Witam serdecznie wszystkich forumowiczów i na wstępie proszę o przeniesieni tematu w odpowiednie miejsce jeżeli zrobiłem coś zle.
A teraz krótko o problemie.
Pacjentem jest sterownik skrzyni HXN o nr 4F1910156S.
Podczas flashowania na ok. 70% padł akumulator ( prostownik był podłączony do klem i gniazdka, ale jeden idiota nie włączył go).
Teraz przy probie łączenia ze sterownikiem VCDS podaje tylko jego nr i software 0020. Natomiast wszystkie inne pozycje są 0, a w pozycji Hardware są tylko --- zamiast H05 np.
Czy jest możliwe postawienie tego sterownika na nogi przy pomocy VAS 5054 lub VCDSa?
Proszę wszystkich życzliwych o jakąkolwiek pomoc.[center][/center]
[ TIP+Q] Niedokończony flash sterownika i zablokowana skrzyn
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Powinno byc, jako co sie teraz zglasza ? dalej jako 4F1910156S?
Jezeli sie nie uda - da sie to postawic inaczej (o ile nie wywaliles "eepromu"). Jezeli wywaliles eeprom to czeka Cie wizyta w audi (na dopisanie nowego sterownika:)). Pamietaj tez ze elektronika jest parowana z hydraulika, tj w elektronice sa zapisane kalibracje hydrauliki, w sprzedazy (w audi lub w zfi'e zawsze wystepuje jako kompletna mechatronika).
Jezeli zamienisz tylko jedna rzecz z reguly skrzynia przestaje ladnie zmieniac biegi (trzeba przekopiowac ze starego sterownika kalibracje do nowego, o ile nie chcesz wymieniac hydrauliki).
Po co robiles ten update?
P.s. Jezeli eeprom jest okej a vasem nie idzie przyslij/przyjedz (z heidelbergu do frankfurtu daleko nie jest) do nas to Ci to postawie w 10 minut.
Jezeli sie nie uda - da sie to postawic inaczej (o ile nie wywaliles "eepromu"). Jezeli wywaliles eeprom to czeka Cie wizyta w audi (na dopisanie nowego sterownika:)). Pamietaj tez ze elektronika jest parowana z hydraulika, tj w elektronice sa zapisane kalibracje hydrauliki, w sprzedazy (w audi lub w zfi'e zawsze wystepuje jako kompletna mechatronika).
Jezeli zamienisz tylko jedna rzecz z reguly skrzynia przestaje ladnie zmieniac biegi (trzeba przekopiowac ze starego sterownika kalibracje do nowego, o ile nie chcesz wymieniac hydrauliki).
Po co robiles ten update?
P.s. Jezeli eeprom jest okej a vasem nie idzie przyslij/przyjedz (z heidelbergu do frankfurtu daleko nie jest) do nas to Ci to postawie w 10 minut.
-
- Forum Audi A6 / A7
Dzieki kolego za odzew.
Flashowalem sterownik ponieważ, chcieliśmy wgrac najnowsza weresje softu.
Obecnie 0020, nowy soft 0030.
Jeśli chodzi o eeprom i sam sterownik, to nie robilem z nim kompletnie nic poza proba sflashowania VAS5054 (przynajmniej tak mi się wydaje).
Problem polega na tym, ze sterownik jest w dalszym ciągu zabudowany w skrzyni, auto stoi w garażu (bez kanalu) i niema możliwości ruszenia go stamtąd
Powiedz mi, czy istniałaby możliwość, zebys przyjechal do mnie (auto stoi w saarbrucken) i postawil wszystko na nogi?
Oczywiście pokryje koszty dojazdu i Twojej pracy. Auta nie da się zaciagnac az tak dalego
W momencie podlaczenia VAS widzi sterownik jako 4F1910156S, nie laczy się tylko z nim
W pozycji Hardware sa tylko --- zamiast oznaczenia , np. H05
Flashowalem sterownik ponieważ, chcieliśmy wgrac najnowsza weresje softu.
Obecnie 0020, nowy soft 0030.
Jeśli chodzi o eeprom i sam sterownik, to nie robilem z nim kompletnie nic poza proba sflashowania VAS5054 (przynajmniej tak mi się wydaje).
Problem polega na tym, ze sterownik jest w dalszym ciągu zabudowany w skrzyni, auto stoi w garażu (bez kanalu) i niema możliwości ruszenia go stamtąd

Powiedz mi, czy istniałaby możliwość, zebys przyjechal do mnie (auto stoi w saarbrucken) i postawil wszystko na nogi?
Oczywiście pokryje koszty dojazdu i Twojej pracy. Auta nie da się zaciagnac az tak dalego

W momencie podlaczenia VAS widzi sterownik jako 4F1910156S, nie laczy się tylko z nim

W pozycji Hardware sa tylko --- zamiast oznaczenia , np. H05
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Seba