[ TIP] A6C5 1.8T AEB TIPTRONIC OŚKA Problem ze skrzynią
-
- Forum Audi A6 / A7
[ TIP] A6C5 1.8T AEB TIPTRONIC OŚKA Problem ze skrzynią
Witam. Jak w tytule chyba mam problem ze skrzynią a bardziej z konwerterem. Chodzi o to, że skrzynia pracuje ładnie do góry i w dół poza jednym.... Szarpie przy zapinaniu lock up'a. Rano jak jest zimna objawu nie ma bo się nie zapina wiadomo. Chwilkę pojeżdżę i szarpie zawsze przy prędkości 40 km/h nawet jak bieg się nie zmienia (sprawdzane na tipie) jest to takie jakby jednorazowe pukanie. Wystarczy trochę pojeździć dłużej to intensywność tego "pukania" zmiesza się aż w końcu zapina lock up płynnie. Wystarczy postój np. na godzinę i dalej czuć to zapięcie.... Na kompie skrzyni brak błędów. Olej zmieniony 5k km temu. Dodam, że zaczęło to występować na równo z awarią sterownika ABS, który obecnie jest w regeneracji. Czy może on być przyczyną? Jak hamuje awaryjnie ostro to po puszczeniu hamulca i dodania gazu jest efekt ślizgającego sprzęgła (tylko przy ostrym hamowaniu). Na sterowniku silnika wyskakuje błąd ubogiej mieszanki... Mam nadzieję, że podałem wyczerpujące informacje. Proszę o pomoc.
-
- Forum Audi A6 / A7
Dokładnie taki BG052162 wlał mój zaufany spec od ASB. Przed wymianą było tylko poranne szarpiecie z 1 na 2. Po wymianie problem ustąpił. Poprzedni właściciel mówił, że zmieniał na taki: MOBIL ATF 220 1L. A przynajmniej pokazywał mi litrowe opakowanie tego... Kiedyś też miałem powódź z prawej strony ale wszystko wysuszone i było dobrze