Przeczytałem wszystkie wpisy z podobnym opisem problemu, ale nie znalazłem rozwiązania, dlatego dodaję swoją informację z prośbą do użytkowników forum o ewentualne porady. Nie ma już pomysłów.
Objawy:
Falowanie obrotów na biegu jałowym na zimnym silniku. Czasami nierówna praca powoduje trzęsienie się całego samochodu. Po rozgrzaniu do temperatury eksploatacyjnej (po całkowitym rozgrzaniu silnika) objaw pojawia się tylko sporadycznie. Objaw nasilił się latem. Wydaje mi się, że zimą nie było to tak dokuczliwe - występowało sporadycznie. Objaw występuje już od 3 lat, ale wydaje mi się, że się nasila z każdym rokiem.
Wykonane czynności/testy/naprawy:
1) Wtryskiwacze po wymontowaniu sprawdzone w serwisie Boscha - brak zaleceń odnośnie wymiany,
2) EGR wyczyszczony i przetestowany - działa poprawnie.
3) Przepustnica wyczyszczona i przetestowana - działa poprawnie.
4) Sonda lambda - ostatnio pojawił się błąd "008598 - Sonda lambda 1; zespół 1; P2196 - 000 - sygnał mieszanki za bogatej" - sonda została wymieniona, błędu już nie ma;
5) Olej w skrzyni biegów - wymieniony; profilaktycznie po 40 tys. przebiegu. Wydaje mi się, że skrzynia działa popranie.
6) Czujnik temperatury płynu chłodniczego G2, G62 sprawdzony - brak rozbieżności w temperaturach zarówno na zimnym, jak i nagrzanym silniku
7) Przepływka wymieniona - nie miała wpływu na występujące objawy
8) Akumulator - nowy, wymieniony w grudniu 2020 r.
9) VCD pokazuje jedynie błąd "03276 - Sprawdzanie układu zarządzania wersją oprogramowania" - wydaje mi się, że bez związku z występującymi objawami jakieś rozwiązanie tego problemu kiedyś znalazłem ale nie miałem odwagi na zrobienie opisywanych tam czynności,
10) Test klap kolektora (moim zdaniem bez związku z obrotami biegu jałowego) wykonany zgodnie z zaleceniami z forum c6-2004-2011-f62/falowanie-na-postoju-t83203.html - wszytko OK
11) Jakaś propozycja z Youtube nic nie zmieniła -https://www.youtube.com/watch?v=MreJFxIYbWk
12) podczas jady objawy nie występują
13) Nic nie dymi
14) Alternator - sprawdzony jest OK
15) Regulator ciśnienia na szynie CR - sprawdzony
Jakieś propozycje?