Kłopot z sprzęgłem, czy kwestia przyzwyczajenia a6 c6
Kłopot z sprzęgłem, czy kwestia przyzwyczajenia a6 c6
Witam, z uwagi ze jestem nowym klubowiczem chciałem przywitać i pozdrowić stałych bywalców forum. A teraz o problemie, 2 tygodnie temu zakupiłem A6 avant z 2006 roku, 2.0tdi i wydaje mi się ze sprzęgło bardzo wysoko łapie, co skutecznie bynajmniej w moim przypadku przeszkadza w dynamicznym ruszaniu
, w Aso powiedzieli ze tak już jest w wersji z tym silnikiem, ale czy na pewno? Czy macie podobne wrażenie w swoich samochodach z tym motorem, czy raczej powinienem się martwic. Zaznaczam ze sprzęgło się nie ślizga i według serwisu wszystko jest ok.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Sprzęgło jeśli nie jest zużyte nadmiernie powinno brać 'dosyć' nisko tzn napewno nie w położeniu bliskim położeniu górnemu.
Jeśli tak jest tzn, że niedługo mimo tego, że się nie ślizga będzie do wymiany.
ÂŚlizganie się sprzęgła, przy ostrzejszej jeździe oznacza jego definitywny koniec.
Jestem po wymianie sprzęgła i wiem jaka jest różnica. Nowe sprzęgło bierze niemal zaraz przy podłodze jest to kwestia kilku cm.
Póki co jeśli się nie ślizga, a nie przeszkadza Ci to nadmiernie w jeździe to tak musi być
Jeśli tak jest tzn, że niedługo mimo tego, że się nie ślizga będzie do wymiany.
ÂŚlizganie się sprzęgła, przy ostrzejszej jeździe oznacza jego definitywny koniec.
Jestem po wymianie sprzęgła i wiem jaka jest różnica. Nowe sprzęgło bierze niemal zaraz przy podłodze jest to kwestia kilku cm.
Póki co jeśli się nie ślizga, a nie przeszkadza Ci to nadmiernie w jeździe to tak musi być

- night_devil
- Forum Audi A6 / A7
- night_devil
- Forum Audi A6 / A7
Wielkie dziękizchrobot pisze:tzn. że autko rusza zaraz po puszczeniu sprzęgła na małą wysokość - bierze nisko (prawidłowo) lub rusza dopiero po puszczeniu sprzęgła na dużej wysokości - bierze wysoko

[ Dodano: 2009-05-28, 09:01 ]
Dzis wlasnie sprawdzilem i moj zaczyna ruszac od polowy sprzegla :-P To dobrze czy nie???? Chyba zaden samochod nie zaczyna ruszac jak tylko lekko zwolnisz sprzeglo??? Co???night_devil pisze:Wielkie dziękizchrobot pisze:tzn. że autko rusza zaraz po puszczeniu sprzęgła na małą wysokość - bierze nisko (prawidłowo) lub rusza dopiero po puszczeniu sprzęgła na dużej wysokości - bierze wysokoPrzyjacielu mojej kozy :mrgreen:
Chyba raczj niemozliwe zeby cos sie ze sprzeglem dzialo bo moje auto ma dopiero 40,000 na liczniku???!!!???
- MaRRcin929
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Ale pisząc że czasami się ślizgnie mam na myśli że czasami mu przycisnę mocno i ciągnie dobrze i wtedy pedał też jest taki elastyczny i lekko cicho chodzi, a czasami wręcz przeciwnie ślizga się na każdym biego przy obrotach ok 3000, i wtedy też pedał dziwnie się naciska, "skrzypi" i zrywa... Nie może wina leżeć po tej pompce pod pedałem ?