Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[c5] skrzynia manualna 1.8t polift

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
jabko_nb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[c5] skrzynia manualna 1.8t polift

Post autor: jabko_nb » 02 lip 2015, 10:06

Witam
Mam do was pytanie ponieważ nie znalazłem odp w obecnych tematach. Problem dotyczy skrzyni manualnej EHV w moim 1.8t AWT . Mianowicie ciężko wchodzą biegi nie raz przy redukcji muszę się siłować ze skrzynia , żeby wbić bieg głownie 1,2, biegu , tak samo jest z wbiciem jedynki nie raz stojąc na światłach.Dodam jeszcze ze na postoju i wyłączonym silniku bez oporów mogę wbijać każdy z biegów bez sprzęgła, czasem któryś się zblokuje i nie wejdzie ale po odbiciu i ponownej próbie wchodzi jak w masło Wymienione zostało kompletne sprzęgło ( dwumas, tarcza, docisk itd) z łożyskiem na wale , nowy olej ( trochę skrzynia lżej chodzi ale dalej nie jest to ,to co powinno jak na a6 przystało) ,odpowietrzone sprzęgło .Jeśli chodzi o uszczelniacze na wybieraku to suchutko dlatego nie wymieniałem- może ty by popróbował jeszcze?? .Co może być przyczyną tego zachowania ,synchronizatory, łożyska ,czy skrzynka do wymiany już się nadaje ( auto po swapie z multi na manual i nie wiem ile ta skrzynia ma nalatane już ) .skrzynia chodziła tak samo przed i po wymianie sprzęgła z oporami .
jakie oznaczenia skrzyń były do 1.8t w A6 , może ktoś podać ewentualnie różnice pomiędzy nimi
z góry dzięki za jakieś podpowiedzi

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel