Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Miękkie sprzęgło po odpaleniu

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
1na100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Miękkie sprzęgło po odpaleniu

Post autor: 1na100 » 27 paź 2016, 23:30

Witam. Mam następujący problem. Po kilku godzinnym odstaniu auta sprzęgło jest bardzo miękkie. Bierze od dołu i odbija bardzo powoli. Po przejechaniu kilku km, nagrzaniu się, sprzęgło twardnieje i jest już normalne. Niestety nie jest to stabilne, bo przy poruszaniu z szybszą prędkością problem miękkiego sprzęgła wraca. W czym szukać rozwiązania sprawy ? Wysprzęglik ?

pawell_28
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pawell_28 » 29 paź 2016, 09:14

Kiedyś w A4 miałem podobny problem ,pedał sprzęgła brał niżej ,powoli wracał .Wyczytałem że trzeba odpowietrzyć wysprzęglik ,po odkręceniu odpowietrznika przy wysprzęgliku oczekiwałem że wyleci płyn ale nic nie leciało ,nie mozna było odpowietrzyć.Winowajcą okazała się pompka sprzęgła przy pedale ,po wymianie odpowietrzyłem (procedura jak przy odpowietrzaniu hamulców tylko trzeba zrobić więcej cykli nie pamiętam z 15 razy?) i wszystko było git <lol>

sprawdz jeszcze czy nie ubywa Ci płynu hamulcowego ,i czy nie masz wycieku przy pedale sprzegła i przy wysprzęgliku

ale to było w a4 z 2003 ,nie wiem jak jest u Ciebie , czy też jest pompka i wysprzęglik :)

czoorny
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 2015
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Liftback
Silnik: 3.0 TDI 272KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Re: Miękkie sprzęgło po odpaleniu

Post autor: czoorny » 29 paź 2016, 09:47

1na100 pisze:Witam. Mam następujący problem. Po kilku godzinnym odstaniu auta sprzęgło jest bardzo miękkie. Bierze od dołu i odbija bardzo powoli. Po przejechaniu kilku km, nagrzaniu się, sprzęgło twardnieje i jest już normalne. Niestety nie jest to stabilne, bo przy poruszaniu z szybszą prędkością problem miękkiego sprzęgła wraca. W czym szukać rozwiązania sprawy ? Wysprzęglik ?
zajrzyj pod auto czy czasem nie poci się wysprzęglik, próba odpowietrzenia(mimo wszystko powinna pompka sama przepchać jeśli choć troche działa) jeśli nie, pompka przy pedale jak poprzednik napisał do wymiany

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl