[ A6 C5] Wrzuca na N podczas jazdy, co jest grane?
[ A6 C5] Wrzuca na N podczas jazdy, co jest grane?
Witam wszystkich. Ostatnio zakupiłem A6 C5 2.5 z multi i dzieją się dziwne rzeczy. Mianowicie zdarzyło mi się już kilka razy że podczas jazdy auto wrzuca se bieg jałowy, ja w tym momencie jestem bezradny i najczęściej kończy się zatrzymaniem auta, wtedy biegi wskakują i jest ok. Zdarza się to rzadko ale jednak i świadczy to o jakiejś nieprawidłowości. Pośrednik u którego kupowałem auto powiedział że sprzedający coś przestawiał komputerem w skrzyni pod holowanie. Co mam zrobić?
-
- Forum Audi A6 / A7
Re: Wrzuca na N podczas jazdy, co jest grane?
hmm...o ile sie nie myle nie zaleca sie holowania aut ze skrzyniami automatycznymi a jesli juz to tylko na bardzo krotkim dystansie i to bardzo malej predkosci...a co do N.czy to sie dzieje przy hamowaniu i ruszaniu lub rzy naglej zmianie kierunkow? bo jesli tak to najprawdopodobniej bardzo niski stan oleju...kafi44 pisze:Witam wszystkich. Ostatnio zakupiłem A6 C5 2.5 z multi i dzieją się dziwne rzeczy. Mianowicie zdarzyło mi się już kilka razy że podczas jazdy auto wrzuca se bieg jałowy, ja w tym momencie jestem bezradny i najczęściej kończy się zatrzymaniem auta, wtedy biegi wskakują i jest ok. Zdarza się to rzadko ale jednak i świadczy to o jakiejś nieprawidłowości. Pośrednik u którego kupowałem auto powiedział że sprzedający coś przestawiał komputerem w skrzyni pod holowanie. Co mam zrobić?
Re: Wrzuca na N podczas jazdy, co jest grane?
Dzieje się tak normalnie podczas jazdy czy po mieście czy poza miastem, nawet na prostej drodze. Zbierałem się z wymianą oleju, ale skoro mówisz, że to może być niski stan oleju to zaczynam szukać mechanika do tej robotydetektyw78 pisze:
hmm...o ile sie nie myle nie zaleca sie holowania aut ze skrzyniami automatycznymi a jesli juz to tylko na bardzo krotkim dystansie i to bardzo malej predkosci...a co do N.czy to sie dzieje przy hamowaniu i ruszaniu lub rzy naglej zmianie kierunkow? bo jesli tak to najprawdopodobniej bardzo niski stan oleju...
[ Dodano: 2011-07-17, 22:54 ]
Odebrałem auto od mechanika, rzeczywiście okazało się że było mało oleju ponieważ skrzynia była nieszczelna. Do tego okazało się że mam walnięte koło dwumasowe. Mechanik zrobił swoje, uszczelnił skrzynię, wymienił filtr(musiał rozpoławiać skrzynię) wymienił olej i dwumasę. Problem niestety dalej istnieje. Auto podczas jazdy nagle podkręca obroty silnika a samo toczy się bezwładnie, wciskanie i puszczanie gazu tylko zwiększa i zmniejsza obroty silnika, kontrolka skrzyni miga na czerwono, a ja jestem zmuszony zatrzymać auto aby bieg się wrzucił. Dzieje się to z różną częstością i zarówno przy chłodnym jak i gorącym oleju. Numer na skrzyni to 5HP19 z zieloną etykietką. Co to za skrzynia i co może być przyczyną awarii?