michalnowak pisze:Ja wymienialem w ASB długołeka za wrocłąwiem zostawiłem 6 koła ale efekt taki sobie..
Musiałem sie prosic o aktualizacje sterów do 0110 , adaptacje podobno wycofali i wykonali ale nie wydaje mi sie bo dalej skrzynia podszarpuje od czasu do czasu przy redukcjach , zwalaja wine na most tylny i jakis "lock up" ze skrzynia jest tip top a problem taki wystepuje w quattro i ze trzeba most wymieniac a takie uderzenia przy redukjach to wlasnie wina mostu nie skrzyni.. jak sprawdzic wlasciwie vcds czy adaptacja zostala przeprowadzona i przyjeta przez sterownik?
Jezeli nie wiesz co to jest lockup a zabierasz sie za diagnozowanie skrzyni biegow, to jedyne co moge zrobic to odeslac Cie do SSP abys uzupelnil podstawowa wiedze.
Skrzynia podszarpuje czasami bo pewnie wtedy sie adaptuje - odsylam do SSP tam jest opisany algorytm nauki, ktory NIGDY sie nie konczy - taka tez jest idea adaptacji, ktora ma kompensowac niedoskonalosci mechaniki.
Jakiego rodzaju masz uderzenia, jedziesz sobie dodajesz gazu i wtedy uderza? Czy jedziesz sobie, odpuszczasz kompletnie gaz dodajesz lekko gaz i wtedy uderza? Jak drugi przypadek - to wina mostu, jak drugi przypadek, to dzieje sie tak:
przy lekkim wcisnieciu gazu i redukcji z minimalnym gazem;
przy srednim wcisnieciu gazu i redukcji ze srednim gazem;
przy mocnym wcisnieciu gazu i redukcji z mocnym gazem?
Na ktorym biegu - ktore redukcje sa dokuczliwe[ pomiedzy ktorymi biegami redukcje w gore czy w dol], jaka temperature ma wtedy skrzynia biegow. Czy odczuwalne wzgledem jednoczesnego monitorowania stanu zapiecia konwertera sa zalaczenia rozlaczenia sprzegla lock-up.
Silnik masz w pelni sprawny ? (benzynowy BMK nie moze byc sprawny) na skrzynie biegow i proces adaptacji i jest prace ma wplyw praca silnika, jak masz zajechany silnik wtryski i turbo niespodziewaj sie rewelacji po skrzyni biegow. To tak jak probowalbys obejrzec film 3D przez lacze modemowe, moze i cos zadziala ale rewelacji nie ma sie co spodziewac.