Zaczęło się od tego, że około rok temu przy bardzo dużych temperaturach na dworze depnąłem gaz dość mocno, a na biegach ustawiony ten tryb bardziej "sport". Wtedy pierwszy raz poczułem takie drgania podczas przyśpieszania w zakresie od 36-40km/h. Przed i po tym zakresie nie było czuć kompletnie nic. Wibracje były dość duże i wyczuwalne z perspektywy kierowcy po prawej stronie z tyłu.
Jeżdżę tym samochodem do tej pory, bez większych problemów, ale te wibracje... Zdarzało się również tak, że te wibracje znikały i pojawiały się w losowych momentach - ciągle podczas przyśpieszania w tym konkretnym zakresie. Nie wiem, czy to kwestia pogody, temperatury czy czegokolwiek innego ale zwyczajnie były momenty, że byłem już umówiony do mechanika żeby mógł zobaczyć na żywo te wibracje, a już podczas tego jak jechałem do mechanika to te wibracje nie występowały... Mega dziwne.
No więc zaczęły się wizyty u mechaników. Były próby zmiany kół z innego samochodu, wymiany tulei wahaczy, wymiana drążków kierowniczych, inne opony, wyważanie, geometria, półosie napędowe tylne i całkiem niedawno również tarcze hamulcowe tył, gdzie dopiero po roku czasu mechanik również poczuł te wibracje podczas kontrolnej przejażdżki i padło zdalnie że to gdzieś obok skrzyni biegów. Zleciłem więc mechanikowi aby sprawdził wał napędowy. Niestety ja tego nie widziałem, ale odbierając samochód, Pan mechanik stwierdził, że cały wał napędowy jest do wymiany, że nie bawią się w regeneracje, a zamienniki są ciężko dostępne, więc stwierdził, że 8 tysięcy zł za wał napędowy niestety trzeba dać...
No i zastanawiam się, czy są faktycznie firmy które są w stanie zregenerować wał napędowy w takim aucie? Podpora wału (ta z łożyskiem na środku) według mechanika jeszcze nie była w złym stanie dlatego diagnoza padła na krzywy wał i tylko wymiana na nowy wchodzi w grę. Czy są jeszcze jakieś ewentualne elementy które można wymienić w wale zanim się zdecyduje na nowy cały wał? Czy lepiej było by kupić używany wał za 1000 zł i go wmontować? Jaka jest szansa że te rury wału napędowego się skrzywią?
Dorzucam również nagranie z tymi wibracjami. Na nagraniu słychać wibracje podczas przyśpieszania oraz sam fakt, że one znikają, a ja dalej przyśpieszam. https://www.youtube.com/watch?v=4khaTZGdVOk
Z góry dziękuję bardzo za pomoc