Zmiana kolumny kierowniczej na regulowaną elektrycznie
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzesiek
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TFSI 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
Super, bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
[ Dodano: 2019-09-14, 19:36 ]
Elektryczna kolumna na pokładzie. CP nie zdjęte - i tu jest pytanie. Elektryczne regulacja działa, po wyłączeniu zapłonu kiera idzie kilka cm do góry i analogowo po włączeniu idzie w dół. Zero błędów poza brakiem zdjętej ochrony w 09 i braku komunikacji z modułem centr. elektryki w 19, 16. Reszta bez zarzutu, światła działają, zero błędów spalonej żarówki.
Jedynie, nie współgra kolumna z pamięcią. Nie reaguje na wciśnięcie przycisku 1 lub 2 na panelu memory.
Czym powinien się objawić brak zdjętej ochrony? Czy pamięć fotela powinna współgrać z kolumną?
[ Dodano: 2019-09-14, 19:36 ]
Elektryczna kolumna na pokładzie. CP nie zdjęte - i tu jest pytanie. Elektryczne regulacja działa, po wyłączeniu zapłonu kiera idzie kilka cm do góry i analogowo po włączeniu idzie w dół. Zero błędów poza brakiem zdjętej ochrony w 09 i braku komunikacji z modułem centr. elektryki w 19, 16. Reszta bez zarzutu, światła działają, zero błędów spalonej żarówki.
Jedynie, nie współgra kolumna z pamięcią. Nie reaguje na wciśnięcie przycisku 1 lub 2 na panelu memory.
Czym powinien się objawić brak zdjętej ochrony? Czy pamięć fotela powinna współgrać z kolumną?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Rafał
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Hej
Udało Ci się zamontować te kolumnę z która miałeś wcześniej problem ? Może coś więcej o tym napisać ?
Ja jestem po montażu sterownika fotela i bordnetza z końcówka Q, oraz zdjęciu ochrony w ASO (koszt cp 250zł). Teraz będę szukał kolumny.
Brak Cp powodował u mnie ze nie działał tylko spryskiwacz lamp. Pamięć fotela oczywiście tez nie działała, ale to było przez cp na sterowniku fotela.
A mam jeszcze jedno pytanko, jaki masz bord i czy działa ci przyciemnianie led przy włączonym kierunku? Pytałem już o to na forum, ale temat nie jest chyba taki popularny 😁
Udało Ci się zamontować te kolumnę z która miałeś wcześniej problem ? Może coś więcej o tym napisać ?
Ja jestem po montażu sterownika fotela i bordnetza z końcówka Q, oraz zdjęciu ochrony w ASO (koszt cp 250zł). Teraz będę szukał kolumny.
Brak Cp powodował u mnie ze nie działał tylko spryskiwacz lamp. Pamięć fotela oczywiście tez nie działała, ale to było przez cp na sterowniku fotela.
A mam jeszcze jedno pytanko, jaki masz bord i czy działa ci przyciemnianie led przy włączonym kierunku? Pytałem już o to na forum, ale temat nie jest chyba taki popularny 😁
mody: Acc, Fotele elektryczne - kierowcy i pasażera z pamięcią, Lane Change Assist, Kamera cofania, Hak orginał, KeyLess, Elektryczna kolumna kierownicy
-
- Forum Audi A6 / A7
Tak udało się. Podszedłem do tego inaczej, Zdjąłem osłony i kierownicę, następnie odkręciłem kolumnę i zdemontowałem blokadę. Poźniej wykręciłem manetki i zwijak, włożyłem nową kolumnę, zamontowałem rygiel, manetki ze zwijakiem i przykręciłem kolumnę. Cały czas miałem wyłączony zapłon i kluczyk w stacyjce, nie wyciągałem żadnych wtyczek.
Nie dziłała mi na pewno pamięć kolumny. Ustawianie działa, komfortowe wsiadanie i wysiadanie również. Światła wszystkie ok, prawdopodobnie spryski lamp również nie działają. We wtorek jadę na CP, więc wszystko będzie cacy - mam nadzieję
Co do dziennych, to przygasają przy włączeniu kierunku.
Nie dziłała mi na pewno pamięć kolumny. Ustawianie działa, komfortowe wsiadanie i wysiadanie również. Światła wszystkie ok, prawdopodobnie spryski lamp również nie działają. We wtorek jadę na CP, więc wszystko będzie cacy - mam nadzieję

Co do dziennych, to przygasają przy włączeniu kierunku.
-
- Forum Audi A6 / A7
Próbowałeś kodować elektryczną kolumnę w pamięci foteli? Nie mam podpowiedzi w VCDS, ale z analizy przykładowych kodowań wydaje mi się że kolumnę koduje się również w fotelu kierowcy, aczkolwiek mogę się mylić.
Borda masz z końcówka M ?
Borda masz z końcówka M ?
mody: Acc, Fotele elektryczne - kierowcy i pasażera z pamięcią, Lane Change Assist, Kamera cofania, Hak orginał, KeyLess, Elektryczna kolumna kierownicy
-
- Forum Audi A6 / A7
Mozliwe, nie kodowałem w pamięci foteli. Mam właściwego borda, ale nie pamiętam literki. Wieczorem postaram się sprawdzić.
[ Dodano: 2019-09-16, 18:20 ]
Sprawdziłem i.....w module pamięci fotela kierowcy nic nie zakoduję, bp nie mam żadnych opisów przy okienkach. Same bajty, bity i ptaszki
Borda mam z lit. M.
Jutro będę więcej wiedział, jak zdejmę cp.
[ Dodano: 2019-09-17, 20:36 ]
Ochrona zdjęta. Wszystko działa jak należy, pamięć i komfortowe wsiadanie i wysiadanie również.
Jedyną rzeczą jaką musiałem dokupić i o któej się nie mówi, to osłona pod kierownice. Ta po manualnej regulacji ma większy otwór, który nie zasłania modułu blokady. Można kupić samą zaślepkę, ale taniej i łatwiej będzie poszukać całęj osłony. Ja znalazłem za 7 dyszek w idealnym stanie......teraz wszystko jest według sztuki
[ Dodano: 2019-09-16, 18:20 ]
Sprawdziłem i.....w module pamięci fotela kierowcy nic nie zakoduję, bp nie mam żadnych opisów przy okienkach. Same bajty, bity i ptaszki

Borda mam z lit. M.
Jutro będę więcej wiedział, jak zdejmę cp.
[ Dodano: 2019-09-17, 20:36 ]
Ochrona zdjęta. Wszystko działa jak należy, pamięć i komfortowe wsiadanie i wysiadanie również.
Jedyną rzeczą jaką musiałem dokupić i o któej się nie mówi, to osłona pod kierownice. Ta po manualnej regulacji ma większy otwór, który nie zasłania modułu blokady. Można kupić samą zaślepkę, ale taniej i łatwiej będzie poszukać całęj osłony. Ja znalazłem za 7 dyszek w idealnym stanie......teraz wszystko jest według sztuki

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Maciek
- Rocznik: 2004
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Skrzynia: Tiptronic
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Maciek
- Rocznik: 2004
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
-
- Forum Audi A6 / A7
Hej
Jestem już po montażu kolumny elektrycznej. Poszło bez problemu:
- włączyłem zapłon
- ustawiłem kierownice równo na wprost
- odłączyłem kable od kolumny na włączonym zapłonie i odblokowanej blokadzie
- odłączyłem akumulator
- zdjąłem kierownicę
- manetki
- kolumnę
- z kolumny zdemontowałem blokadę
- zamontowałem blokadę w kolumnie elektrycznej, nie było z tym żadnego problemu
- zamontowałem kolumnę
- dołożyłem brakującą wiązkę
- zmontowałem i podłączyłem wszystko
- podłączyłem akumulator
- i wszystko działa, pamięta zapamiętane pozycje, i easy entry
oczywiście pojawiły się standardowe błędy po odłączeniu akumulatora
Osłonki dolnej od kolumny (ta z sterowaniem kolumną) używanej niestety nie znalazłem w moim kolorze, musiałem przerobić swoją i w sumie wyszło bardzo dobrze 😀
Teraz brakuje mi jeszcze zaślepki tej gdzie w sterowaniu manualnym była wajcha blokująca
I niestety mojego koloru również nie widzę na aukcjach. Wnętrze mam beż.
Narazie poczekam może coś się trafi
Jestem już po montażu kolumny elektrycznej. Poszło bez problemu:
- włączyłem zapłon
- ustawiłem kierownice równo na wprost
- odłączyłem kable od kolumny na włączonym zapłonie i odblokowanej blokadzie
- odłączyłem akumulator
- zdjąłem kierownicę
- manetki
- kolumnę
- z kolumny zdemontowałem blokadę
- zamontowałem blokadę w kolumnie elektrycznej, nie było z tym żadnego problemu
- zamontowałem kolumnę
- dołożyłem brakującą wiązkę
- zmontowałem i podłączyłem wszystko
- podłączyłem akumulator
- i wszystko działa, pamięta zapamiętane pozycje, i easy entry
oczywiście pojawiły się standardowe błędy po odłączeniu akumulatora
Osłonki dolnej od kolumny (ta z sterowaniem kolumną) używanej niestety nie znalazłem w moim kolorze, musiałem przerobić swoją i w sumie wyszło bardzo dobrze 😀
Teraz brakuje mi jeszcze zaślepki tej gdzie w sterowaniu manualnym była wajcha blokująca
I niestety mojego koloru również nie widzę na aukcjach. Wnętrze mam beż.
Narazie poczekam może coś się trafi
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2008
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 233KM