[ TIP+Q] Szarpanie przy lekkim ruszaniu i hamowaniu
-
- Forum Audi A6 / A7
[ TIP+Q] Szarpanie przy lekkim ruszaniu i hamowaniu
Witam wszystkich. Mam problem ze skrzynią biegów w moim Allroadzie. Wyczuwam szarpnięcia (tak jakby samochód chciał ruszyć) przy delikatnym ujęciu hamulca (ale nie do końca). Po puszczeniu hamulca auto szarpnie jeszcze raz lub dwa i zaczyna się normalnie toczyć. Takie same objawy są przy dohamowaniu do 0. Hamując delikatnie, przy około 5km/h auto zaczyna delikatnie szarpać. Nie występuje to gdy dociśnie się pedał hamulca do końca. Raczej nie wyczuwam większych drgań w pozycji D, R lub S (może minimalne). Dodam, że poza tym skrzynia pracuje prawidłowo. Jak ktoś ma jakieś pomysły to zapraszam do dyskusji.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ustaw imię i auto
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Witam
Udało się rozwiązać problem? bo mam dokładnie taki sam. Audi A7 2010, 3.0 245KM, przebieg 102.000 km. ( nie śmiać się, jest oryginalny, od początku w rodzinie). Wymiana oleju w skrzyni przy 70.000 w ASO. Na obrotach biegu jałowego żadnych problemów. Po wrzuceniu D i delikatnym puszczaniu hamulca( ale jeszcze nawet nie ruszy) czuć drgania. Gdyby była to Pb to obstawiałbym układ zapłonowy-taki objaw. Przy schodzeniu z obrotów tuż przed delikatnym zatrzymaniem też się pojawiają drgania. Przy R drgań brak. Obstawiałem układ hamulcowy, ale wszystko sprawdzone i przesmarowane (prowadnice, klocki nie) i nic. Na dwumasę chyba trochę za wcześnie, nie mówiąc o mechatronice. Sprzęgło ? Auto w oryginalnej mocy, nie pałowane. Pzdr
Udało się rozwiązać problem? bo mam dokładnie taki sam. Audi A7 2010, 3.0 245KM, przebieg 102.000 km. ( nie śmiać się, jest oryginalny, od początku w rodzinie). Wymiana oleju w skrzyni przy 70.000 w ASO. Na obrotach biegu jałowego żadnych problemów. Po wrzuceniu D i delikatnym puszczaniu hamulca( ale jeszcze nawet nie ruszy) czuć drgania. Gdyby była to Pb to obstawiałbym układ zapłonowy-taki objaw. Przy schodzeniu z obrotów tuż przed delikatnym zatrzymaniem też się pojawiają drgania. Przy R drgań brak. Obstawiałem układ hamulcowy, ale wszystko sprawdzone i przesmarowane (prowadnice, klocki nie) i nic. Na dwumasę chyba trochę za wcześnie, nie mówiąc o mechatronice. Sprzęgło ? Auto w oryginalnej mocy, nie pałowane. Pzdr