Witam,
po roku w końcu znalazłem przyczynę wibracji przy 57 km/h i 110-115 km/h. Po podniesieniu auta i zakręceniu prawym przednim kołem, przy przegubie wewnętrznym ewidentnie widać jak półoś chodzi góra dół. Przegub wew do wymiany, jednak mechanik powiedział 4000 zł... Bo nie można wymienić samego przegubu tylko trzeba kupić kompletną półoś w serwisie bo innej nie ma. I tu mam takie pytanie, czy nie można wyciągnąć całej półośki, odpiąć opaski, zciągnąć gumę i zbić krzyżak? A jeżeli nie można to dlaczego można kupić przegub na internecie i to różnych marek? Czy to rzeczwiście jest niemożliwe czy ktos tu chce sporo zarobić? Dodam że te wibracje, czyli rozwalony przegub, męczą mnie odkąd wjechałem w dziure (lekko ugięta felga).
Pozdrawiam i z góry dzięki!
Wymiana przegubu wewnętrznego - czy to możliwe?
- tobi71
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Bogdan
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Dokładnie tak jak pisze przedmówca, kupuj nowy przegub i wymieniaj, sprawdz jeszcze czy półoś napędowa nie dostała przy okazji. Fachowcy podnoszą auto na podnośniku tak aby koło za bardzo nie wisiało i sprawdzają czy półoś nie bije podczas ruchu.
A2 1.4 74 PS
A6 C6 2.7 TDI 190 PS
A6 C7 3.0 TDI 245 PS + Stage 1 269PS/589Nm
A6 C6 2.7 TDI 190 PS
A6 C7 3.0 TDI 245 PS + Stage 1 269PS/589Nm
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Wymiana przegubów wewnętrznych nie pomoże, ponieważ walczymy z tym problemem w innym temacie i okazało się, że powodem jest luz prawej flanszy półosi. Sprawdź czy czasami one nie mają luzów.
drgania-wibracje-na-nadwoziu-vt89254.htm
Przegub wewnętrzny do Twojego auta ma oznaczenie 4E0498103, a w zamienniku może to być np. SKF VKJA 8509. Sam mam założone te przeguby i dają radę. Oczywiście dziwne drgania nie zniknęły, ale okazało się, że luz jest na prawej flanszy. U Ciebie mogą to być to tylko przeguby wewnętrzne, ale zdziw się, gdy po wymianie nie będzie wiele lepiej.
drgania-wibracje-na-nadwoziu-vt89254.htm
Przegub wewnętrzny do Twojego auta ma oznaczenie 4E0498103, a w zamienniku może to być np. SKF VKJA 8509. Sam mam założone te przeguby i dają radę. Oczywiście dziwne drgania nie zniknęły, ale okazało się, że luz jest na prawej flanszy. U Ciebie mogą to być to tylko przeguby wewnętrzne, ale zdziw się, gdy po wymianie nie będzie wiele lepiej.
- Xray T2
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Ciekawy temat, mam podobny problem też mam odczuwalne draganie w tych przedziałach. Najbardziej są odczuwalne od ok 55km/h. I szczerze nie wiem jak się do tego zabrać. Jakiegoś luzu na półosiach nie wyczułem, przeguby wew. 150zł/sztciuchacz pisze: wibracji przy 57 km/h i 110-115 km/h
Dołożone:
Tempomat, kamerka cofania + kamera przód, elektryczne składanie lusterek, spryskiwacze lamp.
Zmienione z rns-d na rns-e + bluetooth z a4 b6/b7.
Przeróbka tylnych lamp na full led.
Przeróbka przednich lamp na black hella + bixenon + druga soczewka na światła drogowe.
Tempomat, kamerka cofania + kamera przód, elektryczne składanie lusterek, spryskiwacze lamp.
Zmienione z rns-d na rns-e + bluetooth z a4 b6/b7.
Przeróbka tylnych lamp na full led.
Przeróbka przednich lamp na black hella + bixenon + druga soczewka na światła drogowe.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dariusz
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
Re:
Cześć
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Biały
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Liftback
- Silnik: 3.0 TDI 272KM
Re: Wymiana przegubu wewnętrznego - czy to możliwe?
trzeba wymienić.