Maglownica Audi
części samochodowe
opony i alufelgi
Tarcze, hamulce

[TUTORIAL] Aktualizacja MMI 3G - wersje Basic oraz High

Nawigacja fabryczna
ODPOWIEDZ
faktory
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 16
Rejestracja: 06 maja 2014, 17:57
Lokalizacja: Warszawa

[TUTORIAL] Aktualizacja MMI 3G - wersje Basic oraz High

Post autor: faktory » 06 maja 2014, 18:02

Witam,
Nabyłem niedawno Audi Q5, które posiada MMI 3G z nawigacją wersji Basic (bez twardego dysku i joysticka w pokrętle). Wersja oprogramowania MMI jaka była zainstalowania to P0022 czyli fabryczna tak jak Audi wyjechało 4 lata temu z fabryki (litera P przy numerze wersji oznacza oprogramowanie fabryczne, litera K wersję aktualizowaną przez ASO/użytkownika). Można łatwo samemu zaktualizować MMI, szczególnie, że najnowsze mapy (2014) wymagają najnowszej wersji oprogramowania. Do kompletu przyda się również VCDS wraz ze stosownym kabelkiem do usunięcia jednego błędu ale jeżeli nie posiadamy kabla to nie ma dramatu i można to zrobić później. Aktualizacja MMI jest niezależna od modelu Audi.

MMI 3G występuje w 2 wersjach (oraz najnowszą High Plus ale ta nas nie interesuje):
  • Basic (zwane również Low) - bez twardego dysku, bez joysticka w pokrętle, mapami 2D
  • High - z twardym dyskiem, joystickeim w pokrętle, mapami 3D
Bardzo ważna informacja!!! - Nie można aktualizować z najstarszej wersji od razu do najnowszej. Trzeba najpierw zainstalować po kolei wersje pośrednie.

Na początek sprawdzamy posiadaną wersję MMI 3G:
Na panelu naciskamy "Setup" następnie "Settings" i wybieramy "Version". "B" przy numerze wersji oznacza Basic, "H" oznacza wersję High.

Obrazek

W przypadku Basic:
  • Jeżeli wersja jest niższa niż K0031 (czyli jak w moim przypadku P0022) to aktualizujemy w kolejności K0031 -> K0206 -> K0257
  • Jeżeli wersja to K0031, wyższa od K0031 ale niższa od K0206 to aktualizujemy w kolejności K0206 -> K0257
  • Jeżeli wersja to K0206 to aktualizujemy do K0257
W przypadku High:
  • Jeżeli wersja jest niższa niż K0031 to aktualizujemy w kolejności K0031 -> K0206 -> K0253 -> K0257
  • Jeżeli wersja to K0031, wyższa od K0031 ale niższa od K0206 to aktualizujemy w kolejności K0206 -> K0253 -> K0257
  • Jeżeli wersja to K0206 to aktualizujemy w kolejności K0253 -> K0257
  • Jeżeli wersja to K0253 to aktualizujemy do K0257
Ja aktualizację przeprowadzałem przy wyłączonym silniku, na samym zapłonie. Warto się wtedy upewnić, że mamy naładowany akumulator. Jeżeli masz jakieś wątpliwości przeczytaj całość jeszcze raz, jeżeli masz jakieś pytania to pytaj zanim zaczniesz aktualizację. Uprzedzam pytania o polską wersję językową - nie, nie ma jej.

Procedura aktualizacji
  • Rozpakowujemy potrzebną wersję oprogramowania na kartę SD, w moim przypadku zacząłem od K0031 (można też nagrać na CD ale to wolniejsza opcja). Jeżeli dana wersja jest zapisana w pliku ISO można ją rozpakować np. WinRARem.
  • Wkładamy kartę do czytnika, przyjmijmy slot SD1.
  • Naciskamy jednocześnie "Setup" + "Return", pojawi się ekran z numerem wersji na którym wybieramy "Update".
  • Wybieramy źródło czyli slot SD1.
  • Powinniśmy zobaczyć wersję programowania do której zostanie zaktualizowane MMI, wybieramy tę wersję.
  • Na kolejnym ekranie wybieramy "Standard".
  • Pojawi się lista z informacją jakie komponenty systemu MMI zostaną zaktualizowane (nie wszystkie będą aktualizowane), przewijamy na sam dół i wybieramy "Start download".
  • W tym momencie mamy jeszcze możliwość przerwać cały proces wybierając "Abort", jeżeli wybierzemy "Start" aktualizacja się rozpocznie i nie można jej przerwać.
  • Proces aktualizacji w zależności od wersji może trwać od kilku do 15 minut. Uzbrajamy się w cierpliwość, niczego nie dotykamy, nie przełączamy, nie otwieramy/zamykamy drzwi itp. System będzie się kilka razy resetował, czasem ponowne uruchamianie (wtedy mamy czarny ekran) może trwać krócej, a czasem dłużej ale cierpliwie czekamy do końca i niczego nie ruszamy.
  • Po zakończeniu aktualizacji system wyświetli podsumowanie. Przy każdym komponencie, który był aktualizowany powinno być wyświetlone OK, a przy każdym pominiętym (dla którego nie było aktualizacji) "-". Przewijamy na sam dół i wybieramy "Continue". MMI uruchomi się już w nowej wersji.
W zależności od której wersji aktualizowaliśmy MMI cały proces powtarzamy dla kolejnej wersji. Ja aktualizowałem po kolei: do K0031, do K0206 i do K0257.

Obrazek

Archiwa z oprogramowaniem dla wersji Basic:

K0031 (po rozpakowaniu archiwum otrzymasz plik .iso który możesz rozpakować na kartę np. WinRARem)

Kod: Zaznacz cały

http://przeklej.org/file/OaV2kw/MMI.3G.K0031.-.8R0906961AA.rar
K0206 (po rozpakowaniu archiwum otrzymasz plik .iso który możesz rozpakować na kartę np. WinRARem)

Kod: Zaznacz cały

http://przeklej.org/file/6xeKzY/MMI.3G.Basic.K0206.8R0906961BD.rar
K0257

Kod: Zaznacz cały

http://przeklej.org/file/FVtd2q/MMI.3G.Basic.K0257.8R0906961DK.zip
Archiwa z oprogramowaniem dla wersji High (linki z forum audi-club.ru)

K0031

Kod: Zaznacz cały

https://www.dropbox.com/s/pvwtfja0sfm4jkm/8R0906961T.rar
K0206

Kod: Zaznacz cały

https://www.dropbox.com/s/qwcqfmlqwwlvbl1/8R0906961AS.rar
K0253

Kod: Zaznacz cały

https://www.dropbox.com/s/duchlvsy5a51134/8R0906961СС.rar
K0257

Kod: Zaznacz cały

https://www.dropbox.com/s/w8sb8ytqomxmkyu/8R0906961DF.rar
Po zainstalowaniu aktualizacji i podłączeniu VCDS dostaniemy 2 błędy z modułu 5F:
  • 03276 - Please Check Software Version Management
  • 03175 - Invalid Data Set
Opis usunięcia błędu 03276 wraz z potrzbnym przeliczeniem jednej wartości dostępny jest na Audi Enthusiasts. W skrócie:
  • Podłączamy kabelek i uruchamiamy VCDS.
  • Wybieramy "Select Control Module" i następnie "5F".
  • Wybieramy "Adaptation - 10".
  • W polu "Channel" wpisujemy 15 i klikamy "Read".
  • W polu "Count" pojawi nam się jakaś wartość którą kopiujemy i wklejamy do kalkulatora na dole strony Audi Enthusiasts, klikamy "Calculate" i kopiujemy otrzymaną wartość.
  • Skopiowaną wartość wklejamy do pola "New Value" w VCDS po czym klikamy "Test" a następnie "Save".
  • Klikamy "Done, Go Back".
  • Klikamy "Faults Codes - 02".
  • Jeżeli pojawi się błąd 03276 klikamy "Clear Codes" a następnie "Done, Go Back".
  • Ponownie klikamy "Faults Codes - 02" i błędu 03276 powinno już nie być.
Błąd 03175 usuwamy w następujący sposób, potrzebne jest aktywne ukryte menu (zielone):
  • wchodzimy to ukrytego menu (przytrzymujemy CAR+SETUP)
  • wchodzimy do "car", a następnie "carmenuoperation"
  • znajdziemy tu długą listę parametrów (u mnie na 3 ekrany), musimy ZWIĘKSZYĆ wartość KAŻDEGO elementu o 1, polecam zrobić zdjęcia kolejnych ekranów przed zmianą tak na wszelki wypadek
  • po zmianie wartości wracamy do głównego menu naciskając RETURN
  • resetujemy MMI naciskając jednocześnie SETUP+PRZYCISK W POKRĘTLE+PRAWY GÓRNY (obok pokrętła)
  • podpinamy kabelek, uruchamiamy VCDS, wybieramy "Select module", następnie moduł 5F, klikamy "Fault codes" po czym otworzy nam się okienko z widocznym błędem 03175, klikamy "Clear codes", potwierdzamy, a następnie "Done, go back" i możemy zamknąć VCDS
  • teraz musimy przywrócić ustawienia w ukrytym menu do stanu początkowego czyli powtarzemy procedurę z początku z tą różnicą, że wszystkie wartości ZMNIEJSZAMY o 1
Powtórzę jeszcze raz - jeżeli masz jakieś wątpliwości przeczytaj całość jeszcze raz, jeżeli masz jakieś pytania to pytaj zanim zaczniesz aktualizację.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2015, 11:35 przez faktory, łącznie zmieniany 2 razy.

Deniro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 954
Rejestracja: 10 lut 2013, 17:30
Imię: Robert
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2007
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Deniro » 06 maja 2014, 19:30

<okok> <okok> <okok> Brawo kolego super poradnik aczkolwiek przestrzegam wszystkich przed sciaganiem czegokolwiek od uzytkownika powyzej , ja osobiscie nie sciagnolbym zadnych softow od nowego uzytkownia z liczba postow rowna 1.

Co do aktualizacji , nie radze robic updatu na wlaczonym zaplonie , wlaczony zaplon pobiera duzo wiecej pradu i jest wieksze ryzyko spadku napiecia ,tylko na odpalonym silniku lub z podlaczonym prostownikiem

i co do wersji oczywiscie 100% prawdy nie mozna z najnizszej na najwyzsza aczkolwiek z niektorych wersji mozna smialo wrzucac k257 (z k206 bez problemu wchodzi na 257) nie wiem jak w basicu

pozdro

faktory
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 16
Rejestracja: 06 maja 2014, 17:57
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: faktory » 06 maja 2014, 20:18

Dzięki za uznanie. Wiem, że dla wielu pierwszy post nie budzi zaufania ale na to już nic nie poradzę. Poświęciłem sporo czasu na ogarnięcie tego poradnika i nie jest moją intencją wprowadzanie ludzi na minę. Czytałem o softach dostępnych na chomikach, które celowo mają uszkodzone pliki przez co można narobić sporego bałaganu. Pliki które wrzuciłem na przeklej.pl są dokładnie tymi samymi jakie można znaleźć na rosyjskich forach, nawet ich nie przepakowywałem.

fresh2002
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 434
Rejestracja: 22 sty 2013, 16:19
Imię: Jacek
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2009
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.

Post autor: fresh2002 » 06 maja 2014, 21:38

Temacik przykleiłem, jeżeli będą zgłaszane uwagi od klubowiczów... odkleimy <okok>
faktory, świetna praca <brawo>
CCCO marzenie zrealizowane - C6 by stinger

Deniro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 954
Rejestracja: 10 lut 2013, 17:30
Imię: Robert
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2007
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Deniro » 07 maja 2014, 00:17

Co do hdd potwierdzam autentycznosc:)

vagTDI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 274
Rejestracja: 25 wrz 2010, 22:33
Imię: Bar
Moje auto: A6 C7
Rocznik: 2015
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 310KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronik
Paliwo: Benzyna
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: vagTDI » 13 maja 2014, 16:31

Przed momentem zaktualizowalem 3G Basic. Wszystko jest ok. Czy ktos moze wie czy jesli zaznaczy sie, zeby aktualizowal wszystkie skladniki to mozna cos dodatkowo napsuc? U mnie domyslnie byla zaznaczone mniej niz polowa.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2014, 17:54 przez vagTDI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
S-krobek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 63
Rejestracja: 07 kwie 2009, 20:20
Imię: Sylwester
Moje auto: Q7
Rocznik: 2013
Nadwozie: Van
Silnik: 3.0 CDUD 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronik
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Łódzkie
Kontakt:

Post autor: S-krobek » 13 maja 2014, 17:36

https://www.dropbox.com/s/duchlvsy5a511 ... #1057;.rar
Tego pliku nie można pobrać. K0253 Wersja HIGH
Co w tym linku jest nie tak ??
Mam tez Q5 i fabryczne oprogramowanie jeszcze

Obrazek

i z tego co piszecie muszę aktualizować kolejno a jednego pobrać nie można.

O PRZEPRASZAM.
Już można. Cos nie tak robiłem.
nawigacja-fabryczna-c6/ Nawigacja MMI Audi

vagTDI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 274
Rejestracja: 25 wrz 2010, 22:33
Imię: Bar
Moje auto: A6 C7
Rocznik: 2015
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 310KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronik
Paliwo: Benzyna
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: vagTDI » 13 maja 2014, 17:53

Poszukaj na audi-club.ru bo te linki chyba juz wygasly

Awatar użytkownika
S-krobek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 63
Rejestracja: 07 kwie 2009, 20:20
Imię: Sylwester
Moje auto: Q7
Rocznik: 2013
Nadwozie: Van
Silnik: 3.0 CDUD 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronik
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Łódzkie
Kontakt:

Post autor: S-krobek » 13 maja 2014, 18:59

vagTDI pisze:Czy ktos moze wie czy jesli zaznaczy sie, zeby aktualizowal wszystkie skladniki to mozna cos dodatkowo napsuc? U mnie domyslnie byla zaznaczone mniej niz polowa.
Myślę, że zaktualizuje się tylko to na co jest aktualizacja.
Jeśli zaznaczysz wszystko to i tak Ci nic nie da bo nie będzie miało co tego zaktualizować ;)
vagTDI pisze:Poszukaj na audi-club.ru bo te linki chyba juz wygasly
Link działa, tylko dopiero jak wkleiłem go w swój post.

---------------------------------------------------------------------------------------------
Pierwsza aktualizacja udana. Z fabrycznej do wersji K0031

Obrazek

Choć przy 99% DVD wyświetla ERROR i zaraz po tym RETURN czy CANCEL Ale po chwili aktualizacja rusza dalej sama.

Obrazek

Następna chwila która chwyta za serce to podczas aktualizacji Języków. Włoskiego.
Następny ERROR ale tutaj musimy wcisnąć DALEJ /poniżej RETRY/

Obrazek
Obrazek

Tutaj musimy zatwierdzić:

Obrazek

I mamy :

Obrazek

----------------------------------------------------------------------------------
Niestety dalej już tak kolorowo nie jest.
Przy następnej aktualizacji

Obrazek

zostały zablokowane dane do navi

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Myslałem, że zaktualizowanie wyżej coś pomoże ale jest tak samo.
Niestety do wersji najwyższej link jest niepoprawny.
Przy próbie aktualizacji zaraz na początku wyświetla ERROR.

Obrazek

Całe MMI dział, wszystko chodzi , brak możliwości tylko nawigacji.
Tzn zaraz po włączeniu radia wczytuje mapę do 27% i dalej mamy taki komunikat jak wyżej.


Może ktoś doradzić co robić dalej w takim wypadku?

-----------------------------------------------------------------------------
nawigacja-fabryczna-c6/ Nawigacja MMI Audi

Deniro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 954
Rejestracja: 10 lut 2013, 17:30
Imię: Robert
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2007
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Deniro » 14 maja 2014, 21:29

Wrzuć aktywator

Awatar użytkownika
S-krobek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 63
Rejestracja: 07 kwie 2009, 20:20
Imię: Sylwester
Moje auto: Q7
Rocznik: 2013
Nadwozie: Van
Silnik: 3.0 CDUD 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronik
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Łódzkie
Kontakt:

Post autor: S-krobek » 14 maja 2014, 21:49

Dziękuję.
Skąd go wziąść ? Może ktoś podpowiedzieć i ew. jak to się "je" ?
Tak myślałem, że skasowało aktywację mapy :(
nawigacja-fabryczna-c6/ Nawigacja MMI Audi

Deniro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 954
Rejestracja: 10 lut 2013, 17:30
Imię: Robert
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2007
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Deniro » 14 maja 2014, 23:45


Awatar użytkownika
S-krobek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 63
Rejestracja: 07 kwie 2009, 20:20
Imię: Sylwester
Moje auto: Q7
Rocznik: 2013
Nadwozie: Van
Silnik: 3.0 CDUD 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronik
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Łódzkie
Kontakt:

Post autor: S-krobek » 15 maja 2014, 16:59

Chyba ostatni soft coś zle skopiowałem. Zaraz sprawdzę raz jeszcze. Może się wgra.
Deniro dziękuję za aktywator.
Mam tylko pytanie : Skoro miałem mapy nie aktualizowane to chyba ten nie będzie dobry co?
On jest do map 2014 tak? A ja będę miał z 2009-2010. Auto styczeń 2010r.
Masz może link do takiego aktywatora dla moich map, ew. link do map z 2014r ;) ?
Nie mogę nic znaleźć... ;(
nawigacja-fabryczna-c6/ Nawigacja MMI Audi

faktory
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 16
Rejestracja: 06 maja 2014, 17:57
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: faktory » 15 maja 2014, 17:04

Tu znajdziesz wszystko odnośnie map 2014 dla navi w wersji high (z hdd), zaktualizuj najpierw mmi do najnowszej wersji
http://www.club-q5.ru/forum/showthread.php?t=4487
Ostatnio zmieniony 15 maja 2014, 17:06 przez faktory, łącznie zmieniany 1 raz.

Deniro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 954
Rejestracja: 10 lut 2013, 17:30
Imię: Robert
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2007
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Deniro » 15 maja 2014, 17:05

Słabo szukasz kolego wieczorem ci podeśle linka do najnowszego k257 i map tylko daj znać czy masz hdd czy basic

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”


Akumulatory samochodowe Audi A6
hamulce

Compero.pl
Tooles.pl - Sklep z elektronarzędziami