[a6 C4 ] Czy wymienia się olej w skrzynce zmiany biegów?
- Toranaga
- Forum Audi A6 / A7
Hej,
To jeszcze raz ja ... poczytaj tutaj i zapytaj kolegę "goly131" czy wymieniłby olej gdyby miał jeszcze raz dokonać wyboru ...
a6-c5-24-wymiana-oleju-a-po-niej-problem-vt8971.htm
Pozdrawiam
To jeszcze raz ja ... poczytaj tutaj i zapytaj kolegę "goly131" czy wymieniłby olej gdyby miał jeszcze raz dokonać wyboru ...
a6-c5-24-wymiana-oleju-a-po-niej-problem-vt8971.htm
Pozdrawiam
a może mu jakąś kiche nalali?? nie pomyślałeś o tym?? ja się sprzeczał nie będę czasem tak bywa, ale ja będę wymieniał bo na logiczne myślenie tak robić się powinno. a dwa mechanik u którego serwisuje swoje auto wymienia olej w skrzyniach u swoich klientów i jakoś chodzi i ludzie go chwalą i znad morza na śląsk jeżdżą skrzynie serwisować.
niech każdy robi jak chce, ja wyraziłem poprostu swoje zdanie na ten temat :-D
niech każdy robi jak chce, ja wyraziłem poprostu swoje zdanie na ten temat :-D
PAGÓR
![Obrazek]()
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Sam jestem po wymianie oleju i mimo ze skrzynia zaczela mi swirowac to jestem zdania ze olej w skrzyni wymienic trzeba. Jak sobie zdajesz sprawe w kazdej skrzyni biegow, silniku wystepuje tarcia miedzy elementami, mimo ze wszystko zatopione jest w oleju. Tak wiec po 100 czy 200 tysiacach to co sie wytaarlo musi sie gdzies odlozyc. Otoz w misce olejowej skrzyni jest kilka magnesow ktore przyciagaja wytarte opilki metalu. U mnie po 180tys, i zlaniu czarnego jak smola oleju z magnesow sciagnalem pelna lyzeczke takich opilkow. Predzej czy pozniej nie beda w stanie sie juz przykleic (bo bedzie ich za duzo) do magnesow tylko zaczna wirowac po skrzyni...
Najwazniejsze jest to abys wymienil olej w warsztacie ktory sie taka czynnoscia zajmuje. Dynamicznie przy uzyciu maszyny, ktora przeplucze skrzynie i zostawi czysciutki olej. Nowy filtr, reset i jestem pewny ze wszystko zagra jak w zegarku. Wymiana oleju w Tipe na wlasna reke to duze ryzyko- musisz pilnowc temperatury oleju w skrzyni 35-45 stopni aby nie przelac ani nie dolac za malo. Poza tym wymieniajac statycznie wyleci ci ze skrzyni z 4,5 5 litrow z 9 jakie sie tam znajduja.
Sam niedlugo wybieram sie do Polandi i szukam firmy w Poznan ktora wymieni mi oliwke tak jak trzeba.
Swoja droga. Jakies sugestie co do warsztatu w Wielkopolsce????
Pozdrawiam
PS: Orginalny olej do skrzyni TIP w C5 to Esso LT71141. Chociaz w serwisie ci tego nie powiedza... bo nie wiedza. Mam znajomego w ASO Audi i przy uzycia programow do zamawiania czesci np: oleju, nie byl w stanie doszukac sie dokladnej specyfikacji.
Najwazniejsze jest to abys wymienil olej w warsztacie ktory sie taka czynnoscia zajmuje. Dynamicznie przy uzyciu maszyny, ktora przeplucze skrzynie i zostawi czysciutki olej. Nowy filtr, reset i jestem pewny ze wszystko zagra jak w zegarku. Wymiana oleju w Tipe na wlasna reke to duze ryzyko- musisz pilnowc temperatury oleju w skrzyni 35-45 stopni aby nie przelac ani nie dolac za malo. Poza tym wymieniajac statycznie wyleci ci ze skrzyni z 4,5 5 litrow z 9 jakie sie tam znajduja.
Sam niedlugo wybieram sie do Polandi i szukam firmy w Poznan ktora wymieni mi oliwke tak jak trzeba.
Swoja droga. Jakies sugestie co do warsztatu w Wielkopolsce????
Pozdrawiam
PS: Orginalny olej do skrzyni TIP w C5 to Esso LT71141. Chociaz w serwisie ci tego nie powiedza... bo nie wiedza. Mam znajomego w ASO Audi i przy uzycia programow do zamawiania czesci np: oleju, nie byl w stanie doszukac sie dokladnej specyfikacji.
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam,
Panowie, ja podepnę się trochę w tym temacie. W C4 AAt115km ze skrzynią 6-tką trójka wchodzi z takim jakby nico zgrzytem. ale tylko w momencie szybszej zmiany biegów. Jeśli poczekam, aż silnik zajdzie z obrotów bieg wchodzi jak w masło.
Te skrzynie tak mają?? Czy może synchron pada?? Może ewentualnie zmiana oleju pomoże :?:
Panowie, ja podepnę się trochę w tym temacie. W C4 AAt115km ze skrzynią 6-tką trójka wchodzi z takim jakby nico zgrzytem. ale tylko w momencie szybszej zmiany biegów. Jeśli poczekam, aż silnik zajdzie z obrotów bieg wchodzi jak w masło.
Te skrzynie tak mają?? Czy może synchron pada?? Może ewentualnie zmiana oleju pomoże :?:
Podepnę się pod pytanie gdyż mam takie same objawy.franklin pisze:Witam,
Zapytam jeszcze jaki olej najlepiej wlewać do manualnej skrzyni ww. ?
rubio nie ma się co denerwować chciałem po prostu uściślić markę oleju. Pisano że textar castrol i pojawiła się nazwa superol ( co mnie osobiście się skojarzyła z maluchami). Jeżeli pytanie nie było trafne to przepraszam...rubio pisze:Nie no zaraz mi ręce opadną :evil:Casian pisze:Zapytam jeszcze jaki olej najlepiej wlewać do manualnej skrzyni
Ile razy w jednym wątku można pytać o to samo?? :evil:
-
- Forum Audi A6 / A7
Polecam filmik o skrzyniach i na dręczące pytania, wymieniać czy nie wymieniać olej.
Autojózefów.pl [ Automatyczne skrzynie biegów ; TVN TURBO]
oraz tak ogólnie zasada działania:
Jak to działa? Automatyczna skrzynia biegów ; Discovery Chanell
pozdrawiam;
Autojózefów.pl [ Automatyczne skrzynie biegów ; TVN TURBO]
oraz tak ogólnie zasada działania:
Jak to działa? Automatyczna skrzynia biegów ; Discovery Chanell
pozdrawiam;
Usunięto, Regulamin Punkt 27
- elmi_k
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Emil
- Rocznik: 1996
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
info z Autodaty:mastacrx pisze:a lał ktoś Motul Motylgear 75W90 półsyntetyk - 43zł/1L, miałem silnik w hondzie zalany motulem i spisywał się przyzwoicie, a i ile oleju wchodzi do skrzyni manualnej 100 c4, 2.8 benzyna?
- olej do skrzyni 75W/90 Syntetyk
- ilosc: 2,2-2,7l (dodatkowa adnotacja: transfer box =0,8l; transfer box(01F transmission)=1,02l