[ MULTI] wymiana sterownika
[ MULTI] wymiana sterownika
Witam, mam zamiar wymienić sterownik skrzyni i chodzi mi o to czy można wsadzić sterownik o trochę innych numerach, bo te pierwsze cyfry są takie same (01J927156) a na końcu są rózne litery. I tu pytanie czy jest to różnica czy na końcu tego numeru jest "J" czy "DB" czy coś jeszcze innego.
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Może być różnica w programie sterownika np. do innego silnika - ty już kiedyś pisałeś o naprawie tego sterownika? coś o lutowaniu?
Ostatnio sam to przerabiałem ( rozgrzany nie widział P i N i nie można było odpalić auta ) ale oddałem do speca , przy okazji wymiana oleju. Nie wiem ile kosztuje używany sterownik ale chyba wyszło podobnie a nie masz żadnej gwarancji na jaki używany trafiłeś.
Ostatnio sam to przerabiałem ( rozgrzany nie widział P i N i nie można było odpalić auta ) ale oddałem do speca , przy okazji wymiana oleju. Nie wiem ile kosztuje używany sterownik ale chyba wyszło podobnie a nie masz żadnej gwarancji na jaki używany trafiłeś.
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
Mój sterownik to - 01J 927 156 CB soft RDW 1664 , moja skrzynia to FNW
Naprawiałem sterownik u Bart-S - znajdziesz na forum tu albo na A4klub - szczęśliwie to ktoś z mojego miasta , gdyby nie miał kogoś takiego na miejscu nie kupiłbym multitronika
Z tego co znalazłem kiedyś to w 2.8 były takie skrzynie:
- DZN - 01J 927 156 J i 01J 927 156 JD
- EZN - 01J 927 156 EA
- FNX - 01J 927 156 EB
Naprawiałem sterownik u Bart-S - znajdziesz na forum tu albo na A4klub - szczęśliwie to ktoś z mojego miasta , gdyby nie miał kogoś takiego na miejscu nie kupiłbym multitronika

Z tego co znalazłem kiedyś to w 2.8 były takie skrzynie:
- DZN - 01J 927 156 J i 01J 927 156 JD
- EZN - 01J 927 156 EA
- FNX - 01J 927 156 EB
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
Ja Ci go moge naprawic - jak bardzo chcesz - tylko przesylki beda drogie.
Mozesz probowac u Plochecia, w ASB dlugoleka, w Samko.
Jezeli chcesz kupic inny numer - to musisz uwazac na hardware.
Jak masz np. HT musisz kupic HT, jak masz HH musisz kupic HH jak masz JG mozesz kupic HT i mozna go przeprogramowac na odpowiedni software. Jak masz JG i kupisz inny JG to wpierw musisz go dopisac w audi, albo wyslac do nas na usuniecie IMMO.
Ogolnie sterowniki mozna przeprogramowywac, jezeli Twoj sterownik ma jakis nietypowy software, to chetnie zaplace nawet za przesylke w dwie strony i naprawie ten sterownik dla Ciebie za darmo (lub/tez wymienie na inny sprawny).
Przeprogramowac dowolny na dowolny, w miare dostepnosci softwaru, moga dla Ciebie wykonac:
Plochec, Samko, ASB Dlugoleka, TeoMotors…
Teraz doczytalem, ze masz autko z pierwszego etapu produkcji, sterownik z owalna wtyczka, musisz uwazac, bo jedne maja plaskie a drugie karbowane dno. Kazdy z nich ma inny HW, i czasami zdarzaja sie jeszcze "mutanty", to jest plaskie dno a nowy HW…
Potrzebowalbym inforamcji jaki software wlacznie z wersja posiada Twoj sterownik.
Jezeli jest Twoj software na liscie to znaczy, ze kazda z ww. osob potencjalnie ma mozliwosc przeprogramowania dowolnego sterownika na ten ktory potrzebujesz;)
http://getriebe-forum.de/viewtopic.php?f=14&t=190
Mozesz probowac u Plochecia, w ASB dlugoleka, w Samko.
Jezeli chcesz kupic inny numer - to musisz uwazac na hardware.
Jak masz np. HT musisz kupic HT, jak masz HH musisz kupic HH jak masz JG mozesz kupic HT i mozna go przeprogramowac na odpowiedni software. Jak masz JG i kupisz inny JG to wpierw musisz go dopisac w audi, albo wyslac do nas na usuniecie IMMO.
Ogolnie sterowniki mozna przeprogramowywac, jezeli Twoj sterownik ma jakis nietypowy software, to chetnie zaplace nawet za przesylke w dwie strony i naprawie ten sterownik dla Ciebie za darmo (lub/tez wymienie na inny sprawny).
Przeprogramowac dowolny na dowolny, w miare dostepnosci softwaru, moga dla Ciebie wykonac:
Plochec, Samko, ASB Dlugoleka, TeoMotors…
Teraz doczytalem, ze masz autko z pierwszego etapu produkcji, sterownik z owalna wtyczka, musisz uwazac, bo jedne maja plaskie a drugie karbowane dno. Kazdy z nich ma inny HW, i czasami zdarzaja sie jeszcze "mutanty", to jest plaskie dno a nowy HW…
Potrzebowalbym inforamcji jaki software wlacznie z wersja posiada Twoj sterownik.
Jezeli jest Twoj software na liscie to znaczy, ze kazda z ww. osob potencjalnie ma mozliwosc przeprogramowania dowolnego sterownika na ten ktory potrzebujesz;)
http://getriebe-forum.de/viewtopic.php?f=14&t=190
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
Przyslij zdjecie(a);koko512 pisze:do rafal_m
moj sterownik to 01J927156 J skrzynia to DZN a kod silnika 2.8 AQD
Czy można ten sterownik zastąpić innym?
Przy tym sam dłubałem i chyba już się go nie da naprawić (zerwane jedno połączenie).
A Twoj sterownik przypadkiem nie jest 01J 927 156 JD na HW 01J 927 156JE?
Wyslij mi na PW numer nadwozia.