Maglownica Audi
części samochodowe
Kalkulator OC mfind
opony i alufelgi
Tarcze, hamulce

Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu

[CB Radio] CB Radio - godne polecenia - najlepsze

Wszystko związane z montażem, nowym sprzętem, nadawaniem itp.
ODPOWIEDZ
Pepek2406
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 12
Rejestracja: 14 maja 2013, 21:24
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pepek2406 » 28 maja 2013, 10:36

Witam... ja wam polecam zastaw uniden 520 + President Florida dł.kabla w avancie wystarczająca i nie wygląda jak samochód sterowany radiem :) . Zasięg około 4-6 km. Oczywiście nie mam nic przeciwko ML-145 ale wizualnie dużo lepiej wygląda mniejsza antena.

Awatar użytkownika
mario-975
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 208
Rejestracja: 07 lut 2010, 10:52
Lokalizacja: Piła

Post autor: mario-975 » 28 maja 2013, 21:04

Witajcie!
Właśnie zamówiłem zestaw Lafayette Venus + President Hawaii(72cm) montowaną na stałe.Zależało mi jak wcześniej wspominałem na możliwości montażu ''bazy''w bagażniku i z tego powodu mój wybór padł na Lafayette <brawo> .Jeżeli chodzi o antenę to poprzednio miałem President Iowa (102cm) i byłem zadowolony.Hawaii to podobna konstrukcja z krótszym batem i myślę że też nie będzie żle. Stację bazową myślę zamontować w bagażniku <mysli> .W skrzynce navi mam idealne miejsce,po tej też stronie w błotniku zamontuję antenę i będzie max 50cm kabla do bazy więc znikome straty na kablu. Pozostaje jedynie kwestia wpięcia zasilania(na stałe czy wykorzystać np.zasilanie po statyjce?) Po montażu dam znać jak to chodzi-myślę że 5-10km na otwartej przestrzeni pójdzie więcej mi nie trzeba <radocha>

[ Dodano: 2013-05-28, 21:17 ]
Jeszcze jedno pytanie?Czy ktoś próbował wpiąć CB do seryjnego nagłośnienia?Na pewno można bo widziałem zastaw głośnomówiący(dokładany nie seryjny) właśnie tak działający.
Mody za przyzwoleniem mojej żonki :

Awatar użytkownika
jacek528
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 343
Rejestracja: 06 maja 2012, 15:36
Imię: Jacek
Moje auto: A6 C7
Rocznik: 2012
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Brak
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Lubuskie - Żary

Post autor: jacek528 » 29 maja 2013, 19:57

mario-975 pisze: ... i będzie max 50cm kabla do bazy więc znikome straty na kablu...
I zamierzasz uciąć przewód tak, aby było go 50 cm ???

Awatar użytkownika
mario-975
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 208
Rejestracja: 07 lut 2010, 10:52
Lokalizacja: Piła

Post autor: mario-975 » 29 maja 2013, 22:24

jacek528 pisze:
I zamierzasz uciąć przewód tak, aby było go 50 cm ???
<lol> Dokładnie tak <lol>
Mody za przyzwoleniem mojej żonki :

Awatar użytkownika
jacek528
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 343
Rejestracja: 06 maja 2012, 15:36
Imię: Jacek
Moje auto: A6 C7
Rocznik: 2012
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Brak
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Lubuskie - Żary

Post autor: jacek528 » 30 maja 2013, 09:06

To parametry tej anteny już Ci się z pewnością nie poprawią ;)

Awatar użytkownika
mario-975
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 208
Rejestracja: 07 lut 2010, 10:52
Lokalizacja: Piła

Post autor: mario-975 » 30 maja 2013, 09:27

jacek528 pisze:To parametry tej anteny już Ci się z pewnością nie poprawią ;)
zgadza się :> parametrów lepszych nie będzie z bata 70cm szału nie ma ale jestem tego świadomy.Wracając do kabla to nie ma sensu trzymać zwoju 4m skoro jest odległość 50cm od anteny do radia.
Kolego mam do Ciebie jeszcze pytanie o radio?Słyszałem że starsze modele(z pomarańczowymi napisami na gruszce)miały wadliwe mocowania kabla-wiesz coś o tym?
Mody za przyzwoleniem mojej żonki :

łysykatowice
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 9
Rejestracja: 21 maja 2013, 17:38
Lokalizacja: Schlesien

Post autor: łysykatowice » 31 maja 2013, 10:55

mario-975 pisze:
jacek528 pisze:To parametry tej anteny już Ci się z pewnością nie poprawią ;)
zgadza się :> parametrów lepszych nie będzie z bata 70cm szału nie ma ale jestem tego świadomy.Wracając do kabla to nie ma sensu trzymać zwoju 4m skoro jest odległość 50cm od anteny do radia.
Kolego mam do Ciebie jeszcze pytanie o radio?Słyszałem że starsze modele(z pomarańczowymi napisami na gruszce)miały wadliwe mocowania kabla-wiesz coś o tym?
Witam kolego.Jeśli skrócisz kabel to możesz mieć problem z ustawieniem anteny.
Mam Bana Za Myślenie Twórcze...

Awatar użytkownika
mario-975
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 208
Rejestracja: 07 lut 2010, 10:52
Lokalizacja: Piła

Post autor: mario-975 » 31 maja 2013, 11:19

łysyKatowice pisze:Witam kolego.Jeśli skrócisz kabel to możesz mieć problem z ustawieniem anteny.
Z tym akurat problemu nie będzie a im krótszy kabel tym mniejsze straty na nim i jest możliwość dokładniejszego dostrojenia anteny ale problem mam inny.Chciałem wyrezać dziurę w błotniku i zamontować bata na stałe a tu lipa.Błotnik jest obudowany blachą od spodu i nie ma dojścia i trzeba by było wycinać,tak więc odpuszczę to sobie i zamocuję za pomocą adaptera na klapie bagażnika <wnerw>
Mody za przyzwoleniem mojej żonki :

łysykatowice
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 9
Rejestracja: 21 maja 2013, 17:38
Lokalizacja: Schlesien

Post autor: łysykatowice » 31 maja 2013, 12:03

mario-975 pisze:
łysyKatowice pisze:Witam kolego.Jeśli skrócisz kabel to możesz mieć problem z ustawieniem anteny.
Z tym akurat problemu nie będzie a im krótszy kabel tym mniejsze straty na nim i jest możliwość dokładniejszego dostrojenia anteny ale problem mam inny.Chciałem wyrezać dziurę w błotniku i zamontować bata na stałe a tu lipa.Błotnik jest obudowany blachą od spodu i nie ma dojścia i trzeba by było wycinać,tak więc odpuszczę to sobie i zamocuję za pomocą adaptera na klapie bagażnika <wnerw>




Sprawdzałeś jaki masz SWR?
Mam Bana Za Myślenie Twórcze...

Awatar użytkownika
mario-975
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 208
Rejestracja: 07 lut 2010, 10:52
Lokalizacja: Piła

Post autor: mario-975 » 31 maja 2013, 18:38

łysyKatowice pisze:



Sprawdzałeś jaki masz SWR?
nie sprawdzałem bo jeszcze radio nie dojechało :p
Mody za przyzwoleniem mojej żonki :

Awatar użytkownika
jacek528
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 343
Rejestracja: 06 maja 2012, 15:36
Imię: Jacek
Moje auto: A6 C7
Rocznik: 2012
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Brak
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Lubuskie - Żary

Post autor: jacek528 » 31 maja 2013, 21:27

Z tym skracaniem przewodu ... wpierw bym poczytał mario-975, a póÂźniej wspominał o stratach na kablu ;)
Podpowiem Ci jedno, nie tnij go bo nic nie zyskasz a jeszcze więcej stracisz.

łysykatowice
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 9
Rejestracja: 21 maja 2013, 17:38
Lokalizacja: Schlesien

Post autor: łysykatowice » 31 maja 2013, 21:44

jacek528 pisze:Z tym skracaniem przewodu ... wpierw bym poczytał mario-975, a póÂźniej wspominał o stratach na kablu ;)
Podpowiem Ci jedno, nie tnij go bo nic nie zyskasz a jeszcze więcej stracisz.
Wszystkie mobilne anteny są skalowane na 4 metrowym kablu,więc jeśli się go skróci to jest problem z SWR.
Mam Bana Za Myślenie Twórcze...

Awatar użytkownika
mario-975
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 208
Rejestracja: 07 lut 2010, 10:52
Lokalizacja: Piła

Post autor: mario-975 » 01 cze 2013, 10:46

łysyKatowice pisze: Wszystkie mobilne anteny są skalowane na 4 metrowym kablu,więc jeśli się go skróci to jest problem z SWR.
Poczytałem trochę i dzięki za sugestie, wszystkie krótsze anteny mają cewkę która ma za zadanie między innymi "odtworzyć" jej długość. Jeżeli cewka z anteną są Âźle skonstruowane, to producent usiłuje to nadrobić odpowiednio dociętym kablem (transformacja impedancji). Tworzy się wtedy specyficzny układ: kabel + cewka + promiennik anteny, którego impedancja wypadkowa jest zbliżona do 50&#937;, co stanowi obciążenie nadajnika.
Jeżeli zmienią się parametry kabla(skrócenie lub wydłużenie, to cała kombinacja nie ma już 50&#937; i nie obciąża prawidłowo nadajnika (brak dopasowania). Co może skutkować niewłaściwymi właściwościami SWR.
Jeżeli antena, kabel i wyjście nadajnika miały by po 50&#937;, to długość kabla nie ma znaczenia. Jeżeli antena lub wyjście radia nie ma 50&#937; to dobierając długość kabla (transformacja impedancji) można to jakoś spasować.Jak już będę miał radio to sprawdzę SWR i będzie wszystko wiadomo <lol> najwyżej zostawię te 4m kabla zwinięte w bagażniku <wnerw>
Mody za przyzwoleniem mojej żonki :

makkrzys
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 66
Rejestracja: 15 mar 2010, 22:01
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: makkrzys » 02 cze 2013, 00:11

To co napisałeś, jest prawie prawdą.

Każdą antenę (wszelkiego typu, w tym CB) zawsze stroi się do samochodu w określonym miejscu. Długość kabla nie ma znaczenia.
Do tego celu najlepiej użyć analizatora antenowego (ma wiele serwisów CB, lub dobrego miernika SWR (tylko nie tych za 20- 50 PLN z alledrogo lub giełdy elektronicznej/marketu).
Strojenie za pomocą analizatora jest najlepsze, bo pomaga zestroić antenę w jej najlepszym punkcie pracy, tzw. rezonansie dla kanału/częstotliwości, na której użytkownik najczęściej będzie pracował.
No chyba, że przewód antenowy jest niskiej jakości i ma wady (naderwany ekran lub przewód sygnałowy), ale to wyjdzie właśnie na analizatorze. Na wskazówkowym SWR-metrze niekoniecznie.

Jeżeli chcesz mieć to dobrze zrobione, to poszukaj serwisu, który ma analizator, wybierz miejsce dla anteny i w tym położeniu daj ją dokładnie zestroić. Taka usługa nie powinna kosztować dużo, ale warto, przynajmniej będziesz miał pewność, że antena będzie pracowała z najlepszymi możliwymi parametrami.
Strojenie anteny polega na wsuwaniu/wysuwaniu promiennika anteny ewentualnie jego skracaniu lub nawet wymiany na dłuższy w razie potrzeby. Jeżeli serwis będzie proponował ci strojenie przez cięcie kabla, to natychmiast podziękuj "fahofcom" i zmykaj.
Po takim zabiegu możesz podłączyć dowolne radio CB i przedłużać/skracać przewód. Zestrojenie anteny się nie zmieni.

Po zmianie samochodu, procedurę trzeba niestety powtórzyć.

I jeszcze jedno:
Nie ma anten, których się nie stroi. Mogą być anteny, które wymagają tylko niewielkich poprawek
Bo pewnie za chwilę odezwą się znawcy.
Dlatego dodam jeszcze, że zajmuję się krótkofalarstwem wielu lat i wiem o czym mówię. ;)
Pozdrawiam
Krzysiek

igorw

Post autor: igorw » 06 cze 2013, 23:34

mario-975, daj znać jak ci działa ten wynalazek - też taki mam i nie narzekam ale antenę zaszalałem i kupiłem helikalną 1,2m. Jedyny minus to od 70 km/h trochę ją słychać mimo, że jest na bagażniku.

makkrzys, SQ7BRI /5 pozdrawiam, jednak mojej anteny się nie stroi bo nie ma jak. Helikalnej ciąć nie będę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”


Akumulatory samochodowe Audi A6
Kalkulator OC hamulce