Sprzęgło hydrokinetycze
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Sprzęgło hydrokinetycze
Witam mam do wymiany sprzęgło hydrokinetyczne audi a6c6 3,0 tdi 2004r 165kw i takie pytanko jak patrzyłem na necie to są same regenerowane. Słyszałem ze nie opłaca się regenerować bo i tak za pare miesięcy padnie. Wie ktos ile kosztuje nowe i gdzie mozna dostac oraz jak wyglada proces wymiany takiego sprzęgła i koszt mniej więcej?
Kolego, opinia którą przytoczyles dotyczy sie sprzegiel a raczek kół dwumasowych, one faktycznie regenerowane srednio dają rade chocoaz i tutaj aytuacja powoli sie poprawia.
Sprzegła hydrokinetyczne jakie są przy automatach w wiekszosci są regenerowane i praktyczne nie pdbiegają nowy. Materialy eksploatacyjne sie w takim sprdegle wymienia a olej ktory jest medium w tym wypadku jak wiadolo trafia nowy. Takze smialo mozesz brac regenerowane, nawet serwisy asb w 90% tak robią.
Sprzegła hydrokinetyczne jakie są przy automatach w wiekszosci są regenerowane i praktyczne nie pdbiegają nowy. Materialy eksploatacyjne sie w takim sprdegle wymienia a olej ktory jest medium w tym wypadku jak wiadolo trafia nowy. Takze smialo mozesz brac regenerowane, nawet serwisy asb w 90% tak robią.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: olyon86
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Liftback
- Silnik: 3.0 TDI 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Masz dwie opcje, zregenerować w jakimś serwisie ASB , koszt ok 700-1000 zł + olej i filtr 800 zł + robota około 800 zł, lub kupić nowe ( zregenerowane przez fabrykę ) koszt samego sprzęgła około 2300 zł . Ja też mam do wymiany lecz ciągle brakuje czasu , dowiedziałem się iż jeżeli wezmę nowe musi być koniecznie olej HP8 , gdyż wtedy jest gwarancja i osobiście wybieram opcję "nowe' sprzęgło. 
Oczywiście wymiana oleju zalecana

Oczywiście wymiana oleju zalecana

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mieczysław
- Rocznik: 2007
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Średnio znam się na automatach ale często słyszę opinię, że padające sprzęgło hydrokinetyczne może powodować uszkodzenie innych elementów skrzyni (głównie chodzi o opiłki). Najgorzej jak mechatronika przez to padnie, nie zawsze można ją później zregenerować. Pełna regeneracja szkrzyni np. w ASB Długołęka to 7500 a jak mechatronika padnie to dodatkowe 3000 (ceny z vat) . Podałem przykład jednego z droższysz ale i dobrych fachowców. Samo sprzęgło reg. przez ZF, ori filtr i olej ZF to wydatek około 3500zl.