Problem z EDS?
Problem z EDS?
Ostatnio podczas jazdy, nawet przy lekkim dodaniu gazu na FIS-ie włącza się duży czerwony trójkąt (jakby od hamulców) i przy tym występuje sygnał dźwiękowy, czy to jest spowodowane załączaniem systemu EDS, czy inny problem? Rozumiałbym gdyby przy mocnym dodawania gazu załączało się (wcześniej tak było). Wkurza mnie to prawie na każdych światłach piszczenie, najwięcej gdy jest droga mokra.
- xpbit
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
czy pompa ABS z EDSem wygląda tak samo jak każda innabendzji pisze:Sprawdź ten płyn hamulcowy skoro nie ma żadnych błędów w sterownikuta czerwona kontrolka na FIS zapala się tylko jak coś jest nie tak , jak załącza się ASR/EDS/ESP to miga kontrolka żółta na zegarach

zawsze dawałem w palnik i fura szła po prostu i buksowałą wszystkimi kołami...
oglądałem na etce ze pod pompą ABS jest jeszcze coś ale nie było opisane u mnie nić innego nie ma oprócz pompy ABS i się zastanawiam czy ten EDS mam...
jak podpinam się polskim vagiem to w info o sterowniku wyskakuję że mam ABS/EDS 5,3
Pozdrawiam

_________________________________ Audi Quattro______________________________
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
podaj numer sterownika z vaga to wszystko będzie jasne , ale w Quattro chyba nie było ASR bo są Torseny 
były wersje - ABS, ABS/ASR/EDL( po niem.EDS ) , ABS/ASR/EDL/ESP i ABS/EDL ( tylko Quattro)

były wersje - ABS, ABS/ASR/EDL( po niem.EDS ) , ABS/ASR/EDL/ESP i ABS/EDL ( tylko Quattro)
Ostatnio zmieniony 24 sty 2015, 15:20 przez bendzji, łącznie zmieniany 2 razy.
- xpbit
- Forum Audi A6 / A7
czyli mógłbym wstawić sobie obojętnie jaki sterownik ABSu w przypadku całkowitego uszkodzenia obecnego i by pasowałbendzji pisze:masz ABS z EDL ( EDS ) , ten sterownik nie wymaga kodowania ( np. przy wymianie ) bo komunikuje się z innymi podzespołami w aucie dwoma przewodami ( w autach z can sterownik się koduje aby wiedział w jakim aucie się znajduje )

jak mam ten EDL(EDS) tzn że mam jakąś kontrole trakcji :shock:
Problem rozwiązany. Problemem jednak była niski poziom płynu hamulcowego.
Mam jeszcze jedno pytanie, jak zaloguje się grupe 001 dla ABS-ów, czy mogą się różnić troszkę prędkość na poszczególnych kołach?
Przykładowy log poniżej.
ABS - LOG 001
Mam jeszcze jedno pytanie, jak zaloguje się grupe 001 dla ABS-ów, czy mogą się różnić troszkę prędkość na poszczególnych kołach?
Przykładowy log poniżej.
ABS - LOG 001
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
Cieszę się że mogłem pomóc a rozwiązanie bardzo prostepegaz9 pisze:Problem rozwiązany. Problemem jednak była niski poziom płynu hamulcowego.
Przykładowy log poniżej.
ABS - LOG 001

Takimi różnicami jak w logu bym się nie przejmował.
[ Dodano: 2015-01-24, 18:57 ]
No właśnie nie każdy tylko te bez CAN i pod Quattro chyba - myślę że zamienniki twojej są opisane w podpiętym temacie xoslox o ABS. Kiedyś pisałem w temacie o sterowniku z końcówka A czy H , ktoś miał podobną konfigurację jak ty ( Quattro z 97/98 r. ) i sterownik z innego auta od FWD i miał jakieś zworki na pinach sterownika...o to jest ten temat viewtopic.php?t=71362&postdays=0&postorder=asc&start=15xpbit pisze:czyli mógłbym wstawić sobie obojętnie jaki sterownik ABSu w przypadku całkowitego uszkodzenia obecnego i by pasowałbendzji pisze:masz ABS z EDL ( EDS ) , ten sterownik nie wymaga kodowania ( np. przy wymianie ) bo komunikuje się z innymi podzespołami w aucie dwoma przewodami ( w autach z can sterownik się koduje aby wiedział w jakim aucie się znajduje )
jak mam ten EDL(EDS) tzn że mam jakąś kontrole trakcji :shock:
EDL/EDS - to nic innego jak "blokada" mechanizmu różnicowego przy pomocy ABS , tu masz filmik
Ehh diabelski post 666

- xpbit
- Forum Audi A6 / A7
hah no post konkretnybendzji pisze:
No właśnie nie każdy tylko te bez CAN i pod Quattro chyba - myślę że zamienniki twojej są opisane w podpiętym temacie xoslox o ABS. Kiedyś pisałem w temacie o sterowniku z końcówka A czy H , ktoś miał podobną konfigurację jak ty ( Quattro z 97/98 r. ) i sterownik z innego auta od FWD i miał jakieś zworki na pinach sterownika...o to jest ten temat viewtopic.php?t=71362&postdays=0&postorder=asc&start=15
EDL/EDS - to nic innego jak "blokada" mechanizmu różnicowego przy pomocy ABS , tu masz filmik
Ehh diabelski post 666

tzn że jak ja mam to bez CAN i quattro a z info o sterowniku jest ABS/EDS tzn że ta blokada dyferencjałów jest ? :shock:
na filmiku mówią że do 40km/h działa no to ciekawe..... co to teraz u mnie siedzi

szkoda że śniegu nie ma bym zaraz sprawdził na jakiejś górce

sterownik po ponownym wykręceniu wymianie bezpiecznika takiego dużego pod kierownicą 50A i przeczyszczenia wszystkich mas działa już 2gi dzień bez problemu :shock:
także o sterownik zaczynam być powoli spokojny jak został naprawiony

teraz czysta ciekawość czy jest tu wspomagacz EDS/EDL
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)

no nic trzeba będzie poczekać może jeszcze trochę śniegu spadnie

Pozdrawiam i dzięki za pomoc i za zainteresowanie