Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Gwiżdżenie przy przyspieszaniu, pojawiająca się i znikająca telepka

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Krzem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzem
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Gwiżdżenie przy przyspieszaniu, pojawiająca się i znikająca telepka

Post autor: Krzem » 15 lis 2023, 09:20

Cześć,
od jakiegoś czasu mam problem w moim audi A6 C5 2003 1.9 tdi manual. Objaw jest taki, że jak przyspieszam z wciśniętym gazem tak na około 1/3 słychać gwizd w okolicy skrzyni biegów (nie jest to na pewno turbina, inny dźwięk, a turbo działa poprawnie i samochód normalnie przyspiesza). Gdy popuszczę gaz, lub przycisnę mocniej gwizdanie znika. Nie ma znaczenia, czy mam skręcone koła, czy jadę prosto. Problem jednak nie jest tylko w akustyce, bo jak pojadę tak około 100km/h i więcej (przy tych prędkościach gwiżdże stale, podejrzewam, że robi to przy jakimś konkretnym obciążeniu bo przy mniejszych prędkościach wyraźniej daje o sobie znać jadąc pod górkę) przez kilka min to samochód wpada w turbulencje, które czuć na całej budzie, kierownicy oraz jest bardzo mocne bicie na pedale hamulca. Gdy już auto się telepie to nie ma znaczenia, czy mam wciśnięte sprzęgło, czy jadę na biegu. Jest to o tyle nietypowe, że jak zwolnię do około 70km/h i pojadę tak kilka min, lub zatrzymam się i postoje chwilę to telepka znika i wszystko działa poprawnie przez kolejne kilka kilometrów. Zaznaczę, że wymieniłem wszystkie zaciski, tarcze i klocki (przód i tył). Auto było ostatnio u mechanika dwa tygodnie, ale niestety nie znaleziono przyczyny, więc postanowiłem tutaj zapytać co mogę sprawdzić by zdiagnozować usterkę?

Dziękuję za każdą podpowiedź
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja