Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c5] spalanie.

Układ napędowy i skrzynie biegów
darknoid
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: darknoid » 27 kwie 2009, 23:30

Witam,
ciakawostka ;) z instrukcji do A6 C5. FIS pokazuje aktualne spalanie co 30 metrów, jeśli masz na komputerze np. 20l i się szybko zatrzymasz to ta wartość będzie się utrzymywać do kolejnych 30 metrów, czyli stojąc w miejscu możesz widzieć na komputerze 20l :). Najłatwiej będzie sprawdzić po prostu kasując aktualne dane, czyli średnią prędkość i średnie spalanie;
Na włączonym zapłonie wybierz na komputerze manetką funkcyjną poszczególne info i klikaj w reset. Ja również myślałem, że coś jest nie tak ale jak pokasowałem to na nowo się utworzyły wartości i to nawet bardzo zbliżone.

A co do spalania, w cyklu ekstremalnie mieszanym, agresywny-lajtowy śr. mam 12,5l , chyba nie jest źle ;)

Pozdro;
Usunięto, Regulamin Punkt 27

strzala
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: strzala » 26 maja 2009, 17:15

Witam
Koledzy piszecie w większości o dieslach i spalaniu powyżej 10l, co mnie zaskakuje. Zawsze tankuję do pełna i po przeliczeniu litry/kilometry nie przekroczyłem 11 litrów na 100km. Przeważnie jest to 10,5 i to przy silniku 2.8 benzyna. 1/5 przebiegów to miasto w większości stolica ze swoimi korkami. Fakt jeżdżę spokojnie, ale rzadko mnie wyprzedzają, więc kowadła do jaj przywiązanego nie mam, po prostu dbam o narządy wewnętrzne swoje i pasażerów (co wyprzedzać francuską czy japońską konfekcję za TIRem, a potem TIRa, wolę kilka sekund póżniej wyprzedzić obydwa i nie hamować).

Chciaż jeszcze przejechałem niewiele (5tys.km) tym autem to zauważyłem pewną zależność przy średnim spalaniu wg kompa tzn:
nie restując go po każdym tankowaniu wartość średniego zużycia paliwa się "utrwala", czyli na kolejnym zbiorniku przejeżdżam 150km mniej, a różnica wskazania na kompie się zmienia o zaledwie 0,2/0,3 litra. Ponieważ to może być złudne (na "+" lub na "-" zależy jak się jeździło) resetuję go po każdym takowaniu.
...jestem wolnym człowiekiem, mogę mówić co myślę i nie myśleć co mówię ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja