[ TIP+Q] brak "lock up" az silnik sie zagrzeje
-
- Forum Audi A6 / A7
[ TIP+Q] brak "lock up" az silnik sie zagrzeje
witam. nie dawno zostałem posiadaczem a6c6 2,7 Quatrro. Jak to na początku postanowiłem wymienić olej w skrzyni + aktualizacja softu. Po tych zabiegach skrzynia nie zapina lock up-a na żadnym aż do przejechania kilku km. nie wiem czy jest to spowodowane nowym softem (gdzieś na forum czytałem o czymś takim jak "Cold Driving Mode 241") czy może po wymianie oleju przytkało któryś zawór w skrzyni ? bardzo proszę o każdą podpowiedź. Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Pytałem mechanika zanim zawiozłem na wymianę i mówił że wlewają olej ZF. Soft aktualizowałem sam skrzynia z ori softu o numerze 4F1910156R 0050 do softu 4F1910156R 0060 . aktualizacja przebiegła bez problemu. zastanawia mnie tylko dlaczego i czy to może być przyczyna że po aktualizacji identyfikacja w skrzyni zmieniła sie z 2,7 TDI 132 na 2,7 TDI 120 ? czy wsad nie był odpowiedni do skrzyni ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wystarczy, że sobie podepniesz kompa i sprawdzić kiedy Ci się zapina Lock UP
Albo jeśli nie masz takiej możliwości to wystarczy, że dodasz filmik tutaj na forum np. po porannym starcie auta: nagraj zegary a dokładniej obrotomierz oraz prędkościomierz i będzie wszystko wiadomo
POZDRO !
Albo jeśli nie masz takiej możliwości to wystarczy, że dodasz filmik tutaj na forum np. po porannym starcie auta: nagraj zegary a dokładniej obrotomierz oraz prędkościomierz i będzie wszystko wiadomo

project by dziii
-
- Forum Audi A6 / A7
dokładnie tak, że na każdym biegu po puszczeniu gazu obroty spadają do jałowych aż do momentu aż silnik złapie jakąś temperaturę (mam zamiar sprawdzić jaka to temp.) lub może olej w skrzyni się zagrzeje nie wiem dokładnie od czego to zależy. czy zmiana oznaczenia po aktualizacji nie ma nic do tego ? to normalne że oznaczenie zmieniło się ze 132 na 120 (myślę że to KW).
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dawid
- Rocznik: 1992
- Moje auto: 100 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 115KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
W jakich blokach pomiarowych sprawdzić działanie Lock-up?
Jak na nowo zaadaptować?
Czy wszystkie TIP w C6 mają L-U?
Wydaje mi się że zawsze lekko (o ~200) spadają mi obroty po zdjęciu nogi z gazu a po ponownym dodaniu wzrastają o identyczną wartość. L-C nie działa?
...
(w trakcie lektury: -a6-c6-falujace-obroty-vt39612,15.htm ) ale może ktoś podpowie na powyższe pytania
)
[ Dodano: 2019-03-09, 17:58 ]
Z ciekawości zrobiłem logi. Od zimnego silnika do nagrzania.
http://vaglogi.pl/log-004_005_007_9l9u1.html
Z tego co się przyglądałem to pełny lock up włącza się tylko przy gwałtownym przyspieszeniu, a większość czasu jest Torq.Conv.Reg. (w tym przy tempomacie i bez znaczenia czy pozycja lewarka D czy S)
Przy TC poślizg do 96 obr. / minute. Nie za duży poślizg?
Da się nauczyć skrzynię żeby szybciej łapała TC? (Usunięcia adaptacji). Czy tak słabe łapanie TC to kwestia zużycia sprzęgła czy to normalne?
Zgadza się? Grupy 5-7bendzji pisze:odpal Vagcom , i zobacz blok pomiarowy 007 , pozycja 3 to status konwertera ( TC open , TC ctrl., TC Closed )
Jak TC open - pełen uślizg w okienku 4 obroty dowolne
Jak TC ctrl - częściowy uślizg ,w okienku 4 powinny być obroty od 20-120
Jak TC Closed - lockup zapiety , w okienku 4 max 20 obrotów
Jak na nowo zaadaptować?
Czy wszystkie TIP w C6 mają L-U?
Wydaje mi się że zawsze lekko (o ~200) spadają mi obroty po zdjęciu nogi z gazu a po ponownym dodaniu wzrastają o identyczną wartość. L-C nie działa?
...
(w trakcie lektury: -a6-c6-falujace-obroty-vt39612,15.htm ) ale może ktoś podpowie na powyższe pytania

[ Dodano: 2019-03-09, 17:58 ]
Z ciekawości zrobiłem logi. Od zimnego silnika do nagrzania.
http://vaglogi.pl/log-004_005_007_9l9u1.html
Z tego co się przyglądałem to pełny lock up włącza się tylko przy gwałtownym przyspieszeniu, a większość czasu jest Torq.Conv.Reg. (w tym przy tempomacie i bez znaczenia czy pozycja lewarka D czy S)
Przy TC poślizg do 96 obr. / minute. Nie za duży poślizg?
Da się nauczyć skrzynię żeby szybciej łapała TC? (Usunięcia adaptacji). Czy tak słabe łapanie TC to kwestia zużycia sprzęgła czy to normalne?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ustaw imię i auto
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel