Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 C5] BOSE a CONCERT - jakość dźwięku przy RNS-E

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radioodtwarzacze, wzmacniacze, zwrotnice głośnikowe, kondensatory itd.
Zablokowany
Awatar użytkownika
K@MiL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

[a6 C5] BOSE a CONCERT - jakość dźwięku przy RNS-E

Post autor: K@MiL » 02 cze 2009, 14:07

Witam!

Czy ktoś z forumowiczów miał okazję albo wymieniał u siebie głośniki na BOSE? Chodzi mi o jakość dźwięku. Aktualnie mam Concert z subem w bagażniku i ogólnie jak dla mnie to dźwięk nie jest rewelacja zwłaszcza jeżeli chodzi o tony wysokie. Niskie są całkiem całkiem jeżeli chodzi o dźwięk, co innego charakterystyka i pasmo przenoszenia. I właśnie zastanawiam się czy warto zmienić na BOSE... BO jeżeli ma się tylko poprawić bass, a tony wysokie pozostać dalej na poziomie "nie za wysokim" to chyba bym wolał kupić jakiś nowe syczki i je wymienić. Miałem przyjemność słuchania DynAudio w VW Touran wraz z tą najnowszą nawigacją dotykową i naprawdę zrobił ten sprzęt na mnie wrażenie, tam jest naprawdę świetny bass i tony wysoki. Jedynie lepsze z tego co czytałem mogą być w A8 z Bang & Olufsen.

I drugie pytanie czy wzmacniacz audio w nawigacji RNS-E jest lepszy od tych oryginalnych radiowych? Jak jest z jakością i mocą?

Wiem, że to troszkę trudne pytania i głównie skierowane do audiofilów :) i wiem, że nie każdy miał możliwość słuchania i testowania tych podzespołów dlatego naprawdę będę wdzięczny za każdą pomoc...

Awatar użytkownika
eneron
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM

Post autor: eneron » 02 cze 2009, 21:24

Dodam od siebie, miałem radio Concert 8 głośników + sub ori. też mi brakowało szczególnie sopranów no i trochę basu. Zmieniłem radio na nie ori i teraz sopranu jest aż za dużo, mam sopran nawet stłumiony no i poprawił się bas, moim zdaniem jest to tylko i wyłącznie zasługa radia może dlatego, że ma większą skale manewrowania basem i sopranem ? Chyba radio Concert ma niezbyt dobre bebechy :roll:

Gdzieś na naszym Forum kiedyś czytałem, że podczas włączania radia Concert należy przytrzymać jednocześnie przycisk włączania + guzik z cyfra 5 i powinno się włączyć "poszerzone sterowanie tonami" ale odrazu mowię, nie sprawdzałem gdyż jużn ie mam Concerta :-P
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem

Awatar użytkownika
K@MiL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: K@MiL » 03 cze 2009, 15:02

Eneron spróbuję to co mówisz. Może poprawi to coś jakość dźwięku :) A nie ma może z Was ktoś jakiegoś rozpisu parametrów sprzętu audio i navi które występowały w Audi A6??

[ Dodano: 2009-06-05, 15:11 ]
Niestety Eneron ten sposób w radio z tymi dwoma przyciskami u mnie nie działa...

jakisneo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jakisneo » 09 cze 2009, 21:44

U mnie też to nie działa.

Awatar użytkownika
DANIO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: DANIO » 09 cze 2009, 23:30

Eneron dobrze czytales na temat tej 5-tki i powera ale to bylo do radia Concert II lub Symphony. Na Concertcie pierwszej generacji tego nie zrobisz bo tam jest centralnie umieszczone pokretlo glosu i wlaczania radia w jednym.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
eneron
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM

Post autor: eneron » 13 cze 2009, 10:37

Chyba nie ma i nie było czegoś takiego jak "system Concert". Jest albo system aktywny albo go nie ma. Concert to tylko i wyłacznie nazwa radia i to chyba tylko w C5.
Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić.

aha
u kolegi w Audi 80 B4 avant 95r są wszystkie głośniki aktywne tzn przy głośnikach w drzwiach są wbudowane jakieś małe wzmacniacze tzn każdy głośnik ma swój osobny wzmacniacz
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem

Awatar użytkownika
K@MiL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: K@MiL » 16 cze 2009, 20:16

OK. To jeszcze takie pytanie warto dokupić do nawigacji RNS-E głośniki BOSE?? I z czego one się składają? Wiem, że na pewno jest to wzmacniacz z subwooferem oraz głośniki w drzwiach nisko-średnio tonowe. A czy wysoko-tonowe też wchodzą w skład systemu BOSE?

Zablokowany

Wróć do „Car Audio”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja