Jestem tu nowy i potrzebuje waszej pomocy. Mam problem ze skrzynią biegów 6HP19 w samochodzie Audi A6 C6 3.0TDI 225KM BMK Automat quatro 2004r model 2005r.
Po zakupie samochodu skrzynia i samochód pod spodem był suchy. Wymieniłem olej w skrzyni biegów 9l fluid8 w torsenie nie wymieniałem bo był stan w przednim mechaniźmie różnicowym dolałem 600ml oryginalnego oleju bo brakowało. Problem polega na tym że z przedniego mechanizmu różnicowego- tam gdzie dolałem 600ml wyżuca olej odpowietrznikiem ( tą zawinięto rurką do "komory" tam gdzie jest konwerter i wypływana na zewnątrz na łączeniu skrzyni i silnika). Po przejechaniu 300km ubyło połowę oleju, dolałem 500ml przejechałem 200 km i zmów niema około 500ml. Czy może miał ktoś podobny problem? Nie wiem co mam z tym robić. Olej dolewam korkiem kontrolnym aż zacznie wypływać, czy to zadużo? Ile powinno być oleju? Bardzo proszę o pomoć i za odpowiedz z góry dziękuję.
[ Dodano: 2015-07-29, 12:30 ]
Może ma ktoś schemat tego mechanizmu różnicowego? Może tam przy odpowietsrzniku jest jakiś "zaworek" - sprężynka - która puszcza olej jak zbiera się ciśnienie czy coś takiego i to się zepsuło. Ma może ktoś taki schemat

[ Dodano: 2015-07-29, 12:55 ]
Chciałem dodać jeszcze że pisząc mechanizm różnicowy mam na myśli przedni napęd który wychodzi ze skrzyni biegów na półosie czy też przednią przekładnie. Nie znam dokładnie fachowych nazw....
[ Dodano: 2015-07-30, 22:20 ]
Skrzynia na stole jutro rozkręcanie...
[ Dodano: 2015-08-12, 10:22 ]
Panowie czy może ktoś rozbierał pokrywe od przedniego napędu różnicowego i tam jest taka blaszka osłona na odpowietrznik pod którą jest uszczelka gumowa. u mnie ta blaszka była odgięta i uszczelka dołem nie dolegała - czy to może być przyczyna wyżucania oleju przez odpowietrznik czy też tak powinno być?
[ Dodano: 2015-08-17, 20:21 ]
To może odpowiem sam na wszelki wypadek jak ktoś będzie miał ten problem i żeby zakończyć temat.
po wyjęciu mechanizmu różnicowego widać osłone na odpowietrznik i u mnie ta osłona była odgięta dołem tak że prawdopodobnie obracający się mechanizm wrzucał olej w szczeline gdzie niedolegała uszczelka i tą szczeliną olej wydostawał sie przez odpowietrznik na zewnątrz. Teraz oleju nie wyżuca jest ok. Myślę że to była przyczyna ale też wymieniłem simering wewnętrzny i wlałem nowy olej - tym razem nie orginał tylko febi 32590 który według intercars odpowiada jako zamiennik.
Pozdrawiam