Witam Kolegów
mam pewien problem, kiedy kupowałem moja audiczke, to xenony świeciły pięknym jasnym światłem, ok rok później mialem przykre zderzenie z sarną, musiałem wymienić błotnik i przy okazji malować zderzak, ale lampy nie ucierpiały, od tego czasu światła w moim samochodzie, już nie świecą tak pięknie jak kiedyś, a można powiedzieć ze z miesiąca na miesiąc jest coraz to gorzej, lampy były myte itp, akumulator jest nowy, czy to żarniki mogą "siadać" ? z tego co mi wiadomo jest zrobione na nich ok 100 tys km.
Proszę o jakieś opnie i rady bo jestem zielony w tym temacie
pozdrawiam
[a6 c5] żerniki
Re: [a6 c5] żerniki
Jeśli światła najpierw były białe, później niebieskawe, a teraz już żółte/zielone/różowe to z pewnością żarniki są już do wymiany. Nie wiem z którego roku jest twoje auto, ale polecam też regeneracje reflektorów (z napyleniem nowej warstwy na odbłyśnik w soczewce). Mam jedną soczewkę bi-ksenon z 2000 roku i jej stan jest niestety bardzo kiepski, a świeciła normalnie aż do "dzwona", po którym została wyjęta z auta. Więc jak patrzę na stan tej soczewki, to mam wielkie obawy co do stanu soczewek w autach 97 - 04. Hella niestety produkuje słabej jakości oświetlenie, a wiek dodatkowo robi swoje.misiek87 pisze:już nie świecą tak pięknie jak kiedyś, a można powiedzieć ze z miesiąca na miesiąc jest coraz to gorzej, lampy były myte itp, akumulator jest nowy, czy to żarniki mogą "siadać" ? z tego co mi wiadomo jest zrobione na nich ok 100 tys km.
Regeneracji można dokonać np: TUTAJ
:-D