Brak sygnalu GPS nie widzi zadnych satelit
Brak sygnalu GPS nie widzi zadnych satelit
Witam wszystkich milosnikow Audi A6 C6. Od paru dni mam problem z moja navi poniewaz nie widzi zadnej satelity. Natomiast aktualna pozycje auta pokazuje, ze jestem gdzies 20 km od zeczywistej pozycji. Jak przemieszczam sie to pozycja na wyswietlaczu navi troche sie zmienia. Odlaczylem antene GPS i bez zmian wszystko pokazuje tak samo. Zrobilem restart wagiem mmi i nic nie dalo,zadnych bledow. Odlaczylem akumulator na 20 min tez nic nie dalo. Mysle o kupnie nowej anteny GPS ale nie wiem czy to bedzie trafny wybor. Prosze o pomoc. pozdrawiam
Bo jak navi nie widzi satelit to bierze sygnał z czujnika ABS i orientacyjnie pokazuje przebytą drogę (np jak wjedziesz do tunelu i gubi sygnał). Ale na dłuższą metę przy jeździe bez anteny, navi zaczyna się gubić i o ile powinna pokazywać wiarygodnie przebytą drogę to może pokazywać błędną lokalizację.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Wielkie dzieki za rade . W tygodniu wymienie antene na nowa i jak bedzie dobrze to bede zadowolony.pycho pisze:Bo jak navi nie widzi satelit to bierze sygnał z czujnika ABS i orientacyjnie pokazuje przebytą drogę (np jak wjedziesz do tunelu i gubi sygnał). Ale na dłuższą metę przy jeździe bez anteny, navi zaczyna się gubić i o ile powinna pokazywać wiarygodnie przebytą drogę to może pokazywać błędną lokalizację.

- Jigitt
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomi
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AWT 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Koledzy, pisząc hasło "Antena GPS" należy myśleć o samej końcówce, która siedzi na dachu, tzn płetwa, czy o całości z przewodem włącznie?? Bo wpisując w alledrogo to hasło większość wyników szukajki pokazuje samą płetwę...Tomek1980 pisze:Problem zostal rozwiazany w moim przypadku byla uszkodzona antena GPS. Po wymianie na inna antene na allegro 100zl navi widzi satelity i GPS dziala poprawnie. pozdrawiam
PS. i jak się tę płetwę demontuje z dachu? Jak ją zdjąć żeby nie uszkodzić lakieru?
Mówisz QUATTRO...
Myślisz AUDI...
Było: 80-B2, 100-C3, 100-C3, 100-C4, C5, C5FL, C6,
jest znów C5FL :D
Myślisz AUDI...
Chodzi o samą płetwę, a w zasadzie o jej zawartość. U mnie też kiedyś padł gps więc wymontowałem antenę, rozebrałem ją, zobaczyłem to co było do przewidzenia, czyli cały "moduł"(czy jak to się zwie) odpowiadający za sygnał był przegnity, łączenia "lutów" pozrywane, więc wyciągnełem z garażu starą zewnętrzną antenę która była mi kilka lat temu potrzebna do modułu gps (koszt ok 30 zł), wymontowałem "moduł", wlutowałem do płetwy i chodzi do tej pory jak ta lala.
Antena jest przykręcona od środka śrubą chyba 22.
Pzdr
Antena jest przykręcona od środka śrubą chyba 22.
Pzdr
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Podsufitówkę demontujesz na zaczepy żadnego kleju. Najpierw musisz zdemontować lampke w podsufitówce. W sumie 10 min roboty i po wymianie. Antena przykrecona na śrube od środka.Jigitt pisze:Czyli co?? W grę wchodzi odklejenie podsufitki?? A jak potem z jej ponownym przyklejeniem?? Sama płetwa to luz, do 100 spokojnie na alledrogo kupi, ale podsufitka mnie przeraża...
- Jigitt
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomi
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AWT 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
jakieś konkretne propozycje (linki) tak aby pasowało plug&play bez żadnych problemów z niepasującymi końcówkami, etc. Z góry dzięki!!shaqal pisze:Wystarczy kupic uniwersalną antene gps, podpiąć ją pod napęd w bagazniku i zamontować w listwe podsufitki przy szybie i działa. Koszt 40zł.
Mówisz QUATTRO...
Myślisz AUDI...
Myślisz AUDI...