OPIS JAK USTAWIć TIPTRONICA W TEN SPOSÓB, ABY PODCZAS JAZDY NA D lub S NADAL DZIAÂŁAÂŁY MANETKI ZMIANY BIEGÓW NA KIEROWNICY
Modyfikacja polega na zmianie kodowania sterownika skrzyni biegów. Dzięki temu jadąc w trybie automatycznym będziecie mieli możliwość zmiany biegów
za pomocą przycisków na kierownicy. Skrzynia po naciśnięciu przycisku zmiany biegu przełączy się w tryb Tiptronic na około 30 sekund.
Opis modyfikacji:
- podpinamy interface do auta
- włączamy zapłon
- wybieramy sterownik skrzyni biegów
[02] - Transmission Electronics
-wchodzimy w kodowanie
[07] - Coding
- zapisujemy na kartce wartość znajdującą się w okienku "software coding" - to na wszelki wypadek, gdyby skrzynia
nie chciała przyjąć nowej wartości, lub chcielibyście później wrócić do standardowych ustawień
- wpisujemy nową wartość 00032
- klikamy na przycisk "DO-IT"
[A6 All] TIPTRONIC - manetki w trybie D/S
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MaTyS
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
[A6 All] TIPTRONIC - manetki w trybie D/S
Ostatnio zmieniony 15 sty 2011, 08:27 przez MaTyS, łącznie zmieniany 1 raz.
- sebastian855
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Sebek
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Witam,
bez zakładania nowego tematu. Podane przez Ciebie kodowanie nie działa w C6 3.0 TDI.
Teraz mam pytanie. Założyliśmy nową kierownicę do C6 3.0 TDI z 2007 roku z manetkami (wcześniejsza taka sama 3 ramienna tylko bez manetek). Zakodowana poprawnie.
ALE, manetki działają tylko gdy drążek skrzyni jest w pozycji +/-, na D i S w ogóle nie działa, a jest to bardzo przydatne podczas np. wyprzedzania. Gdzie to zakodować? Wiem, że istnieje taka opcja w C6 bo w mojej S6 5.2 było to oryginalnie i działa.
Pozdrawiam
bez zakładania nowego tematu. Podane przez Ciebie kodowanie nie działa w C6 3.0 TDI.
Teraz mam pytanie. Założyliśmy nową kierownicę do C6 3.0 TDI z 2007 roku z manetkami (wcześniejsza taka sama 3 ramienna tylko bez manetek). Zakodowana poprawnie.
ALE, manetki działają tylko gdy drążek skrzyni jest w pozycji +/-, na D i S w ogóle nie działa, a jest to bardzo przydatne podczas np. wyprzedzania. Gdzie to zakodować? Wiem, że istnieje taka opcja w C6 bo w mojej S6 5.2 było to oryginalnie i działa.
Pozdrawiam