Witajcie.
Problem opisywany wielokrotnie, ale na moją "przypadłość" nie znalazłem jeszcze odpowiedzi. Mianowicie mam zablokowane menu zielone a chcę wrzucić sobie spolszczenie wg instrukcji którą znalazłem na forum. Wszystko ładnie pięknie, ale nie posiadam VAG-a a VAS (jakiś nowy model z obsługą UDF - czy jakoś tak).
Podłączam się, wchodzę w diagnostykę własną, ponownie w opcję diagnostyka własna, potem wyszukuję moduł 07 (nazwa polska ale odpowiadająca w tłumaczeniu tej z instrukcji), następnie powinienem wejść w Adaptation (10), ale u mnie jest po polsku i jest coś co nazywa się Dopasowanie (wygląda jakby to miało być to). Problem w tym, ze jest pod numerkiem 12, numeru 10 nie mam (kolejno 1,2,3,4,5,6,7,8 i potem od razu 11 i tak dalej).
Na kanale 8 (już w Dopasowaniu (12)) mam wartość 0 ale jest to pole gdzie wartości można ustawiać od 0 do 8. Nie jest to pole binarne (nie wiem czy powinno takie być, dlatego się pytam).
Pytanie brzmi:
Czy jak przestawię tą wartość na 1 i okaże się, że to nie to, to czy nie popsuję nic i będę mógł wejść ponownie i przywrócić początkową wartość 0?
Czy sczytywane wartości w Adaptation na kanałach od 1 do 3 to po prostu pojedyncze liczby, np:4123?
Boję się, że po włączeniu tego zielonego menu wysypią mi się listy kodów do kierownicy etc.
I ostatnia prośba o zidentyfikowanie wersji oprogramowania mmi w moim autku (wydaje mi się, ze czytam dobrze, ale nie znalazłem nigdzie takiej wersji w necie, toteż się ośmielę spytać):
SW: C6-HU 05.0.0 0413
HW: C6-HU 6351D2.0
FC SW: 03501AFC6AB320870
FC PS: 0870 HW: H07
wstawiłbym foto, ale zgubiłem kabelek od tel.
p.s. Dodam tylko, że dzisiaj załadowałem najnowszą mapę 2013, pobraną z:
http://chomikuj.pl/eao/Mapa+do+nawigacj ... MI+2G+2013
i odpaliła (nie wiem czy to coś pomoże, ale im więcej info tym lepiej)
odblokowanie zielonego menu w mmi 2g high
-
- Forum Audi A6 / A7
odblokowanie zielonego menu w mmi 2g high
masshacker
-
- Forum Audi A6 / A7
- UneeK
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Soft 5150+PL jest możliwy, a nawet zalecany (oprócz PL - wszyscy wgrywają ten nieoficjalny PL i niekiedy mają przeróżne problemy).masshacker pisze:W takim razie upgrade do 5150 i spolszczenie jest możliwe? Tak jak pisałem wcześniej, nie spotkałem się z taką wersją.
Kolejna sprawa to cz w przypadku wysypania się kodowania kierownicy etc. ponowne kodowanie zajmuje jakoś strasznie długo?
Przy wysypaniu kiery i innych dodatków w MMI potrzebny będzie VCDS lub "zielone menu" i jak się dobrze do tego przygotujesz (wydrukowane co i jak zrobić) ogarniesz to w 15 minut.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mirek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Hatchback
- Silnik: 2.0 TFSI 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
Witam
ja doszedłem do połowy i zonk< wgrałem wersje 5150, później wersja 5570 i wszystko jak narazie gra (nie ma tylko wskaźnika naładowania akumulatora).
Nie wejdę bezpośrednio w zielone menu żeby wgrać spolszczenie, znajomy pościągał programy VCDS i VAGa ale nie można się połączyć.cały czas wyskakuje komunikat port ok interfejs nok.podłączyłem urządzeniem elem3271.3
Prośba o pomoc, może ma być jakaś specjalna wersja VCDS?? a może jest jakaś kolejna blokada o której nie doczytałem
ja doszedłem do połowy i zonk< wgrałem wersje 5150, później wersja 5570 i wszystko jak narazie gra (nie ma tylko wskaźnika naładowania akumulatora).
Nie wejdę bezpośrednio w zielone menu żeby wgrać spolszczenie, znajomy pościągał programy VCDS i VAGa ale nie można się połączyć.cały czas wyskakuje komunikat port ok interfejs nok.podłączyłem urządzeniem elem3271.3
Prośba o pomoc, może ma być jakaś specjalna wersja VCDS?? a może jest jakaś kolejna blokada o której nie doczytałem