[ TIP+Q] Brzdęk przy zmianie z P na D
[ TIP+Q] Brzdęk przy zmianie z P na D
Witam , przy zmianie biegów z P na D mam dziwny metaliczny brzdęk. Czytałem gdzieś, że to może być gdy nie zaciąga się ręcznego. Ja zaciągam i niestety to występuje. Miał ktoś podobnie lub wie co to może być?
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
yaro97, do tego trzeba wrózki aby odkryć co jest u Ciebie. Teraz będziesz miał 101 podpowiedzi i kazda może nawet prawdziwa a u Ciebie będzie jeszcze co innego.
Ten dźwięk to skąd jest ? ze skrzyni biegów ?
Ja w takim przypadku miałem rozwalony kosz forwardu
Ale równie dobrze moze np. być luźna jakaś blaszna osłona
A poza tym chyba z P na R
? Bo z P na D to sie nie bardzo da 
Ten dźwięk to skąd jest ? ze skrzyni biegów ?
Ja w takim przypadku miałem rozwalony kosz forwardu

Ale równie dobrze moze np. być luźna jakaś blaszna osłona

A poza tym chyba z P na R

Części samochodowe online - Motostacja pl
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
U mnie był to dxwięk metaliczny, "blaszany", taki dosyć dźwieczny (nie głuche stukniecie), przy przełączaniu dźwigni z położenia P w kierunku R. Wystapiło może ze dwa razy i jakieś 2 dni później w czasie jazdy kosz się rozlecial. Pękł równiutko, jakby przeciety na tokarce
W moim przypadku to uszkodzenie nie dało żadnych opiłków.
Tak było u mnie, co nie znaczy, że u Ciebie bedzie też (oby nie
).
Poza tym nie udowodnię związku między tym dźwiekiem a awarią. Nie udowodnie tez co brzdęknęło, tzn. czy to ten kosz czy co innego co spowodować mogło wywalenie kosza
?
Niemniej poza tym przypadkiem nigdy takiego odgłosu nie słyszałem a przejechałem na tipie ponad 70 000 km
A tak w ogóle to nie sprawdzimy przecież czy mamy na myśli taki sam rodzaj dźwięku

W moim przypadku to uszkodzenie nie dało żadnych opiłków.
Tak było u mnie, co nie znaczy, że u Ciebie bedzie też (oby nie

Poza tym nie udowodnię związku między tym dźwiekiem a awarią. Nie udowodnie tez co brzdęknęło, tzn. czy to ten kosz czy co innego co spowodować mogło wywalenie kosza

Niemniej poza tym przypadkiem nigdy takiego odgłosu nie słyszałem a przejechałem na tipie ponad 70 000 km

A tak w ogóle to nie sprawdzimy przecież czy mamy na myśli taki sam rodzaj dźwięku

Dzięki wielkie za odpowiedź.
U mnie ten dźwięk jest już od jakiegoś czasu .Zacząłem go słyszeć dopiero jak zrobiło się ciepło i jeżdżę z otwartym oknem. Przy zamkniętym nic nie słychać. Słychać go, nie jak powiedziałem gdy wrzucę bieg do przodu lub tyłu ale jak zaczynam ruszać. Trochę mnie zmartwiło to co napisałeś, bo być może to początek koĂąca skrzyni .
Chyba będę musiał pojechać gdzieś do speca od skrzyĂą.
U mnie ten dźwięk jest już od jakiegoś czasu .Zacząłem go słyszeć dopiero jak zrobiło się ciepło i jeżdżę z otwartym oknem. Przy zamkniętym nic nie słychać. Słychać go, nie jak powiedziałem gdy wrzucę bieg do przodu lub tyłu ale jak zaczynam ruszać. Trochę mnie zmartwiło to co napisałeś, bo być może to początek koĂąca skrzyni .
Chyba będę musiał pojechać gdzieś do speca od skrzyĂą.
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
yaro97, Ty krętaczu
?
A weź obejrzyj sobie wszystko od dołu auta, moze ci sie jakaś śruba od półosi urwała/odkręciła, przegub się rozlatuje albo poduszka albo....
Poruszaj, poszarp, spróbuj ręka obracać, itp.
Albo wsadź kogoś spostrzegawczego do kanału a Ty ruszaj tyle razy ile potrzeba aby brzdęknęło. Wtedy sie wyda co to

Przyznasz sam, że to troche zmienia postac rzeczy ?yaro97 pisze:Słychać go, nie jak powiedziałem gdy wrzucę bieg do przodu lub tyłu ale jak zaczynam ruszać.
A tego to jestes pewien, że to hałas ze skrzyniyaro97 pisze:Chyba będę musiał pojechać gdzieś do speca od skrzyĂą.

A weź obejrzyj sobie wszystko od dołu auta, moze ci sie jakaś śruba od półosi urwała/odkręciła, przegub się rozlatuje albo poduszka albo....
Poruszaj, poszarp, spróbuj ręka obracać, itp.
Albo wsadź kogoś spostrzegawczego do kanału a Ty ruszaj tyle razy ile potrzeba aby brzdęknęło. Wtedy sie wyda co to

Tak zrobię .Jutro wejdę do kanału i spróbuję poszukać co to może być.
Dzięki za pod powiedzi
Dam znać czy coś znalazłem.
Właśnie, byłem w kanale i dźwięk dochodzi jednak od strony wału lub dyfra, ale dokładnie nie jestem w stanie określić. Jedyny plus , że to nie skrzynia.
Jednak bardzo mnie to dręczy. Ciężko to sprawdzić bo mam mały garaż a pojawia się to podczas ruszania w momencie dodanią gazu .
Dzięki za pod powiedzi
Dam znać czy coś znalazłem.
Właśnie, byłem w kanale i dźwięk dochodzi jednak od strony wału lub dyfra, ale dokładnie nie jestem w stanie określić. Jedyny plus , że to nie skrzynia.
Jednak bardzo mnie to dręczy. Ciężko to sprawdzić bo mam mały garaż a pojawia się to podczas ruszania w momencie dodanią gazu .