Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Problem z oswietleniem bagaznika

Nadwozie
ODPOWIEDZ
kw_user
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2011
Moje auto: Allroad C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

[A6 C5] Problem z oswietleniem bagaznika

Post autor: kw_user » 21 maja 2009, 23:38

Witam,

Mam taki oto problem. Gdy otwieram bagaznik, to widze od razu zapalone 2 lampki oswietlajace bagaznik (sedan). Gdy podnosze tylna klape do gory, to swieca sie one tak do polowy jej otwarcia, po czym slychac pstryk przekaznika i swiatlo gasnie. Przy maksymalnym otwarciu klapy, swiatlo nadal sie nie swieci. Gdy zamykam bagaznik, to sytuacja jest analogiczna, przy czym swiatla swieca od polowy do dolu. Bylem ciekaw, czy te swiatla nie pala sie przy calkowicie zamknietym bagazniku, wiec strzelilem fotke z wyzwalaczem i cale szczescie nie. :-)

Czy ktos mi moze powiedziec, jak dziala mechanizm zapalania/gaszenia oswietlenia bagaznika? Tzn. gdzie jest zlokalizowany ten przekaznik oraz gdzie jest jakis mikrostyk, ktory wykrywa, kiedy klapa jest uniesiona itd. Bylbym wdzieczny za podpowiedz, co mozna z tym zrobic.

Probowalem wykumac, jak to dziala przy pomocy Etki, ale niestety nie dalem rady.

Pozdrawiam,
Krzysztof.

kw_user
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kw_user » 22 maja 2009, 00:21

Ja mam takie pytanie jeszcze do wlascicieli sedanow: czy te swiatla zapalaja sie u Was od razu przy podnoszeniu klapy, czy moze dopiero od pewnego momentu?

kw_user
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kw_user » 22 maja 2009, 11:34

Dzieki za podpowiedzi!

No wiec przychodzi mi do glowy taki scenariusz, ze ten mikroprzelacznik jest juz zmeczony zyciem i w ktoryms momencie przy podnoszeniu klapy sam sie po prostu wylacza. Mozliwy scenariusz?

Czy ten przelacznik jest jakos na wierzchu, zeby go wymacac srubokretem?

Mam jeszcze takie pytanie: czy istnieje jakas ksiazka lub soft, ktory pokaze krok po kroku co zrobic, zeby zdemontowac jakis element nadwozia? Jest cos pomocnego, co moze zastapic ksiazke typu "Sam naprawiam"?

kw_user
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kw_user » 24 mar 2010, 13:55

Oto jak zostal rozwiazany problem z oswietleniem bagaznika, o ktorym pisalem prawie rok temu (pierwszy post). Wsadzilem cienki srubokret w zamek w klapie, poruszalem nim i ten mikrostyk zaskoczyl. I wszystko dziala dobrze od kilku miesiecy.

Pozdrawiam :-)

mared5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mared5 » 30 lis 2010, 20:04

Witam chciałbym odgrzać temat, otóż mam taki problem z oświetleniem bagażnika, gdy naciskam klamkę zapala się oświetlenie kufra, gdy jest puszczona ta klamka gaśnie mówię o klapie w otwarciu.

[ Dodano: 2010-12-15, 22:42 ]
Mam kolejny problem z oświetleniem, zauważyłem że jest nadtopiony włącznik oświetlenia kabiny, więc go wymieniłem wraz z przewodami oraz kostkami i teraz pojawił się kolejny problem a mianowicie nie gaśnie mi samoczynnie oświetlenie bagażnika po zamknięciu klapy, ale teraz ciekawostka właśnie to oświetlenie w kufrze gaśnie gdy włączę światło wewnątrz kabiny. Pomóżcie !

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja