytanie brzmi:

czy jesli komputer pokazuje ten błąd, to na pewno lezy problem w pozycjonerze? i ten który miałem jak i ten który kupiłem są uszkodzone tak samo i dają ten sam objaw? czy to w ogóle możliwe?

czy może powinienem wymienić caly wybierak? czy w ogóle wybierak moze powodowac taki błąd? - kiedys niedziałała mi zmiana biegów +- więc wymieniłem całą góre wybieraka na inną i jest git, natomiast te wtyczki w wybieraku wciąz mogą być uszkodzone, pytanie brzmi, czy jesli te wtyczki są uszkodzone to mogą dawać takie objawy? czy zapomnieć mam o szukaniu innego wybieraka i skupić się tylko na pozycjonerze? widziałem tematy zmiany wtyczki na owalną wtedy można zalozyc nowy zamiennik, czy ma to sens? :) bardzo prosze o pomoc, na pewno się odwdzięcze!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl