[ TIP] A6 C5 2.4 Tryb awaryjny
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
[ TIP] A6 C5 2.4 Tryb awaryjny
Witam posiadam Audi A6 C5 Avant 2.4 V6 165KM 121kW.
Skrzynia działa w trybie awaryjnym, sprawdziłem wiec sterownik skrzyni, okazał się zalany i przepalony, oznaczenia na sterowniku 0 260 002 648 , 4B0 927 156 AL.
Szukałem na aukcjach sterownika, znalazłem jeden w Australii i drugi na alledrogo za 3tysie. Pytanie moje brzmi, czy mona zastosować inny sterownik typu
4A0 927 156 AL lub 8D0 927 156 AL i jakoś go przeprogramować jeśli by była taka potrzeba?
Skrzynia działa w trybie awaryjnym, sprawdziłem wiec sterownik skrzyni, okazał się zalany i przepalony, oznaczenia na sterowniku 0 260 002 648 , 4B0 927 156 AL.
Szukałem na aukcjach sterownika, znalazłem jeden w Australii i drugi na alledrogo za 3tysie. Pytanie moje brzmi, czy mona zastosować inny sterownik typu
4A0 927 156 AL lub 8D0 927 156 AL i jakoś go przeprogramować jeśli by była taka potrzeba?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Na ebayu masz od Polaka za 750 zł . Kilka w podobnej cenie jest na Litwie i w Niemczech.
https://www.ebay.pl/itm/Getriebesteuerg ... :rk:1:pf:0
Znalazłem numer do nich, bo na ebayu nie widziałem - 601 293 979.
https://www.ebay.pl/itm/Getriebesteuerg ... :rk:1:pf:0
Znalazłem numer do nich, bo na ebayu nie widziałem - 601 293 979.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2019, 15:18 przez mat1324, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Forum Audi A6 / A7
Dzięki wielkie, jutro mam jeszcze wizytę na szrocie, ale wątpię aby coś było i kilka telefonów do wykonania, ale pewnie zostanie kupno z ebaya.
[ Dodano: 2019-02-01, 16:34 ]
Kupiłem z neta sterownik skrzyni. Skrzynia śmiga jak powinna, nie szarpie przy zmianie biegów ani przy ruszaniu.
Niby jest opcja przeprogramowania innego sterownika skrzyni ale udało się właściwy dopaść
Na innym forum dostałem odpowiedz
"8D0 927 156 AL powinien pasować po zaprogramowaniu EEPROM i FLASH."
Wiec gdyby ktoś kiedyś miał podobny problem i nie było właściwego modelu, jest inna opcja.
Dziękuje za pomoc. Teraz zaczynam szukać "dlaczego na desce nie wyświetla się na jakim biegu jadę?"
[ Dodano: 2019-02-01, 16:34 ]
Kupiłem z neta sterownik skrzyni. Skrzynia śmiga jak powinna, nie szarpie przy zmianie biegów ani przy ruszaniu.
Niby jest opcja przeprogramowania innego sterownika skrzyni ale udało się właściwy dopaść
Na innym forum dostałem odpowiedz
"8D0 927 156 AL powinien pasować po zaprogramowaniu EEPROM i FLASH."
Wiec gdyby ktoś kiedyś miał podobny problem i nie było właściwego modelu, jest inna opcja.
Dziękuje za pomoc. Teraz zaczynam szukać "dlaczego na desce nie wyświetla się na jakim biegu jadę?"
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2004
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Diesel
bo chyba sie nie wyswietla, jest tylko PRNDS lub PRND432 nie wiem jak masz i tylko podswietla sie w literka w którym położeniu masz wybierak, lub jak przełączysz na Tip to wtedy masz na fis 12345 i jest tak samo podswietlone tylko na którym jedziesz, z automatu to nie działa ze samo sie zmienia
Lektorzy, nagrania: multifonika.net
-
- Forum Audi A6 / A7
dobrze wiedzieć
hrrr chyba konkretnie zgłupiałem
Czytam o tych fis'ach i ze to prawie standard, oglądam fotki i nachodzi mnie myśl "hmm...u mnie chyba to inaczej wygląda..".
Rzeczywiście wygląda inaczej.
Mam zatem pytanie, czy wszystkie maja taką przypadłość czy tylko te z pełnym fis'em, bo może jednak jakiś kabel lubi się w pewnym miejscu złamać ?
Mój wygląda tak (zdjęcie poglądowe)
https://sprzedajemy.pl/a6-c5-licznik-au ... nr56154340
hrrr chyba konkretnie zgłupiałem
Czytam o tych fis'ach i ze to prawie standard, oglądam fotki i nachodzi mnie myśl "hmm...u mnie chyba to inaczej wygląda..".
Rzeczywiście wygląda inaczej.
Mam zatem pytanie, czy wszystkie maja taką przypadłość czy tylko te z pełnym fis'em, bo może jednak jakiś kabel lubi się w pewnym miejscu złamać ?
Mój wygląda tak (zdjęcie poglądowe)
https://sprzedajemy.pl/a6-c5-licznik-au ... nr56154340
-
- Forum Audi A6 / A7
Dzięki za info. Trochę zajmie czasu i nerwów, aby auto było "igła"
pewnie wymiana na coś takiego
https://allegro.pl/oferta/wyswietlacz-t ... 7613241080
to by było zbyt prosto. Jeszcze mnie czeka ogarniecie ABS/ASR, bo coraz częściej "lubi się zapalić", pewnie elektronika, bo wtedy się nie idzie z nim połączyć.
pewnie wymiana na coś takiego
https://allegro.pl/oferta/wyswietlacz-t ... 7613241080
to by było zbyt prosto. Jeszcze mnie czeka ogarniecie ABS/ASR, bo coraz częściej "lubi się zapalić", pewnie elektronika, bo wtedy się nie idzie z nim połączyć.
-
- Forum Audi A6 / A7
Tak, od samego początku, niby była tylko skrzynia do ogarnięcia i czujnik ABS, ale i drobne "kwiatki" wychodzą, można bez tego śmigać, ale jak dla mnie auto ma być "igła".
Mam w planie też zrobić jakąś przedłużkę do sterownika skrzyni i komfortu (myślę stary sterownik co by gniazdo było i 2 wtyka ze szrotu z kablami, trochę czasu i lutownica), jak się da to wepchnąć to w mniej wilgotne miejsce + przerobienie kanalików w podszybiu co się lubią zapchać.
No chyba, ze ktoś już coś innego wykombinował i opatentował.
Mam w planie też zrobić jakąś przedłużkę do sterownika skrzyni i komfortu (myślę stary sterownik co by gniazdo było i 2 wtyka ze szrotu z kablami, trochę czasu i lutownica), jak się da to wepchnąć to w mniej wilgotne miejsce + przerobienie kanalików w podszybiu co się lubią zapchać.
No chyba, ze ktoś już coś innego wykombinował i opatentował.