Od kilku miesięcy jestem posiadaczem A6 C7 Avant Quattro 3.0 TDI. Byłem teraz w dłuższej podróży i wyszedł taki dziwny objaw, że w zakresie prędkości 110 - 120 km/h pojawia się dziwny dźwięk tak jakby wibracji ale nie czuć ich za bardzo w samochodzie. Tzn auto nie drga w jakiś wyraźny sposób ale słychać że coś jakby drga. Na pewno nie jest to dźwięk który powinien się pojawiać w aucie. Koła są na pewno wyważone. Na przedniej osi są opony nowe na tylnej używane (bieżnika zostało ok 5 mm). Czy ktoś ma jakiś pomysł? Ja mam kilka hipotez ale nie wiem która najbardziej prawdopodobna:
- układ różnicowy
- dyferencjał
- zła zbieżność
- łożysko na którymś kole ale tu chyba dźwięk byłby w całym zakresie prędkości.
Proszę o jakieś sugestie.
Lekkie wibracje w zakresie prędkości 110 - 120 km/h
- Kamilson100
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Tak się złożyło nieszczęśliwie że mam nowe i starte opony na osiach. W Czechach wpadłem w mega dziurę która pozbawiła mnie jednakowych opon na samochodzie. Jeżdżę quattro już od 2010 roku i w poprzedniej A6 nie zauważyłem takiego objawu żeby był problem z nowymi i starymi oponami na osiach. Może ten model jest bardziej wrażliwy.
Może jest ktoś na forum kto potwierdzi, że nowe i stare opony na osiach w quattro to problem który może powodować te objawy, które opisałem? Przyznam że aż tak się nie znam ale byłbym mocno zaskoczony aby to miało wpływ. Co innego inny rozmiar opony...
Może jest ktoś na forum kto potwierdzi, że nowe i stare opony na osiach w quattro to problem który może powodować te objawy, które opisałem? Przyznam że aż tak się nie znam ale byłbym mocno zaskoczony aby to miało wpływ. Co innego inny rozmiar opony...