[ A6 C5] uszkodzony mechanizm różnicowy
[ A6 C5] uszkodzony mechanizm różnicowy
Czy spotkał się ktoś z uszkodzonym mechanizmem różnicowym?? jakiś czas temu posypało się to w mojej skrzyni, nie do końca wiem czy lepiej wymienić skrzynie biegów na inną używaną czy też może spróbować ja naprawić(jakaś regeneracja) czy to się w ogóle opłaca. . . 

- Hincó
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
robo, jeżeli ukruszył się któryś ze zębów na wałku napędowy albo na wieńcu to lepiej szukaj innej skrzyni. Jezeli uszkodzone są satelity albo łożyska to sprawa do uratowania. W pierwszym przypadku te dwa elementy są ze soba dotarte przez lata i wymiana któegoś może nic nie dać i posiać dalsze uszkodzenia. Mam taką skrzynie jak Twoja 
ÂŁożyska w ASO płacilem 300zł a i tak okazało się że nie trzeba wymieniać
Co się konkretnie stało ?

ÂŁożyska w ASO płacilem 300zł a i tak okazało się że nie trzeba wymieniać

Co się konkretnie stało ?
auto jeździ bez zmian tyle, że skrzynia strasznie wyje podczas jazdy. Kręcąc kołem na podnośniku słychać szum czasem jakiś stukot, obracając jedno koło drugie wykonuje 1/4 obrotu po czym przestaje się krecić coś stuknie i obraca się dalej. Jakiś czas temu wpadłem w dziurę w jezdni gdzie połamał się dolny wahacz wyrwało półoś ze skrzyni i wiele innych rzeczy:], myśle że to wpłyneło jakoś na uszkodzenie, po naprawie było ok dopiero po jakiś 3 miesiącach zaczeło się odzwyać i jest nie do zniesienia:]