Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] Falowanie, skakanie obrotow przy "dojezdzaniu&q

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
iaqbec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6] Falowanie, skakanie obrotow przy "dojezdzaniu&q

Post autor: iaqbec » 27 sty 2009, 08:29

Witam !

Nigdy wczesniej nie mialem diesla ani automatu.
Wystepuje natomiast u mnie taka przypadlosc ;-) :
[A6 C6 3.0TDi Ava. quatt. tiptronic]
Otoz przy dojezdzie do skrzyzowania jazda normalnie na Drive bez uzywania hamulca po puszczeniu gazu ( czyli ani hamulec ani gaz ) powiedzmy ze jeszcze 3 bieg wystepuje falowanie skakanie ( lekkie ) obrotow tj. miedzy okolo 1500 - 2000 kilka razy w gore w dol i lekkie ( naprawde lekkie ) szarpanie, cos jakby hamowanie silnikiem ale nie umiem stwierdzic dokladnie.
Sorry za glupi opis ale nie umiem tego lepiej opisac :))
Powinno tak byc te skoki obrotow male ?

Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
DoRuS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DoRuS » 28 sty 2009, 06:04

niewiem co ci poradzic. jak jade na "D" puszczam gas to wskazowka obrotow opada chyba jak sie niemyle okolo 1000 i stoi w miejscu az do chamowania wtedy opada ponizej 1000. natomiast jak przelacze na manual czyli wajcha w prawo na +/- to wtedy przy puszczeniu gazu wskazowka lata gora dol ale wtedy gdy komputer sam redukuje biegi na dol i czuc wyraznie chamowanie silnikiem i zmiane biegow... tzn nie tak strasznie ale wyczuwalnie

[ Dodano: 2009-01-28, 06:07 ]
nie panikuj stary..:) jak pierwszy raz dopadlem automat to tez mi wszytrsko buczalo szarpalo i wogole..:)

iaqbec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: iaqbec » 28 sty 2009, 08:03

Dzieki ,
faktycznie chyba to jest zwiazane z redukcja biegow , zauwazylem tez, ze to samo wystepuje jak przerwe ustawienia ( jazde z ) tempomatu, tj. jazda na tempomacie , dzwignia tempomatu "od siebie" czyli wylaczenie i w tym momencie nagly spadek obrotow ale bez redukcji biegu ( poczatkowo ) i lekkie wachniecie o okolo 0,5k obrotow w gore i znow powrot do okolo 1k obotow , pozniej przy redukcjach znow strzalka lata ;-))
Musze tez napisac ze mialem kiedys okazje jezdzic jakies 2 tyg Nissanem Primera 2.0 benz z przekladnia automatyczna CTV i nie mialo tam miejsca takie latanie obrotomierza :-).

Piszesz " nie panikuj " i musze stwierdzic ze masz racje :) , najgorzej jak poczytam o kogos bledach i usterkach na forum , pozniej staram sie ich doszukac u siebie :) to tak jak z chorobami :) - chyba czas sie uspokoic :) , ale trzeba przyznac, ze dziwne odglosy z tiptronica dochodza i te dzialania skrzyni sa zaskakujace po przesiadce z manuala :) za to Komfort jazdy z automatem nieporownywalny :) gdyby jeszcze nie ten stres czy wszystko jest ok :)

Pozdrawiam <piwo>

Awatar użytkownika
DoRuS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DoRuS » 28 sty 2009, 13:43

hehe <ok> ale uwierz mi ze ja np stesknilem sie za manualem... bo po pierwsze nie mam co robic z lewa noga a po drugie z prawa reka.. ;-) nudno jest. cale szczescie ze to tiptronic i mozna sobie troche wajcha posmigac..:D pozdro

Bazzi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Bazz
Rocznik: 2018
Nadwozie: Liftback
Silnik: 4.2 360KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat

Re: [A6 C6] Falowanie, skakanie obrotow przy "dojezdzan

Post autor: Bazzi » 28 wrz 2009, 10:21

iaqbec pisze:Witam !

Nigdy wczesniej nie mialem diesla ani automatu.
Wystepuje natomiast u mnie taka przypadlosc ;-) :
[A6 C6 3.0TDi Ava. quatt. tiptronic]
Otoz przy dojezdzie do skrzyzowania jazda normalnie na Drive bez uzywania hamulca po puszczeniu gazu ( czyli ani hamulec ani gaz ) powiedzmy ze jeszcze 3 bieg wystepuje falowanie skakanie ( lekkie ) obrotow tj. miedzy okolo 1500 - 2000 kilka razy w gore w dol i lekkie ( naprawde lekkie ) szarpanie, cos jakby hamowanie silnikiem ale nie umiem stwierdzic dokladnie.
Sorry za glupi opis ale nie umiem tego lepiej opisac :))
Powinno tak byc te skoki obrotow male ?

Pozdrawiam !
Witam,
mam podobną sytuację, od pewnego czasu, ale tylko przy zimnym silniku. Udało Ci się coś z tym zrobić?
Może ktoś jeszcze ma/miał podobny problem?
pozdrawiam

iaqbec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: iaqbec » 08 paź 2009, 09:37

Sorka, ale dopiero przed wczoraj wrocilem z wakacji :mrgreen: i nie mialem wczesniej czasu przejrzec postow.
Co do problemu opisanego przezemnie kiedys , to nie uporalem sie z nim , co wiecej stwierdzilem nawet ze tak powinno byc. Falowanie obrotami powoduje poprostu automat (tiptronic) , falowanie wystepuje przy redukcji biegu, redukcja powoduje lekkie hamowanie silnikiem przez co obroty skacza.
Bylem od tamtej pory 2 razy na przegladzie LongLife w ASO Audi Groblewski i nie stwierdzili zadnych nieprawidlowosci.
Nie przejmowalbym sie na Twoim miejscu. Jezdze z tym juz 1,5 roku i nic sie nie dzieje.
Przesiadlem sie na ten automat z manualnej skrzyni w ktorej poprostu takie rzeczy nigdy nie wystepowaly, pierwszy automat, wiec dalo sie to odczuc, stwierdzilem wtedy ze moze jest cos nie tak , ale teraz mysle, ze to poprostu urok automatu.

Ps. Czy u Was ( quattro ) przy wyciszonym radiu podczas przyspieszania slychac jak kreci sie wal kardana pod podloga ? :) mruczenie , u mnie ( Avant ) nawet dosc glosno go slychac przy zdjetej podlodze bagaznika

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja