Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ A6 C5] uszkodzony mechanizm różnicowy

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] uszkodzony mechanizm różnicowy

Post autor: robo » 03 maja 2011, 21:14

Czy spotkał się ktoś z uszkodzonym mechanizmem różnicowym?? jakiś czas temu posypało się to w mojej skrzyni, nie do końca wiem czy lepiej wymienić skrzynie biegów na inną używaną czy też może spróbować ja naprawić(jakaś regeneracja) czy to się w ogóle opłaca. . . ??

Awatar użytkownika
Hincó
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Hincó » 05 maja 2011, 19:53

robo, jeżeli ukruszył się któryś ze zębów na wałku napędowy albo na wieńcu to lepiej szukaj innej skrzyni. Jezeli uszkodzone są satelity albo łożyska to sprawa do uratowania. W pierwszym przypadku te dwa elementy są ze soba dotarte przez lata i wymiana któegoś może nic nie dać i posiać dalsze uszkodzenia. Mam taką skrzynie jak Twoja ;)
ÂŁożyska w ASO płacilem 300zł a i tak okazało się że nie trzeba wymieniać ;/
Co się konkretnie stało ?
Obrazek TDI +

Awatar użytkownika
robo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: robo » 06 maja 2011, 17:34

auto jeździ bez zmian tyle, że skrzynia strasznie wyje podczas jazdy. Kręcąc kołem na podnośniku słychać szum czasem jakiś stukot, obracając jedno koło drugie wykonuje 1/4 obrotu po czym przestaje się krecić coś stuknie i obraca się dalej. Jakiś czas temu wpadłem w dziurę w jezdni gdzie połamał się dolny wahacz wyrwało półoś ze skrzyni i wiele innych rzeczy:], myśle że to wpłyneło jakoś na uszkodzenie, po naprawie było ok dopiero po jakiś 3 miesiącach zaczeło się odzwyać i jest nie do zniesienia:]

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl