Miękkie sprzęgło po odpaleniu
Miękkie sprzęgło po odpaleniu
Witam. Mam następujący problem. Po kilku godzinnym odstaniu auta sprzęgło jest bardzo miękkie. Bierze od dołu i odbija bardzo powoli. Po przejechaniu kilku km, nagrzaniu się, sprzęgło twardnieje i jest już normalne. Niestety nie jest to stabilne, bo przy poruszaniu z szybszą prędkością problem miękkiego sprzęgła wraca. W czym szukać rozwiązania sprawy ? Wysprzęglik ?
Kiedyś w A4 miałem podobny problem ,pedał sprzęgła brał niżej ,powoli wracał .Wyczytałem że trzeba odpowietrzyć wysprzęglik ,po odkręceniu odpowietrznika przy wysprzęgliku oczekiwałem że wyleci płyn ale nic nie leciało ,nie mozna było odpowietrzyć.Winowajcą okazała się pompka sprzęgła przy pedale ,po wymianie odpowietrzyłem (procedura jak przy odpowietrzaniu hamulców tylko trzeba zrobić więcej cykli nie pamiętam z 15 razy?) i wszystko było git
sprawdz jeszcze czy nie ubywa Ci płynu hamulcowego ,i czy nie masz wycieku przy pedale sprzegła i przy wysprzęgliku
ale to było w a4 z 2003 ,nie wiem jak jest u Ciebie , czy też jest pompka i wysprzęglik

sprawdz jeszcze czy nie ubywa Ci płynu hamulcowego ,i czy nie masz wycieku przy pedale sprzegła i przy wysprzęgliku
ale to było w a4 z 2003 ,nie wiem jak jest u Ciebie , czy też jest pompka i wysprzęglik

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Daniel
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Liftback
- Silnik: 3.0 TDI 272KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Re: Miękkie sprzęgło po odpaleniu
zajrzyj pod auto czy czasem nie poci się wysprzęglik, próba odpowietrzenia(mimo wszystko powinna pompka sama przepchać jeśli choć troche działa) jeśli nie, pompka przy pedale jak poprzednik napisał do wymiany1na100 pisze:Witam. Mam następujący problem. Po kilku godzinnym odstaniu auta sprzęgło jest bardzo miękkie. Bierze od dołu i odbija bardzo powoli. Po przejechaniu kilku km, nagrzaniu się, sprzęgło twardnieje i jest już normalne. Niestety nie jest to stabilne, bo przy poruszaniu z szybszą prędkością problem miękkiego sprzęgła wraca. W czym szukać rozwiązania sprawy ? Wysprzęglik ?