Ustający szum po naciśnięciu sprzęgła. Manual
Ustający szum po naciśnięciu sprzęgła. Manual
Witam ostatnio usłyszałem szum podczas jazdy. Myślałem na początku, że katalizator się posypał ale na postoju naciskając na sprzęgło szum ustępuje. Jak mi sie wydaje łożysko oporowe nie wchodzi w gre ze względu na to, że po naciśnięciu sprzęgła szum powinien się nasilić. Wspomne, że mam 5 biegową skrzynie quattro. Ktoś wie co i jak? Pozdrawiam
Łożysko oporowe napewno nie. Jestem żółtodziobem ale na samą logike można wykluczyć łożysko oporowe. Co do łożyska wałka sprzęgłowego to fakt myślę że nawet trafiony może być problem. Od momentu kiedy zaczęło to szumieć delikatnie nasila się przeciek oleju na skrzyni. Czyli reasumując trzeba jak najszybciej to naprawić bo każda jazda z luzem na łożysku wałka sprzęgłowego, że tak powiem wyrabia simering i olej coraz szybciej ucieka. Dam auto do mechanika i ciekawe czy sprawdzi się diagnoza. Dziękuję za pomoc obojgu.
a no i po punkcie za pomoc jeśli któryś kolekcjonuje 

- Pieterb
- Administrator
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A4 B7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
dziwne bo u mnie właśnie akurat w seacie co prawda ale podobne objawy powodowało właśnie łożysko oporoweKrychuu pisze:Łożysko oporowe napewno nie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach - pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Zanim coś tu napiszesz!
Zanim coś tu napiszesz!
- Pieterb
- Administrator
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A4 B7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
pewnie najprościej ale na pewno najdrożejKrychuu pisze:Najprościej było by wyrzucić skrzynię i włożyć inną ale teraz to nie wiadomo co się dostanie.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach - pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Zanim coś tu napiszesz!
Zanim coś tu napiszesz!
Na 23ciego mam mechanika ustalonego kompletna regeneracja skrzyni i wymiana kompletu sprzęgła. Jeszcze się nie ślizga ani nic ale skoro bedzie wszystko na wierzchu to sie wymieni. Taka jeszcze jedna sprawa, jeżeli załóżmy mam niskie obroty, docisne gaz to przez pewien zakres obrotów słychać klekot jakby przegub tłukł się. Dodam, że to jazda wprost. Strzelam na poduszki, ktoś miał taki problem? Pozdrawiam.