[ASG 4.2 299 KM] Stukot
-
- Forum Audi A6 / A7
[ASG 4.2 299 KM] Stukot
Od kilku dni towarzyszy mi dziwny stukot. Słychać go tylko i wyłącznie po zatrzymaniu się. Stukot dochodzi z przodu silnika - jakby od dołu lub ze środkowej części. Dziwne jest to, że stukot słychać tylko na wrzuconym D lub R - na P lub N stukot ustaje. Stukot również ustaje po ruszeniu - od razu cichnie.
Zbaraniałem i nie wiem co to może być.
Silnik pracuje równo, obroty nie falują, skrzynia działa poprawnie. Pod VCDS nie wyrzuca błędów. Nie ma wycieków.
Dodam tylko, że ostatnio gdzieś "uciekł" płyn wspomagania - miesiąc temu był stan, a w poniedziałek nagle płynu już nie było, zaczęła wyć pompa, szybka dolewka i było ok. Parkuję w tym samym miejscu ale nie ma tam plamy, osłona silnika również sucha.
Może to być stukot związany z układem kierowniczym - przekładnia/pompa? Bo wstępnie to tłucze się w tych okolicach.... Sam nie wiem. Macie jakieś pomysły?
[ Dodano: 2015-04-15, 22:34 ]
ps. jutro dodam filmik i wstępnie w warsztacie zacznę szukać przyczyny...
Zbaraniałem i nie wiem co to może być.
Silnik pracuje równo, obroty nie falują, skrzynia działa poprawnie. Pod VCDS nie wyrzuca błędów. Nie ma wycieków.
Dodam tylko, że ostatnio gdzieś "uciekł" płyn wspomagania - miesiąc temu był stan, a w poniedziałek nagle płynu już nie było, zaczęła wyć pompa, szybka dolewka i było ok. Parkuję w tym samym miejscu ale nie ma tam plamy, osłona silnika również sucha.
Może to być stukot związany z układem kierowniczym - przekładnia/pompa? Bo wstępnie to tłucze się w tych okolicach.... Sam nie wiem. Macie jakieś pomysły?
[ Dodano: 2015-04-15, 22:34 ]
ps. jutro dodam filmik i wstępnie w warsztacie zacznę szukać przyczyny...
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Wstępnie po przesłuchaniu przez stetoskop słychać jakby od tyłu - sprzęgło hydrokinetyczne.
Co do LPG - PB słychać na jednym i na drugim.
Ma ktoś może jakiś filmik z takim stukaniem?
[ Dodano: 2015-04-16, 14:06 ]
Kolejna kwestia to taka, że to na 100% nic w silniku tylko gdzieś w jego okolicach - dźwięk jest przestrzenny i trudno dokładnie zlokalizować co dokładnie może być.
[ Dodano: 2015-04-16, 14:57 ]
Myślimy o panewce ale to nawalałaby na luzie też
[ Dodano: 2015-04-16, 16:05 ]
No dobra, po burzy mózgów i sprawdzeniu jeszcze w drugim warsztacie wyszło, że to sprzęgło hydrokinetyczne i stukanie przenosi się po całym silniku. Słychać od dołu, z przodu i nawet od tyłu.
Dowiedziałem się, że regeneracja 700zł, nowe ok 3000zł, a teraz szukam dobrego warsztatu, który to zrobi
Co do LPG - PB słychać na jednym i na drugim.
Ma ktoś może jakiś filmik z takim stukaniem?
[ Dodano: 2015-04-16, 14:06 ]
Kolejna kwestia to taka, że to na 100% nic w silniku tylko gdzieś w jego okolicach - dźwięk jest przestrzenny i trudno dokładnie zlokalizować co dokładnie może być.
[ Dodano: 2015-04-16, 14:57 ]
Myślimy o panewce ale to nawalałaby na luzie też
[ Dodano: 2015-04-16, 16:05 ]
No dobra, po burzy mózgów i sprawdzeniu jeszcze w drugim warsztacie wyszło, że to sprzęgło hydrokinetyczne i stukanie przenosi się po całym silniku. Słychać od dołu, z przodu i nawet od tyłu.
Dowiedziałem się, że regeneracja 700zł, nowe ok 3000zł, a teraz szukam dobrego warsztatu, który to zrobi

Midparts może Ci sprzedać zregenerowany konwerter w zamian za Twój - pewnie da się to zrobić wysyłkowo:
http://midparts.com.pl/pl/p/5HP24-Audi- ... Sachs/1888
http://midparts.com.pl/pl/p/5HP24-Audi- ... Sachs/1888
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Kocureq, kurcze, nie pamiętam jaki numer skrzyni
Zapomniałem zapisać jak ostatnio olej robiłem. Ten mój "magik" sprawdzony. Robił nam tipa w innym A6C5, a przy okazji i znajomym robił też tipa
Dziś do niego zadzwoniłem i zapytałem o sprzęgło hydrokinetyczne i powiedział że zrobi się
Co do gwarancji to się nie pytałem. Gość zapytał tylko o silnik i już nic więcej nie chciał wiedzieć. Cena różna. Co do sprzedaży sprzęgła z linka to firma musi zarobić swoje
Wiadomo, że w cenie regeneracji nie wystawią.
Będę robił to w maju. A u Ciebie jakie objawy? Oprócz tego błędu?

Dziś do niego zadzwoniłem i zapytałem o sprzęgło hydrokinetyczne i powiedział że zrobi się

Będę robił to w maju. A u Ciebie jakie objawy? Oprócz tego błędu?
Mam wrażenie, że mi kiepsko hamuje silnikiem - zamiast hamować, to obroty spadają jakby rozprzęgał - ale to moje drugie w historii auto z automatem i nie wiem, czy to przypadkiem nie jest prawidłowe zachowanie (np. zapięcie lockupu).
Z tego co pamiętam, to do benzyniaków w C5 były skrzynie 5hp19 i 5hp24, do tej pierwszej konwerter jest tańszy.
Daj znać, jak zrobisz, jakie efekty i jak z gwarancją.
Z tego co pamiętam, to do benzyniaków w C5 były skrzynie 5hp19 i 5hp24, do tej pierwszej konwerter jest tańszy.
Daj znać, jak zrobisz, jakie efekty i jak z gwarancją.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7