[ a6 2003] problem ze skrzynia multitronic 2003
-
- Forum Audi A6 / A7
[ a6 2003] problem ze skrzynia multitronic 2003
witam jestem nowym formulowiczem. mam problem ze skrzynia w swoim aucie tzn. podczas ruszania gwaltownego szarpie mi samochoden. jak ruszam powoli to nie ma problemu podobnie jak ,, bawie ,, sie multitronikiem tez nie ma problemu tylko jak ruszam. wymienilem olej w skrzyni ale to nic nie pomoglo. czy ktos wie w czym jest problem? czy tu to jest czas na nowa skrzynie? czekam na odpowiedz pozdrawiam
guzek2008
guzek2008
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2009, 16:08 przez guzek2008, łącznie zmieniany 2 razy.
guzek2008
- ShoofeL
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI AYM 155KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
guzek2008,
:arrow: Zanim dołączysz do klubu, powinieneś regulaminowo przedstawić się i przywitać w dziale Powitań
:arrow: Popraw proszę profil.
Piszesz jako mężczyzna a w profilu kobieta
:arrow: Popraw proszę tytuł tego wątku zgodnie z regulaminem.
Zastosuj w nim odpowiednie tagi => [ ]
W przypadku nie poprawienia, zostanie on usunięty.
:arrow: Zanim dołączysz do klubu, powinieneś regulaminowo przedstawić się i przywitać w dziale Powitań
:arrow: Popraw proszę profil.
Piszesz jako mężczyzna a w profilu kobieta

:arrow: Popraw proszę tytuł tego wątku zgodnie z regulaminem.
Zastosuj w nim odpowiednie tagi => [ ]
W przypadku nie poprawienia, zostanie on usunięty.
-
- Forum Audi A6 / A7
Najpierw zapraszam tu: _powitania
potem proponuje zapoznać się z regulaminem i wtedy możesz zacząć aktywnie brać udział w życiu forum.
potem proponuje zapoznać się z regulaminem i wtedy możesz zacząć aktywnie brać udział w życiu forum.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2009, 21:21 przez Beata Ruszkowska, łącznie zmieniany 1 raz.
Beata
- MR.A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2014
- Moje auto: Q7
- Nadwozie: Van
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
A sprawdzałeś poduchę pod silnikiem?Jak masz urwaną,to mogą być takie objawy jak piszesz...Sprawdź jeszcze mocowania,tzn. śruby,4szt.,ltóre są przykręcone pod zderzakiem do pasa przedniego od silnika,pozdrguzek2008 pisze:juz powinno byc lepiej
[ Dodano: 2009-04-27, 16:11 ]
ale odpowiedzi na pytanie brak. poczekam
Forum internetowy a6klub.pl , a8team.pl , audi80.pl
-
- Forum Audi A6 / A7
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
W 100% nikt tu Ci nie pomorze. Mogą to byc poduchy tak jak kolega juz wczesniej wspomniał a może być i skrzynia. Co do skrzyni to najlepiej podpiąć auto pod vega i się okaże co jest nie tak, no i jeśli przyczyną będzie awaria skrzyni to musisz zgłosić się do specjalisty w tych sprawach a nie czasem do przeciętnego mechanika bo to strata czasu i pieniędzy. Na temat multi i wogóle automatów jest sporo na forum. Użyj szukajki.
- paw1972
- Forum Audi A6 / A7
W 99,9 % są to objawy braku adaptacji. Uwalone poduchy czy obejma z przodu nie spowoduje takiego szarpnięcia przy ruszaniu o jakim kolega mówi. Po za tym zobaczyłbyś to przy podniesionej masce i raptownym ruszaniu czy zaraz potym szybkim puszczeniu pedału gazu - będzie bujać silnikiem i to zdrowo, tak jak,np tutaj:
http://paw1972.wrzuta.pl/film/g3GhF7bJsU/
Jeżeli jest to tak, jakby sprzęgło załączało agresywnie/raptownie i z lekkim opóźnieniem. Pierwsze i ostatnie - skrzynia ma mieć adaptację. Bez tego będzie zawsze przy ruszaniu szarpać, a z czasem będziesz musiał znaleść firmę i kasę na naprawę. Może tego nie odczówasz, ale w zalezności od stopnia rozgrzania oleju skrzynia się poślizguje/ślizga - sprzęgło nie pracuje właściwie. Wiem, że można się nauczyć ruszać bez szarpnięcia, ale przecież nie tak ma działać sprawny multitronik
pozdr.
ps. Jak umiesz VAG-ować to sprawdź w grupach 10, 11 przy temp. oleju w skrzyni nie mniejszej od 60 st. C (odczyt w grupach) czy jest RUN lub napisz jaki masz wyświetlony komunikat. Po za tym, czy jeżeli wciśniesz gaz i szarpnie to odbiera na chwilkę moc czy idzie od razu pełną parą do przodu ?
http://paw1972.wrzuta.pl/film/g3GhF7bJsU/
Jeżeli jest to tak, jakby sprzęgło załączało agresywnie/raptownie i z lekkim opóźnieniem. Pierwsze i ostatnie - skrzynia ma mieć adaptację. Bez tego będzie zawsze przy ruszaniu szarpać, a z czasem będziesz musiał znaleść firmę i kasę na naprawę. Może tego nie odczówasz, ale w zalezności od stopnia rozgrzania oleju skrzynia się poślizguje/ślizga - sprzęgło nie pracuje właściwie. Wiem, że można się nauczyć ruszać bez szarpnięcia, ale przecież nie tak ma działać sprawny multitronik

pozdr.
ps. Jak umiesz VAG-ować to sprawdź w grupach 10, 11 przy temp. oleju w skrzyni nie mniejszej od 60 st. C (odczyt w grupach) czy jest RUN lub napisz jaki masz wyświetlony komunikat. Po za tym, czy jeżeli wciśniesz gaz i szarpnie to odbiera na chwilkę moc czy idzie od razu pełną parą do przodu ?
2.5 TDI AYM 2002
-
- Forum Audi A6 / A7
dzieki za pomoc !spr. podlaczylem komputer do samochodu i nie zdiagnozowano zadnego bledu ani w systemie alektronicznym ani silnika i ukladu jezdnego wiec moze to byc spodowane z brakiem adaptacji skrzyni wiec chyba musze sprawdzic dziekuje za pomoc pozdrawiam
[ Dodano: 2009-05-15, 11:26 ]
niestety nie potrafie VAG-owac a jak moge zadaptowac skrzynie?
[ Dodano: 2009-05-15, 11:26 ]
niestety nie potrafie VAG-owac a jak moge zadaptowac skrzynie?
guzek2008